31. 3. 2022

Prázdné sliby

 




Tento fantasticko-romantický příběh původně mou knihovnu vůbec zdobit neměl. Říkala jsem si, hlavně tedy ovlivněná ohlasy jiných čtenářů, že půjde jen o napodobeninu jiných populárnějších knih. A něco takového v knihovně úplně nechci, většinou s tím nemívám moc dobrou zkušenost. Trochu jsem se tedy té zmiňované podobnosti bála, kdyby se ukázalo, že je to pravda. No, vlastně by se dalo říct, že to tak je… a není.

 

Anotace:

 

Brie víly nenávidí a odmítá s nimi mít cokoli společného, i kdyby to mělo znamenat, že bude hladovět a žít na ulici. Ale když je její sestra prodána sadistickému králi dvora temných víl, aby tak splatila dluh, udělá Brie cokoli, aby ji získala zpátky. Klidně uzavře dohodu s králem samotným: ukradne pro něj tři kouzelné předměty ze Světlého dvora.
Získat přístup mezi světlé víly, to se však snadněji řekne, než udělá. Brie má jedinou
možnost: bude předstírat, že je potenciální nevěstou prince Ronana. Brzy se do něj však doopravdy zamiluje. Je ale odhodlaná nenechat se rozptylovat tím, co jí říká
srdce, a přijme pomoc od skupinky odpadlíků z řad temných víl, kteří mají vlastní tajné cíle. Brie tak začne trávit spoustu času s jejich záhadným vůdcem Finnem...
odolávat jeho svůdnému šarmu není o nic snadnějši.
Brie je teď chycena mezi dvěma nebezpečnými dvory a musí se rozhodnout, komu věnovat svou věrnost a své srdce. Zvolí si správně?

 

 

 

V Prázdných slibech lze najít vliv kde čeho  - od Maasové přes Cassovou a bůhví, kterou ještě. Teď už je jen otázka, jestli to něčemu vadí. Protože v některých věcech je příběh originální a svůj a krom prostředí a dvou soupeřících víláků se zase tak moc nepodobá. Těžko se ovšem nepodobat něčemu, když píšete o vílách, že. Pro fanoušky podobných vílích příběhů bude kniha sázkou na jistotu a všechny své oblíbené věci, kvůli nimž se podobné knihy čtou, tu najdou.

Především je to milostný trojúhelník – trochu rozpačitý, na první pohled viditelný, ale k dobru mu musím přičíst, že ani po dočtení neumím odhadnout, pro koho se hrdinka rozhodne. Nebo že by se našel někdo čtvrtý? Máme tu klasického hodného víláka-prince, proti němuž v druhém rohu ringu stojí princ temných víl. Oba bojují o hrdinčino srdce a možná o něco víc, než jen to.

Dál tu máme holku obdařenou velkou mocí – chválím, že chvilku trvalo, než mi došlo, oč půjde. Líbilo se mi, že hrdinka neřešila jen svou lásečku a přitažlivost k oběma fešákům, ale ovlivňovala ji také morální stránka vztahu s tím kterým. Opravdu jsem jí věřila, že jí záleží na osudu ostatních – i víl. A rozhodně jsem jí věřila, že jí záleží na její sestře a ona zajatá slečna není v knize jen do počtu a jako chabý důvod všeho dění.

Pak tu je samozřejmě také určitá záhadná přitažlivost víl, jejich krása a zatracená proradnost. Od začátku jsem si byla jistá, že nelze věřit ani jednomu a hrdinka to věděla taky. Musím říct, že autorka dobře vymyslela důvod, proč se o dámu oba rivalové tak přetahovali. Jsem vážně zvědavá, jak bude vše pokračovat.

Toto všechno se mi líbilo a bavilo mě. Našla se však i jedna věc, která v knize klidně nemusela být. Tím se dostávám k jednomu, poslední dobou podezřele oblíbenému prvku, který je taky furt někde přepíraný a tady nechyběl. Byly to námluvy světlého prince ve stylu Selekce. Nepochopila jsem úplně, proč zrovna toto téma tam musí být. Šlo by to i bez toho a konkurenční nevěsty neměly v knize žádný prostor, krom snad příjezdu do paláce, což se dalo v klidu vyřešit prostým plesem. Na druhou stranu to v příběhu ani ničemu nevadí a stojí to celou dobu tak trochu stranou.

 

Příběh není nikterak složitý, hodně věcí se dá odhadnout předem, ale zároveň není ani hloupý a nudný. Kniha se čte skvěle a prakticky sama – v tomto rozhodně podobnost s Maasovou drží. Připadala mi však o něco méně překombinovaná a začmodrchaná než její literární vzor (Dvory a Trůny). Autorka se zatím drží toho, že Abriella chce především pomoci své sestře a až pak je na pořadu dne případný vztah. Jenže když oni jsou víláci dost přitažliví a tak jí pochopitelně motají hlavu :) líbí se mi, jak oba princové vykládají Abrielle věci po svém a ze svého úhlu pohledu – pro ni a tím pádem i pro mě bylo těžké uvěřit víc jednomu, když okolnosti a příběh druhého naznačují jiné věci. Tuhle rozpolcenost jsem si fakt dokázala vychutnat a při čtení mě hrozně bavila. Jak se zdálo, byla pravda někde mezi a hrdinka si musela skládat dohromady vlastní názor. Mám ráda, když jsou hrdinové „komplikovaní“, protože pokud je někdo jen svatoušek nebo parchant, je to většinou nuda. A navíc je takový hrdina jen těžko přirozený a uvěřitelný.

Ačkoli se příběh zdá být typickou milostnou „jangadultovkou“, autorka se nezasekla jen u toho. Jasně, láska a přitažlivost mezi postavami tam rozhodně je, užila jsem si jí dosyta. Krom ní se ale rozvíjí docela slušná zápletka spojená s politikou vílího království, soupeřením o moc a hledáním jistých silných artefaktů. V pozadí se navíc vynoří jistá zajímavá kletba, která soupeřícím stranám dost svazuje ruce a komplikuje jejich vítězství. Ve světle všech těchto věcí, které na stránkách postupně přibývají, je stále těžší určit, kde je pravda a na kterou stranu by se měla Abriella přiklonit – či spíš jestli by bylo lepší nemíchat se do toho vůbec (ne že by mohla být nestranná vzhledem k okolnostem).

V příběhu popsaný svět se mi líbil, i když uznávám, že jsem z něj zase až tak moc neviděla. Každopádně začátek ve světě lidí byl rozhodně lepší než u konkurence. Rodinné vazby hrdinky a vztahy, které měla ve vesnici s ostatními lidmi byly přesvědčivé a podle mě zcela odpovídaly povaze, jakou holka měla a její podmínky přispěly k tomu, co z ní vyrostlo. Byla pro mě důvěryhodná ona, její motivace, vztah k vílám i její pochybnosti. Bylo naprosto jasné, proč bojuje za to, za co bojuje.

 

Zkrátka vzato – kniha mě celkem příjemně překvapila. A nebylo to zdaleka jen tím, že jsem neměla žádná očekávání, či spíš jsem čekala, že budu, když ne zklamaná, tak minimálně znuděná. To jsem rozhodně nebyla a k dalšímu dílu hodlám upřít svou pozornost také.

P.S.: tým Finn :)

 

O knize:

Autor: Lexi Ryanová

Série: Prázdné sliby (1. díl)

Překlad: Kristýna Suchomelová

Vydal: CooBoo

Rok vydání: 2021

Počet stran: 440



Žádné komentáře: