14. 1. 2022

To NEJ z mého čtenářského roku 2021

 

aneb mé soukromé knižní ceny „Zlatý trojtečník“ a „Zlatá brambora“

 

Jo, jo. Je to tu zase. Také se připojuji k hromadě jiných čtenářů, kteří na začátku nového roku vybírají to nej, co přečetli loni.

Vzhledem k poněkud vyhrocené situaci v zaměstnání jsem většinu roku uspávala zdivočelou hlavu v příbězích spíš oddechových a nenáročných. To asi vysvětluje nedostatek dospělých fantasek, protože ty dost často spíš oddechové nebývají. Nebo rozhodně ne jednoduché a bez nároku na pozornost.

 Jo, letošní knižní rok byl především zaměřený na relax, odpočinek a knihy, které by většina literárních odborníků hodila s opovržlivým frknutím do frcu. Naštěstí podobní mistři oboru nečtou můj bloG :) Neznamená to ale, že bych nečetla žádné knihy se zajímavými tématy, které mi přinesly i více než jen zábavu.

Letos se mi stala zvláštní věc. Díky spolupráci s Nakladatelským domem Grada, jsem více než jindy zabrousila do žánrů, které úplně často nečtu a měla tak míň času na ty, které jindy hltám po hromadách. Na zadek tak kvůli tomu dostala opět dospělá fantasy, kterou tímto vyhlašuji Odstrkem roku. V kategorii fantasy pro velký bylo letos opravdu málo soutěžících.

Letos se také překvapivě rozbujela kategorie „knih s výhradami“. Nešťastnice z této kategorie najdete dole až po těch úspěšných.


 




Nejdřív začnu těmi knihami, které mě loni nadchly a potěšily, pobavily, oslovily tématem, inspirovaly myšlenkami, ukázaly něco zajímavého, přinesly nové náhledy a myšlenky… Nebo se prostě tak skvěle četly, že už nemusely mít nic dalšího, jen dobrý a čtivý příběh.

Knihy, o kterých jsem napsala můj názor, jsou označené a odkazem se dostanete přímo na článek.

 

České

Letošní úrodička domácích lahůdek byla skutečně nad očekávání. Pořád považuji za skvělé, že zrovna tyhle příběhy si můžu přečíst přesně tak, jak je autor napsal a nic mi nezmizí v překladu, byť sebelepším.

Planeta idiotů – můj názor ano

Příběh přináší zajímavý pohled na konec lidstva. Zábavný, místy brutální a na konci až neuvěřitelně něžný a smířlivý. Skvěle napsaná kniha.

Jeden rok – můj názor ano

Tato kniha patří k těm, které přinesly zábavu, skvělé postavy a u kterých jsem se i zasmála. Moc ráda doporučuji dál a doufám, že autorka zase něco napíše. Třeba pokračování. To by se mi líbilo.

Meta – článek nebude. Rozhodně ne po prvním čtení.

Ale i tak si ji přečtěte, nebudete zklamaní! Dost náročné téma, ale ve fantasy kabátku hodně zajímavě zpracované. Takovou knihu přečtete s otevřenou pusou a budete naštvaní, když se zavřou desky za poslední stránkou.

V kolektivu oblíbená – můj názor ano

Minulý režim má určité podivné „kouzlo“. Hlavně asi proto, že je konečně pryč. Knížka je sice tělem malinká, ale čte se jako něco obsahem velkého. Doporučuji moc ráda.

 

Fantasy

U fantasek jsem letos měla fakt obtížnou situaci. Musela jsem čekat skoro celý rok, než začaly pořádně vycházet a vůbec jsem si nebyla jistá, že přečtu a najdu kousek, který si zaslouží mramorový podstavec pro fajn výtvor.

V zajetí zimy – článek nebude.

Autorka už patří mezi moje oblíbené. Její příběhy jsou nesmírně čtivé a dobře napsané.

Půlměsíční město: Rod země a krve – můj názor v přípravě

Maasová překvapila. Místo hromady příliš popisného sexu dost zajímavá zápletka. Snad jí to vydrží. No a samozřejmě osvědčené typy postav :) a taky obvyklé nešvary, které u autorky zadávají mnohé příčiny k brblání. Já však brblat nebudu, jsem spokojená. Čtení jsem si užila.

 

Sci-fi a dystopie pro dospělé

Protože scífka patří obecně k náročnějším knihám (minimálně na pozornost) nebylo letos tolik soutěžících. Vůbec to však neznamená, že nevzešli kvalitní vítězové.

Spát v moři hvězd – můj názor ano

Jsem ráda, že autor nezklamal a po Eragonovi si můžu zařadit do knihovny další skvělou sérii od něj.

Moře rzi – můj názor ano

Od tohoto jsem čekala málo a dostala jsem hodně. Hlavně velmi zajímavé myšlenky a dobře zpracované postavy robotů a jejich životních příběhů.

Gateway – můj názor ano

Více psychologické než akční dílo. Jenže mně se to trefilo snad téměř do všeho, co mám u knih ráda a navíc mi do dalších dílů zůstává spousta neobjeveného.

Hvězdná pěchota – můj názor v přípravě

Příběh jsem poslouchala jako audioknihu a byl úplně jiný, než jsem čekala. Více než filmový boj s vesmírnými brouky se zde probíraly jiné věci – více etické, morální a podobné životní otázky. Zaujala mě hlavně úvaha autora nad právy a povinnostmi občana. Tuhle knihu by měl číst každý už jen kvůli jejím nesmírně zajímavým myšlenkám a přesně kvůli tomu by na ni i hodně lidí nejspíš plivlo.

 

YA fantasy, převyprávěnky a jiné YA

Na to, kolik z této kategorie jsem přelouskala, bylo až překvapivě málo titulů, z nichž jsem vybírala. Většina patřila k průměru a hodně knih šlo po přečtení do jiné knihovny (na prodej).

Zaslíbená – můj názor ano

Trochu jsem přemýšlela, jestli ji sem skutečně dát, ale kvůli postavě Hollis a příslibu do dalších dílů jsem se rozhodla, že za doporučení stojí. Není to sice superhvězda, ale něco v sobě má.

Milosrdná vrána – článek zatím spíš nebude

Kniha je řazena do kategorie pro mladé čtenáře, ale mně se to zdálo být už trochu s přesahem do knih pro dospělé. Vážně jsem si to užila a postavy a jejich milosrdné povolání mně učarovaly.

Stmívání

Jo, i po těch letech :D Článek psát nebudu, stejně to všichni znáte :D

Illuminae – článek v přípravě

Netradiční zpracování, které ale zrovna v tomto případě skvěle fungovalo. Skoro jako staré romány v dopisech :) K tomu zajímavý a napínavý příběh. Co víc si přát?

 

Romantika

S láskou Lukov – můj názor ano

Knihy ze sportovního prostředí od této autorky mě vždycky baví. Doufám, že letos bude nová. Tohoto typu romantiky „od nepřátelství k lásce“ nemám nikdy dost.

Třpytivá hodina

článek psát nebudu, ale ke knize se vrátím. Romantika je trochu jiná, vsadím se, že si pobrečíte. A to prostředí a doba – jedna báseň.

První pravidlo: nezamilovat se – článek ano.

Zase ti soupeři, kteří se do sebe zblázní. Tady navíc je jejich soupeření dost zábava.

 

Série

Přečtené celé v tomto roce, nebo aspoň tolik z nich, co je dostupné v češtině.

 

Kroniky černé čarodějky

článek psát nebudu, ale knihy se čtou skvěle. Oba dostupné díly jsem přečetla za víkend. Třetí vyšel až na podzim, tak jsem si počkala. No a teď čekám na další :D to je holt prokletí sérií.

Bridgertonovi – články ano, postupně je budu na bloG dávat.

Co se Bridgertonů týká, nemůžu za sebe doporučit celou sérii, i když jsem ji přečetla spokojeně celou zatím dostupnou. Některé díly jsem si užila maximálně. Na jiných mi ve skutečnosti něco vadilo, ale ne až tak, abych knihy zatratila úplně. V článcích o konkrétních dílech se dozvíte víc.

 

 

Různé

Tady jsou knihy, které do jiných kategorií nezapadají a kvůli jedné zástupkyni úspěšných se mi ji nechce vyhlašovat, abych to tu nenatahovala ještě víc.

Krásné věci – můj názor ano

Propletení minulosti a přítomnosti, kdy věci nejsou takové, jaké se na první pohled zdají. Navíc dobře napsané a pěkná psychologie postav.

Za dveřmi tma – článek ano

Tohle je hlavně o postavách a o tom, kolik špatnosti se může v lidech ukrývat.

Poslední knihkupectví – článek ano

Kniha z válečného období pro ty, kdo nemusejí prostředí koncentračních táborů. Autorce se povedlo zachytit všechnu tu hrůzu z lidské zloby a války i naději získané ze vzájemné podpory a soucitu.

Vánoční prasátko

článek asi zatím nebude, ale kniha je skvělá. U psaní Rowlingové se mi líbí jeho v podstatě dětské náměty s přesahem, který si užije i dospělý čtenář. Jo, brečela jsem u toho a nestydím se za to! :D A vzpomínám na své staré hračky. Slibuju, že nikdy nebudete muset odejít z Ostrova milovaných.

 

Samozřejmě jsem četla i víc dobrých a zajímavých knih. Chtěla bych jich doporučit ještě hodně, ale zase by se článek pak nedal vůbec číst, jak by byl dlouhý. Všechny jsou zachované pro budoucí pokolení v albu na FCB tady :D a u některých jsou i odkazy na články o nich.

 



A protože zde byli rozdáni Zlatí trojtečníci za knihy v pravdě lahodné, musím uvést také ty… no, řekněme bramborové. Brambory miluju, ale na čtení moc nejsou, takže Zlaté brambory v jednotlivých kategoriích získávají:

 

Nejistý verdikt, ale mírné varování před újmou

Sice jsem přečetla, ale znova už nikdy. Kdybych to dělala a nepovažovala to za naprosté barbarství, snad bych tím raděj podložila nohu u stolu, než to číst ještě jednou.

Série DIMILY – s touto sérií to mám tak střídavě oblačno a problém kupodivu nebyl Tyler (ale jo, taky byl), ale Eden. Eden je prostě káča, která se vyžívá v naprosto nesmyslných scénách až v takovém rozsahu, že mě to rozčilovalo. V první části ještě budiž. V druhé jsem ji upřímně nenáviděla a pokazila mi celý New York. Čte se to velmi dobře a samo, ale nijak velký zážitek to nebyl. Je to už druhá série tohoto typu, kterou mi pokazila nesnesitelná postava a příšerné pseudoproblémy. Do další už se pouštět nebudu.


Králové chyb

Tohle si zasloužilo speciální kategorii. Což rozhodně není úplně ideální situace.

Půlnoční slunce – můj názor ano.

Půlnoční slunce je zde zařazeno hlavně jako varování před újmou v podobě naprosto nepřípustné redakce a nedobrého překladu. Je to absolutní vítěz této kategorie. A je to obrovská škoda, protože příběh by mě jinak bavil. I vykreslení Edwardovy mírně psychoušské povahy.

Tegmine – článek nebude.

Nesnáším, když někdo neví, jaký je rozdíl mezi ji/jí. A to nejsou jediné chyby. Této knize se ale musí nechat, že je aspoň zajímavá a dobře se čte. Možná se k ní i vrátím, chybám navzdory.

 

Zklamaná očekávání

V této kategorii mám knihy, které mě prostě nedokázali přitáhnout na svou stranu. Články o nich většinou nejsou. Knihy taky hned putovaly k jiným majitelům. Bylo spousta dalších, které byly průměrné, ale tyto byly nadprůměrné tím, jak mě zklamaly.

Dědictví krve – můj názor ano

Takové téma! Takový svět! A hrdinka taková nepoučitelná nána…

Hříšní světci

Opět podle anotace navnaděná a s velkým očekáváním, jsem nakonec bublala zklamáním. Článek nebude, nemám na něj sílu.

Kouzla rodu Thornů – článek v přípravě.

kniha nebyla vysloveně špatná, ale čekala jsem o moc víc. Tentokrát tomu chybělo něco ve stylu psaní autorky, co by ze skvělého příběhu udělalo nezapomenutelný.

 

Knihy, které vyhrály ve své kategorii Zlatou bramboru, mají u ostatních čtenářů povětšinou úspěch, takže doporučuji na moje skuhrání moc nedat. Pokud vás kniha láká, proč váhat se čtením? :)

 

Nedoporučuji

Ještě v červnu to vypadalo nadějně. Nedostal se mi do rukou žádný podivný blivajz. A – tramtararáááá – vydrželo to až do konce roku. Nečetla jsem nic, co bych označila za něco, čím bych jen ztrácela čas. To je podle mě parádní a doufám, že to vydrží i letos.

 

Tímto je udílení cen za rok 2021 u konce.

Jestli vás láká zvědět, co se mi líbilo v 2020, najdete má doporučení v článku tady. Někdy není špatné vrátit se ke starým hitovkám. Všechny další doporučení z předchozích let jsou na bloGu pod souhrnným štítkem „doporučenky“.

Jestli máte podobné články nebo videa, dejte vědět. Já osobně mám tahle doporučení ráda a většinou si v nich najdu inspiraci pro další čtení.

 


2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Tak to je skvěle zpracované knižní shrnutí. :) Budu si ho muset pořádně a v klidu projít a případě si vypsat zajímavé tituly. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Určitě je tam něco pro každého :) přeju šťastnou ruku při výběru.