25. 2. 2022

Čokoládový klub

 




K přečtení knihy mě nalákala jednoznačně obálka. Připomínala mi knihy od Caplinové a i když toto anotace spíš nepotvrzovala, říkala jsem si, že to prostě bude pohodové a zábavné čtení. A musím říct, že kniha mé očekávání splnila.

 

Anotace:

 

Diamanty jsou věčné, ale nejlepším přítelem ženy je čokoláda.
Pro Lucy neexistuje nic, co by nevyléčila čokoláda, od zlomeného srdce až po bolest hlavy. Je to jediná věc, na kterou se může spolehnout. A není sama. Její přítelkyně Autumn, Nadia a Chantal sdílejí její vášeň a společně tvoří Čokoládový klub, který neváhá zasáhnout, když se v životě některé z nich objeví krize. A že jich je! To pak vždy vyhlásí čokoládovou pohotovost. Jejich záchranné akce jsou bláznivé a někdy hodně dobrodružné.
Lucy překročila třicítku a stále hledá tu pravou práci i toho pravého muže. Ani jedno se bohužel neobejde bez nehod. Lékem a útěchou je pro ni čokoláda, ve které se opravdu vyzná. Nadia opustila skvělou práci i rodinu pro lásku, dnes má malého syna a manžela, který propadl hazardu. Je schopná slízat čokoládu i ze synkových sušenek, když na to přijde.
Autumn, dívka z vyšších vrstev s příliš citlivým svědomím, ohnivými kudrnami a příšerným vkusem, se stará o drogově závislou mládež, svou vlastní závislost však pečlivě skrývá.
Chantal je Američanka se čtyřicítkou na krku, bohatým manželem a nenaplněnou potřebou sexu. Její náhodní partneři způsobí řadu problémů, z nichž jí pomohou kamarádky a čokoláda.

 

 

Tyhle čtyři se potkaly úplně náhodou – v kavárně Čokoládové nebe nad hrnkem čokolády a porcí dokonalých bonbonů. A protože si rozuměly, ačkoli ony sami i jejich životy jsou úplně odlišné (nebo i právě proto), daly se dohromady a vytvořily čokoládový klub. Jeho členky se scházejí v kavárně kdykoli některá z nich potřebuje něco probrat s ostatními – a protože je to kniha pro ženy a o ženách týkají se potíže v naprosté většině vztahů chlapů a práce – prostě běžného ženského života. Jsou to nejlepší kamarádky, jsou si vzájemně oporou. Takové kamarádky chcete!

Příběh vypráví Lucy, i když občas si autorka odskočí a sleduje i jiné dámy. Přímo do hlavy jsem však viděla jen Lucy. To bylo na jednu stranu zábavné a na druhou stranu to z Lucy občas dělalo strašně namyšlenou kačenu. Jejím největším problémem byl vztah s notorickým podvodníkem a její lenost a chaotičnost v práci. Připadala mi, že moc netuší, co by chtěla, krom cpaní se čokoládou. Ze všech čtyř dam mi Lucy byla pro své vlastnosti nejméně sympatická, ale její pohled mě stejně bavil. Byla totiž původkyní většiny humorných situací v knize – občas, pravda, až absurdních, ale zábavných rozhodně.

Ostatní dámy byly poněkud mírnější povahy. Nadia i Chantal měly obě potíže v manželství, i když každá trochu jiného druhu. Nadia měla krom toho i malého synka a hluboko do kapsy. Chantal byla zase dost bohatá, ale pouze co se peněz týkalo. Autumn trápil její bratr, který nebyl zrovna zlatíčko. Ona sama však byla z holek nejvíc zajímavá svou povahou a prací pro mladé lidi, kteří bojují s drogovou závislostí.

 

Kniha je odpočinková a zábavná věc. Nelze od ní očekávat žádný brutální děj ani nic extra hlubokého přes to, že se některými vážnými tématy zabývá. Autorka nejde tak do hloubky, aby to z knihy dělalo něco jiného než příjemně čtivý odpočinkový román. To bylo podle mě dobře. Myslím, že každá z čtenářek si minimálně něco z toho zažila nebo si to dokáže představit dost dobře. Nejlépe se asi bude dát ztotožnit s Lucy, protože její potíže byly asi nejvíc banální. Možná jsem se chvílemi mlátila knihou do hlavy, když jsem nechápala, jak může být tak slepá a nevidět, co se kolem ní opravdu děje, ale když si vzpomenu na sebe… No :).

Autorka mě překvapivě zaujala životy těch čtyř žen. Vybrala jim takové osudy, že mi připadaly všechny opravdové a zajímaly mě jejich problémy a to, jak je vyřeší. Vlastně se i docela pěkně doplňovaly, protože byly každé trochu jiné a zároveň podobné. Všechny měly gró problému ve vztazích, ať už manželských nebo mezilidských a to, jak si dámy naslouchaly, pomáhaly si a byly tu jedna pro druhou, bylo úžasné. Občas jsem se při čtení docela zasmála ve stylu „cizímu neštěstí se směje dobře“ ale ty situace byly opravdu veselé. I když to, co se dělo Lucy, občas hraničilo s nemožným – takovou smůlu nemůže nikdo mít. A ona tomu navíc pomáhala tím, že byla trochu nezodpovědné a líné třeštidlo. Často mi u toho naskakovala populární Bridget Jonesová, jen mi Lucy nebyla tolik sympatická. Bavit se každopádně budete a knihu si užijete úplně bez problémů.

Kniha se řadí k těm příběhům pro ženy, které sice nevynikají šílenými vášněmi, ale lásku a romantiku tu pochopitelně taky najdete. Holky jsou čtyři a každá se s nějakým tím zajímavým mužem potká. Ne vždy půjde o muže, kterého by potkat chtěla, ale na světě nejsou jen idolové :) Líbilo se mi, že nakonec ti, kteří vyhráli přízeň dam – ať už šlo o nové muže nebo staré partnery – nebyli dokonalí, ale prostě lidé z normálního světa. Ten, který zůstal s Lucy, to každopádně nebude mít v životě jednoduché :)

 

Jediné, co mi po chvíli docela vadilo, bylo enormní množství čokolády na každé straně. Vážně si neumím představit, že je někdo schopen sežrat tolik čokolády a neuhnat si cukrovku nebo si při nejmenším nezkazit žaludek. Hlavně Lucy totiž nejí prakticky nic jiného. Tláskala ji do sebe na každé straně a i když byla popisovaná jako boubelka, myslím, že při takovém množství to muselo být zákonitě mnohem horší. Já si na čokoládu a sladké obecně moc nepotrpím, tak nevím, každopádně se mi občas z jejího čokoholictví trochu zvedal žaludek. Bohatě by mi stačilo, kdyby se čokoládové orgie soustředily jen do prostředí kavárny.

 

Pokud máte rádi příběhy o ženách a pro ženy, z normálního života, neváhejte a po knize sáhněte. Já jsem byla spokojená. Po dočtení mi zůstal příjemný pocit z dobré a zábavné knihy. Takže celkově to bylo fajn. Až na tu čokoládu. Tu si teda hodně dlouho nedám.

P.S.: knihám od Caplinové se to vůbec nepodobá, tak na to nečekejte :)

 

Za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. 

Pokud si chcete příběh taky přečíst, hledejte tady.

 



O knize:

Autor: Carole Matthewsová

Překlad: Lucie Libovická

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Cosmopolis)

Rok vydání: 2022

Počet stran: 336


2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Mě obálka také nalákala na první pohled, ale anotace už tolik ne. Nakonec jsem po knize nesáhla a teď přemýšlím nad tím, jestli to nebyla škoda? :)

Nikolaoss řekl(a)...

No, těžko odpovědět. Mně se líbila, tak pro mě by to určitě škoda byla :)