5. 4. 2022

Čtvrtletka I. 2022

 


Vždy nepochopitelně rychle ubíhající čtvrtletí je u konce. Z koláče 2022 zmizel první dílek a tak je tu zase čas na shrnutí všeho, co můj psací, čtenářský a tak vůbec knižní svět potrefilo. I co se světového dění týká, je letošek opravdu divoký. O to příjemnější je moci utéct do jiných světů.




 

leden

tak zase začínáme nový rok. To už tady dlouho nebylo. Asi tak rok, přibližně :). Musím, říct, že mě začátek nového roku překvapivě bavil. Hlavně teda, co se psaní týká. Docela se mi daří na svém příběhu poctivě pracovat a fakt mám důvod věřit, že ho letos dorazím. Překvapivě kvůli němu musím překopat jeden, co už je napsaný (Dáma) a to zhruba… docela hodně, asi tak z poloviny. Rozhodla jsem se totiž vrátit do života jednu postavu, bez které prostě nemůžu být a kupodivu to prospěje i příběhu samotnému.

V audioknihách jsem se rozhodla dát si pořádnou porci Kotletovek. Byla chuť, i příležitost, týden jsem měla pazouru nezpůsobilou ku delšímu psaní.

Když si na začátku roku řeknu, že nebudu moc utrácet za knihy, dopadne to… no, tak nějak, jak asi muselo :) Dobrá vůle byla, pevná nikolivěk. Myslím každopádně, že se jedná o dobré úlovky a při čtení litovat nebudu.

No a ke čtení samotnému: Měla jsem štěstí na dobrý výběr hned z kraje roku. Žádná z knih mě neotrávila, naopak došlo k pár zajímavým objevům.

Přečetla jsem:

Síla psa, Ztracené klenoty *(R), Černý a bílý *(R), Vzestup a pád agentury DODO, Aglajina zem *(R), Ročenka, Prázdné sliby*

e-knihy – Metráček, Siréna

audioknihy – Lovci, Vlci, Hustej nářez, Fakt hustej nářez, Mega hustej nářez

 

Nováčci v knihovně


Knihy ve spolupráci:

Aglajina zem - knihu mi nabídla její autorka. Moc děkuji! Anotace mě zaujala, ale obavy vzbuzuje pouhých 144 stran.

 

Nákupy:

Prázdné sliby – původně jsem si ji kupovat nechtěla a pak mě přesvědčily dobré ohlasy. Tak jsem ji pořídila za peníze k Vánocům.

Vzpomínka zvaná říše – tahle mě lákala už před svátky a tak jsem ji vzala jako druhou za vánoční hotovost.

Cyberpunk, Adept – obě krásky za padíka kus. Nešlo odolat.

Ranhojička – nakonec mě zlákaly ty internety, respektive doporučení z nich.

Ročenka – osvědčené příběhy ze střední pro věčně mladé :)

Pokřivená zrcadla – nákup v akci, anotace zní velmi psycho-napínavě.

Stali jsme se městem – fantasy o New Yorku. Jasná volba.

Do skonání věků – impulsivní rozhodnutí podpořit českou autorku.

Stopa blesku – indiánská mytologie zní lákavě

 

Celkem 9 přečtených knih, 3.207 stránek a koupeno 10 nováčků.


 



únor

se rozhodl být opět měsícem změn. Poslední roky mi ty únory docela zatápějí v tom, řekněme, neknižním životě. Taky by se dal nazvat měsícem knih přečtených jedním dechem, protože se mi dostaly pod ruku fakt pecky. A bohužel by se dal nazvat i měsícem téměř nepsaní.

Po stránce čtení to ovšem klapalo jak nikdy. Dostaly se mi do rukou takové knihy, které jsem přečetla doslova jedním dechem a dost z nich si zajistilo místo v celoročních doporučenicích za tento rok.

Bohužel jsem četla také opravdové zprávy, které už zdaleka tak příjemným čtivem nebyly. Doufejme, že válka brzo přestane. Nikdy by mě nenapadlo, že se dožiju toho, jak se v dnešní době někdo násilně roztahuje na cizím území, naprosto bez ostychu a stupidně lže všem ostatním i vlastním lidem. Nikdy by mě nenapadlo, že zažiju válku. Proč jsem si myslela, že se lidstvo poučí z minulosti? Že má nějakou úroveň, morálku, empatii, slušnost… Ne, z většiny nemá. V dění ve světě i na internetu je to patrné víc než dost.

Přečetla jsem:

Vévoda z Caladanu, Bridgertonovi 6: Nečekaná láska, Čokoládový klub *(R), Věže Asperfelu, Rebelky z Oxfordu: Jak svrhnout vévodu *(R), Prokletý rok, Projít ohněm, Půlnoční kroniky: Ve skrytu stínů

audioknihy – Underground


Nováčci v knihovně


Knihy ve spolupráci:

Čokoládový klub – doufám ve vtipný a oddechový román.

Rebelky z Oxfordu: Jak svrhnout vévodu – romantika v dobových kulisách. Moje oblíbená hned po fantasy.


Moc děkuji Nakladatelskému domu Grada!

 

Nákupy:

Krev Donauhů – fantasy western? No proč ne! Navíc z Levných knih, takže super cena.

Jako ve filmu – moje oblíbená mladá romantika. Taky z Levných knih.

Maková válka – na doporučení.

Dustworld 1 – Znalost – taktéž doporučení.

Vězenkyně koruny – zaujala obálkou a příběh také vypadá zajímavě.

Láska a jiná vykolejení – oddechová romantika koupená v akci.

Deadpool: Packy, packy, pacičky – už to tak vypadá, že mě na stará kolena zase berou komiksáci, jen si nejsem jistá, že deadpoolovský styl bude fungovat i v knize. Uvidíme.

 

 

Celkem 8 přečtených knih, 3.093  stránek a koupeno 7 nových knih.


 



březen

se stal tím měsícem, kdy jsem konečně některý ze svých příběhů dotáhla do konce. Ano, je to tu – je dopsaný Gambit zatracených! Nastupují první čtení a opravy – a je to větší práce, než jsem myslela. Nenápadná poznámka prvního čtenáře se zmiňovala o nedostatku popisů (kecám, normálně mi to vpálil do ksichtu :)). A já se přitom celou dobu snažila vynechat všechno zbytečné pindání :) Po prvním čtení musím uznat, že má naprostou pravdu! Popisy nejsou úplně to, co bych mezi zbytečnosti měla řadit a zacházet s nimi jako se šafránem. Takže teď přisoluji a připepřuji.

I ve čtení se mi dařilo až nepěkně dobře. Až na Deadpoola, z něhož se mi trochu zklamaně protáhl ksichtík, jsem četla samé dobré příběhy.

Přečetla jsem:

Uteč, Střípky času, Rudý vlk *(R), Pán čarodějů, Deadpool: Packy, packy, pacičky, Arcižár, Laskavý jed, Zlatá značí osud, Slunečné dny a Mořský vánek (R), Lži Lockeho Lamory

audioknihy - Eragon, Legie IV: Rudý vrabčák

 

Nováčci v knihovně


Knihy ve spolupráci:

Rudý vlk – převyprávění Červené karkulky zní lákavě.

Slunečné dny a Mořský vánek – tahle kniha voní dovolenou a příjemným pocitem. To je můj důvod k přečtení.

 

Moc děkuji Nakladatelskému domu Grada!

 

Nákupy:

Království hříšných – kombinace marketingu a výhodné ceny mě udolala. Snad je to dobrý kup.

Pán čarodějů  – první díl mě celkem chytnul, musím se dozvědět, jak to dopadlo.

Cesta na sever, Štěstí nám přálo, Draculova žena – pro radost z LK.

Smrtná zima, Temná tání – úlovek z antikvecu a z akce u Dobrovského.

Hra o dědictví – udolala mě nadšená reakce čtenářů, oddechovky jsou potřeba.

Kde zpívají raci – není to úplně můj žánr, ale anotace nesmírně zaujala.

 

Celkem 10 přečtených knih,  3.692 stránek a koupeno 9 nováčků.




 

čtvrtletí celkem?


 Celkem 27 přečtených knih a 9.992 stran.

Koupila jsem „jen“ 26 knih – tolik k tomu neutrácení. A to jsem se docela držela :)


Knihy, na které už názor na bloGu je, jsou označeny u názvu * a po kliknutí vás odkaz mrskne přímo na konkrétní článek. Všechny články, které si budete chtít přečíst, najdete taky v seznamu článků na bloGu zde. Nebo v albech naFCB tady.

Všechny přírůstky jsou k nahlédnutí na FCB stránce bloGu zde. Včetně obrázků obálek, které by mi natáhly už tak dlouhý článek na kilometr.

Výtisky ke zhodnocení, které mi poslali z Nakladatelského domu Grada, najdete pohromadě tady i s odkazy na hotové články. Za poslané knihy moc děkuji! Všechny a mnoho dalších můžete pořídit tady a pochopitelně i v každém knihkupectví.


závěrem

Chtěla bych poděkovat Nakladatelskému domu Grada za důvěru a dlouhodobou spolupráci. Této spolupráce si patřičně vážím a doufám, že i v Gradě jsou spokojeni. Objevila jsem díky nim hodně nových autorů a dokonce i žánry, o které mě dřív nenapadlo zavadit pohledem.

V neposlední řadě děkuji i svým pravidelným i nepravidelným čtenářům a těm, kteří občas zanechají komentář. Těší mě, že je vás tolik a komentáře mi vždycky udělají radost.

 

 


Žádné komentáře: