25. 4. 2022

Domek v Irsku

 




Autorka už se mi dávno se svojí tvorbou zavrtala pod kůži. Vím přesně, co od ní očekávat a její knihy si nenechám ujít. Domek v Irsku byl tedy z nabídky knih pro spolupráci naprosto jasnou volbou.

 

Anotace:

Hannah Cambellová se rozhodla pro velkou životní změnu a vyměnila kariéru úspěšné právničky z uspěchaného Manchesteru za studium na vyhlášené kulinářské škole v Irsku. První den si v Dublinu užívá všechno, co nové město nabízí – speciality, skvělé drinky a také společnost charismatického Conora, se kterým se náhodou seznámí. Když se další den přesune na malebný venkov, kde se škola nachází, zjistí, že „to, co se stane v Dublinu, nezůstane jen v Dublinu“… Kulinářská škola ukrytá mezi krásně zelenými kopci naučí Hannah mnohem víc než kuchařské základy.

 

 

Jak už jsem psala v úvodu, vím přesně, co od autorčiných knih očekávat a taky že to tam vždycky najdu. Šablonka příběhů je stále stejná, člověk s jistotou ví, jakou cestou se bude zápletka ubírat. Není teda problém si knihu vzít, když je na ni nálada. Na druhou stranu mi to připadá trochu škoda, protože čím víc od autorky čtu, tím víc je šablona vidět. S jistou předvídavostí (značnou) je ale u podobných knih nutné počítat a, přiznejme si, i kvůli tomu je čteme.

Skvělé na této sérii je změna prostředí s každým dalším dílem. Tentokrát mě autorka vzala na výlet na Irský venkov. Tyhle venkovské díly mi sedí zdaleka nejvíc. Příroda je prostě skvělý rámec romantického dobrodružství. Prostředí statku přeměněného na více méně soběstačnou farmu a kuchařskou školu, bylo skvěle vymyšlené. Autorka jako vždy dokázala prostředí dokonale popsat a vytvořit atmosféru pohody. Při čtení jsem měla pocit, že už jsem tam byla. Po dočtení zase vím, že bych tam určitě chtěla jet na dovolenou (vařit ani náhodou).

Jenže ono to jídlo, vaření a pečení ke knihám paní Caplinové patří taky. No a proč ne. Láska přece prochází žaludkem :D a musím uznat, že na chlapech, kteří umí vařit, je vážně něco neodolatelného. V této knize se mi líbilo, že vyhlášená kuchařka vařila ze svých vlastních výpěstků, bylinek a z masa vlastních zvířat. I to, že využívala ve své kuchyni hodně sezónní věci a místní zdroje. Taky účastníci kurzu se museli zapojit do prací kolem bylinkové zahrady a zvířat, takže poznali vaření i z této stránky. I když hlavní hrdinka Hannah trochu popírá myšlenku, že z kvalitních surovin nejde uvařit blbě :)

Když už jsme u Hannah, musím říct, že jsem se s ní sžila opravdu rychle. Obě dvě jsme ve vaření úplně stejně „dobré“ a líbilo se mi, že mám konečně hrdinku, která netráví veškerý čas v kuchyni. Hannah je právnička, má dobrou pověst – v práci je úspěšná, ale zároveň je tak trochu škrob. Na rozdíl od své sestry, s níž jsem se seznámila v předchozí  Chatě ve Švýcarsku, je Hannah spíš klidnější, zodpovědná a rozvážná osoba. Nic neriskuje ani v práci ani v osobním životě, drží se zajetých kolejí. Samotnou ji trochu překvapí (stejně jako šéfa v práci), že se odhodlá vzít si šest týdnů dovolenou a odjet na kuchařský kurz. A navíc se hned v Dublinu dopustí další naprosto nehannahovské věci. Nabrnkne si chlápka na jednu noc. Druhý den, trochu vyděšená sama ze sebe, pokračuje do Killogary, kde se má její kurz odehrávat a je fakt ráda, že svůj úlet nechává za sebou a chlápka, kterému se doslova vyplížila nad ránem z ložnice, už nikdy neuvidí. Jenže… A protože autorku známe, všem je nám jasné, jaké jenže nastane :) Hannah se začíná učit vařit a zároveň se musí vyrovnat s tím, že její úlet Connor, je jaksi každý den někde poblíž.

 

Na začátku knihy bylo toho vaření přeci jen trochu hodně. Až mě to vysvětlování a poučování na startu trochu odrazovalo a donutilo pochybovat, zda mi tentokrát caplinovka sedne. Podobně jsem to měla i s Čajovnou v Tokiu. Naštěstí podobnost pokračovala a po rozpačitém začátku přišlo parádní pokračování, na které jsem u autorky zvyklá. Kupodivu jsem zjistila, že i v kuchyni se dá zažít spousta zábavného. Tím spíš, když se na kurzu sejde tak různorodá parta lidí, jako byla tady. Autorka postavy prostě umí, i když i u nich se projevuje trochu šablonovitost a určité typy, hlavně ženských postav, se dají najít v každé knize.

Jako další kladnou věc na příběhu musím vyzdvihnout, že hlavní pár mi naprosto dokonale sedl k sobě. Průběh jejich vztahu mě bavil a všechno, co spolu zažívali, jiskřilo jejich vzájemnou přitažlivostí a zároveň jakousi pohodou a důvěrou mezi nimi. I když, pravda, nezačali úplně nejlépe. Vyhovovalo mi, že neměli potřebu kolem sebe přehnaně dlouho kroužit jako puberťáci. Jejich vztah šel tak nějak přirozeně. To je taky dar autorky, že to umí podobně napsat. U žádného z jejích párů jsem nikdy neměla pocit, že jsou k sobě tlačeni na sílu. Paní Caplinová má sice šablonu, ale rozhodně nepíše lacinou romantiku s nesmyslnými vztahy. Při čtení mi hodně vadí, když vztahu nevěřím a to se mi u této autorky zatím nikdy nestalo.

Už mám od autorky načteno tolik, že se mi daří objevovat jisté zábavné vztahové aha momenty, které mají všechny knihy společné. Třeba takové to, kdy si hrdinka uvědomí, že se do svého „odříkaného krajíce“ zamilovala. Nebo aha, když hrdince doklapne, že ten, kterého náhodou potkala, je ten on, který má s ní do budoucna hodně společného. Vím, že tyto věci budou příště zase stejné a i tak se těším na další příběh.

 

Autorka do příběhu krom vaření, zajímavého nového prostředí a lásky zamontovala ještě i napínavý prvek, u kterého jsem si nebyla jistá, kam nakonec povede. Tuhle zápletku mě taky bavilo sledovat. Osvěžilo a zpestřilo to děj podobně, jako tomu bylo u Hotýlku na Islandu. Navíc se tak krásně rozvinuly vztahy mezi postavami a kurzisti natolik srostli s domácími, že se na konci všichni semkli a drželi při sobě. Takové příběhy a vztahy mezi postavami jsou v dnešní době jako balzám na duši.

Celá tahle série je balzámem na duši. V každém jejím jednotlivém příběhu najdete všechno, proč budete zavírat knihu s pocitem spokojenosti a pohody. A to je i důvod, proč se vrátíte k dalším dílům.

 

Za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. 

Knihu a samozřejmě i celou sérii najdete tady.

 



Další knihy autorky na bloGu:

Hotýlek na Islandu

Čajovna v Tokiu

Chata ve Švýcarsku

 

 O knize:

Autor: Julie Caplinová

Série: Romantické útěky (8. díl)

Překlad: Ivana Čejková

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Cosmopolis)

Rok vydání: 2022

Počet stran: 352

 

 


Žádné komentáře: