4. 12. 2021

První pravidlo: nezamilovat se

 





Co jsem od knihy očekávala, když jsem si o ni psala? V první řadě příjemnou romantiku ve stylu od nepřátelství k lásce. Pak možná trochu zábavy, vtipné dialogy a tak. Prostě odpočinek. A co jsem dostala? Tak to teda bylo překvapení, protože ta kniha je prostě skvělá!

 

Anotace:

Nick je okouzlující zloděj a mazaný znalec umění. Je vždy přesný, nepřipouští si city a nikdy neselže. Když ho kontaktuje jeden z nejslavnějších sběratelů umění na světě, aby získal tajný Casanovův deník, je odhodlán provést další mistrovskou loupež.

Tentokrát však nebude sám.

Po jeho boku má stát Silvye, rozená podvodnice, která ovládá devět jazyků a proslula improvizací a hbitýma rukama.

Jenže ti dva se nemohou vystát.

 

 

Vítejte ve světě podfukářů, zlodějíčků, prostě profesionálních šejdířů!

Dva takoví se jednoho dne potkají v letadle a ona neodolá a vezme si od něj něco „na památku“. To si on pochopitelně nemůže nechat líbit a najde si ji později, aby zase sebral něco on jí. Tahle situace nastartuje sérii drobných profesionálních naschválečků a vzájemné antipatie obou hrdinů a nechuť spolu být v jedné místnosti. Jenže ouha! Jejich další kšeft, který oba nutně potřebují, vyžaduje vzájemnou spolupráci. Takže je jasné, že cesta za novým lupem bude stát za to. A nejen proto, že se honí za legendou. Jejich zákazník, sběratel umění, po nich totiž chce, aby pro něj našli a získali Casanovův deník.

A kdo jsou oni?

Sylvie je zlodějka vytrénovaná vlastní matkou. Je tak trochu neřízená střela a i když si umí věci naplánovat, dost často a ráda různě improvizuje. Je zatraceně sexy a neváhá to použít při práci. Umí si s vášní užít všechno, od nakupování, přes sladkosti a jiné radosti života. Sylvie prostě plane energií.

Nick, je absolutní profesionál. Pracuje s perfektním plánem, dokonalou metodičností a nic nenechává náhodě. Po světě se pohybuje v elegantním obleku a s vystupováním dokonalého gentlemana. Jinak je taky naprostý ledovec – city a emoce do práce nepatří. Právě proto nikdy neselže a nemá to v úmyslu ani tentokrát.

 

Pokud bych mohla na této knize vyzdvihnout jen jednu jedinou věc, řekla bych, že jsem se prostě skvěle bavila. A nemám teď na mysli jen škodolibou radost, když si ti dva vyváděli kdejaký naschvál a pořád se snažili vyběhnout jeden s druhým. Na téhle knize mě prostě bavilo naprosto všechno.

Začnu s těmi dvěma. Oba dva hrdinové měli vážně charisma a skvěle vytvořené osobnosti tak, aby tvořili perfektní protiklady. Zároveň, někde v nejhlubším jádru osobností si byli podobní. Toto způsobilo, že jejich prvotní nevraživá soutěživost a pozdější city byly perfektně uvěřitelné. Paní autorka si dala dost času na to, abych je poznala každého zvlášť a potom později, když na sebe konečně narazili, neuspěchala a nepřehnala jejich soupeření. Zároveň s jejich profesionální řevnivostí jim vypracovala přesvědčivou vzájemnou přitažlivost od prvních okamžiků.

Mezi hlavními postavami to jiskřilo jako blázen a kdykoli se někde ocitli spolu, tak to bylo prostě super zábavné špičkování a ani ne tak nepřátelství jako spíš naschvály a poměřování kdo z koho. Tedy hlavně kdo je lepší zloděj, větší chytrák a lepší profesionál. A pochopitelně také o to, kdo bude mít ve společné akci hlavní slovo. Ti dva dokonce soutěžili i v tom, kdo první zblbne tomu druhému hlavu – protože ten, kdo první podlehne citům, je zranitelnější a vyhraje ten druhý.

Od začátku bylo jasné, že ti dva to spolu nakonec dají dohromady. Pořád se ale ve hře ocitala otázka osobních ambicí a nepěkně narostlých zásad, kterými se oba řídili. Takže ten úplně dokonalý dobrý konec nebyl jistý.

 

Svoje dobře udělané postavy s přesvědčivými osobnostmi nechala autorka zaplout do atraktivního prostředí černého trhu s uměním a přidala k tomu napínavý a místy dost akční příběh, v němž kromě velkých peněz a podobně velkých plánů a podrazů je ještě velká láska, život na vysoké noze a neméně velké nebezpečí.

Detektivní zápletka se také podařila. Oba pátrají po deníku Casanovy, o němž si ani nejsou jistí, že existuje. Mají ale jisté nápovědy, kde by mohli začít a tak vyrazí po stopě. Naneštěstí po ní nejdou sami a ti, kteří deník chtějí také, se neštítí ničeho. Cesta lemovaná záhadami a podivnými, podezřele se chovajícími lidmi je zavede až do Benátek. Měla jsem z toho takový skoro bondovský pocit – protože on byl inteligentní sexy ledovec s elegancí anglického gentlemana a ona byla sexy princezna a zároveň taky pořádně tajemná potvora. Kolem nich se umíralo, někdo jim šel po krku, procestovali u toho kus světa, řešili záhadu, pídili se po stopách, hledali souvislosti a snažili se neumřít a nezamilovat se. Někomu by se možná nebezpečí, které na ně číhalo, mohlo zdát přehnané, ale ve zlodějském podsvětí překupníků umění se nejspíš nebude zacházet s konkurencí v rukavičkách. A tady všichni soupeřili o hodně. Po stránce zábavnosti a vztahu té dvojice zlodějíčků, mi to zase trochu připomínalo Honbu za klenotem Nilu.

 

Autorka při vypravování střídá pohled Silvie i Nicka, pěkně v každé kapitole jeden, takže jsem celou dobu viděla do hlav jim oběma a mohla jsem si tak užít lepšího vhledu do jejich povah a motivací. Oba viděli různé věci jinak na základě jiných životních zkušeností a minulosti, do které autorka také nechala nahlédnout. Těžko říct, koho jsem si oblíbila kvůli jeho povaze víc. Styl psaní byl pěkně svižný a čtivý. Paní autorka umí humorné scény stejně dobře jako vážné a napětí se jí daří udržet od začátku až do konce. Dobře uchopila i romantické, jiskřivé a dokonce i vášnivější scény. Knihu mě ani nenapadlo odkládat – autorka mi nedala jediný důvod.

Tenhle příběh mohu jedině doporučit. Nenapadá mě jediná věc, kterou bych mu chtěla vytknout. Původně jsem myslela, že bych změnila konec, či spíš příběh utnula tak o padesát stránek dřív nebo aspoň vynechala poslední kapitolu, ale nakonec asi ne. Řekla bych, že oba dostali, co si zasloužili :)

Pokud máte rádi úžasné postavy, skvělé jiskření mezi nimi, napínavou zápletku a hon za pokladem, je toto přesně pro vás.

 

Za knihu moc dekuji Nakladatelskému domu Grada. 

Knihu seženete zde.

 



O knize:

Autor: Felicia Kingsley

Překlad: Petra Královcová

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Cosmopolis)

Rok vydání: 2021

Počet stran: 384


2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Také se na knihu chystám. :) Moc pěkně naspáno.

Nikolaoss řekl(a)...

Díky :) Tak ať se taky líbí!