3. 2. 2022

Ztracené klenoty

 




Na knize mě zaujala její inspirace skutečností. Poklad, o kterém se v knize vypráví, byl totiž skutečně nalezen v Cheapside v roce 1912. Obecně mám ráda, když autoři umí uplést kolem záhadných věcí vlastní příběh a tak jsem se na knihu těšila.

 

Anotace:


Zapomenutý poklad a dávné tajemství, které skrývá klíč k rodinné historii.

Současnost: Když historička Kate Kirbyová z Bostonu obdrží lákavou nabídku napsat článek o „pokladu z Cheapside“ objeveném při stavebních pracích v Londýně na počátku 20. století, tuší, že dostala životní šanci. Nikdo neví, jak nebo proč se šperky a cennosti nedozírné hodnoty dostaly pod povrch zemský.

Cesta do Londýna však Kate přinutí zapátrat i v minulosti její vlastní rodiny. Po návratu do rodného Bostonu najde v zápiscích a skicách své prababičky, jež pocházela z rodiny chudých irských imigrantů, náčrtky zlatého knoflíku vykládaného drahými kameny, který se až podezřele podobá knoflíkům z pokladu. Mohla by Kate s pomocí těchto vodítek zjistit něco o životě své prababičky Essie Murphyové, která kdysi ve spěchu opustila Londýn a už se tam nikdy nevrátila?

Léto 1912: Essie navštíví svého bratra na staveništi, kde za mizernou mzdu pracuje jako kopáč, právě ve chvíli, kdy krumpáče dělníků prorazily podlahu starého domu. Užaslí muži objeví přenádherný poklad – od otomanských přívěsků přes klenoty z alžbětinské Anglie až po staré šperky, perly, drahokamy… Je možné, že tyto šperky – a především jeden z nich – pomohly Essie a jejím sestrám změnit svůj osud?

Kate se spolu s fotografem Marcusem Holtem pustí do pátrání. Obzvlášť ji zajímá příběh malého prstenu zdobeného technikou champlevé s diamantem a zlatých knoflíků vykládaných drahými kameny. Jakou pravdu tyto cennosti skrývají, co se Kate o své rodině dozví? Zdá se, že Katiny představy o vlastním původu i o sobě samé se už brzy ocitnou v ohrožení.



Základem vypravování je současnost – hlavní hrdinka Kate je historičkou a díky své příhodné známosti dostane možnost napsat do časopisu článek o významném historickém nálezu. Jedná se o šperky nevyčíslitelné hodnoty. Kate se ale nezajímá o šperky z hlediska jejich krásy a ceny, ale zajímá ji příběh, který je za nimi. Kdo nosil na šatech nádherné knoflíky? Komu patřil pomander? Pro koho byl vyrobený překrásný prsten? Kde se vzaly drahé kameny ve špercích zasazené a jaký je jejich příběh? Toto všechno chce Kate objevit při svém psaní a tak se jede podívat nejen do Londýna na šperky samotné, ale třeba i do dolů na diamanty, odkud jeden z kamenů pochází. Spolu s ní se vznikajícímu článku o špercích věnuje jeden sympatický fotograf Marcus…

Druhou linkou, tou minulou, provází Katina babička Essie. Vyrůstala v Londýně jako dcera chudých irských přistěhovalců. Otec zahynul ve válce a matka situaci nezvládá. Začala pít a tak se musí Essie postarat nejen o ni a o sebe, ale i o své sourozence, kterým prakticky nahrazuje matku. Ve vší té bídě a zoufalství však nepřestává snít o něčem lepším pro své sestry i pro sebe.  A kupodivu se na ni štěstí usměje, protože potkává lásku…

Obě linie příběhu spojují právě ony šperky, protože jak se ukáže, Katina rodina má s nimi možná společného více, než se zdá. Zdá se, že Kate není první z rodiny, kdo nádherné šperky vidí na vlastní oči.

 

Jak už jsem psala, na knize mě zaujala právě ona fikce inspirovaná skutečností. Je zajímavé se zamyslet nad tím, jaké příběhy by věci vyprávěly, kdyby mohly. A právě o něco podobného se pokusila autorka. Vzala šperk, jako střed a kolem něj vystavěla příběh lidí, kteří se s ním v životě setkali. A protože se jedná o lidské příběhy napříč historií, nechybí v nich bída, těžké životní zkoušky, náhody, láska i smrt.

Zajímavý nápad na příběh a zápletku kolem skutečného pokladu se ještě pozvedl fakt dobrým stylem psaní. Autorka umí popsat životní osudy svých postav tak dobře, že jsem s napětím očekávala každou stránku. Když se změnil pohled mezi minulou a současnou linkou, nechtělo se mi opouštět tu, kde jsem zrovna byla a zároveň se těšila na další, co zajímavého a jaký nečekaný obrat zase přinese. Příběhy okolo šperků jsou samozřejmě fikce, ale tak dobře vymyšlená, že není vůbec problém všemu uvěřit. Obzvlášť historie jistého prstenu dokáže dojmout skoro k slzám. Jako bonus k této fikci jsem navíc dostala i zajímavé informace, co se šperkařství a drahých kamenů týká. Ne sice nijak moc, ale stačily na to, abych rozuměla, oč jde a zaujaly dost, aby podnítily další zájem a pátrání (zadáte-li si do vyhledávače Cheapside Hoard, můžete si šperky i prohlédnout).

Návštěv v minulosti je poměrně hodně, ale vůbec to nevadí. Spíš bych řekla, že Essiin příběh mě bavil o něco více, než Katin. Bylo to nejspíš způsobené dobou, v níž Essie žila. Neměla lehký osud, ale naštěstí byla hodně silná postava. Těžko k ní nepociťovat sympatie, když jí autorka připravila takový život. Ve světle jejího příběhu ten Katin trochu zaniká a vypadá dost obyčejně, i když je vlastně v něčem málo podobný. Obě ženy jsou silné hrdinky, každá bojuje se svým životem a nepěknými událostmi v něm a každá se nějakým způsobem potká s neštěstím, ale i se štěstím a láskou. Essiin prostě vyniká – pamatuju si ho téměř celý, kdežto Katin je prostě jen… současný život. Oproti tomu Essiinu je vlastně dost pohodlný a snadný.

 

Líbilo se mi, že autorka navštěvuje v minulosti i současnosti hodně různých míst a příběh jednotlivých šperků a kamenů, tak dostává úplně jiný a nesmírně zajímavý kontext. Setkala jsem se tak například s rodinou šperkaře v dobách velkého požáru Londýna, překupníky drahých kamenů nebo dokonce chudáků, kteří dřeli v dolech, aby nádherné kameny dostali na světlo a sami z toho neměli nic, krom mizerné práce a bídy. Navštívila jsem doly na diamanty a tržiště, kde se kameny prodávaly – v minulosti i současnosti. Navštívila jsem Londýn v roce 1912, Londýn chudiny a těžce pracujících a hladovějících dětí a protikladem tohoto Londýna byl Londýn módních návrhářů a krásných šperků. Oba příběhy se krásně doplňovaly. Když se v knihách střídají časy, mám někdy při čtení pocit, že k sobě linky úplně „nepasují“, ale tady tomu tak nebylo.

 

Příběh je neobyčejně čtivý a chytlavý už od první stránky. Hrdiny jsem si oblíbila hodně rychle a jejich život mě uhranul. Myslím, že této knize nechybí nic a pro čtenáře, kteří mají rádi střídání časových rovin a zajímavé osudy, bude přesně tím pravým.

 

Za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. 

Pokud se chcete začíst do příběhu klenotů a lidí kolem nich, najdete knihu tady.


 


O knize:

Autor: Kirsty Manning

Překlad: Radka Klimičková

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Metafora)

Rok vydání: 2021

Počet stran: 320



Žádné komentáře: