18. 4. 2021

Čtvrtletka I. 2021

 



leden


moc příjemný měsíc nebyl. V práci se všechno obrátilo a začmodrchalo, probíhá změna nejvyššího vedení i celková změna prostě všeho a všechno je jeden velký chaos, takže nebyla moc chuť na čtení ani na psaní. Nakonec jsem ale nějak zbastlila obojí, i když v míře nijak hojné a přiznávám, šlo to ztuha. Se čtením jsem si vedla poněkud lépe a upřímně nechápu, proč nepíšu. Asi mě odrazuje nedostatek času, protože chuť je a vím i co bych – dokonce jsem objevila nové dva příběhy z mého světa. Jenže otevřít si to třeba jen na hodinu… jen mě potom štve, když musím končit. Nicméně věřím, že se to otočí :) Třeba jen leden prostě není můj měsíc. Nebo jsem mistr na debilní výmluvy :)

Každopádně jsem se aspoň dočkala sněhu, který mi zpříjemnil nejen cesty do práce a z práce, ale i ranní běhání. Je to hned lepší než bláto nebo nudná zimní šeď, na kterou jsme tady zvyklí.

V rámci akce „dělej si radost v debilní době“ jsem spáchala nějaké ty předobjednávky, takže příští měsíc se můžu těšit na jednu žhavou novinku a na jednu lákavou stařinku a jednu staronovinku v březnu, v níž se vrátím do příběhu, který se mi líbil v mladších časech :)

A ještě jedna zajímavá věc: Začala jsem rok s tím, že knihy, které přečtu, něčím mě zaujmou a baví, jsou na databázi v modrých číslech. Zajímavé.

Přečetla jsem:

Papírové: Spátv moři hvězd*, Kráska a geek, Případ alchymistovy dcery*, Hon na střízlíka*, Víš, že tě miluju?

E-knihy: Americkáprincezna *(R),


Nováčci v knihovně


Uteč! - podařilo se mi vyhrát na FCB Čteme české autory. Jasný důkaz, že štěstí se musí někdy unavit a usednout, i když jde zrovna kolem mě :)

Knihy ve spolupráci:

Americká princezna – e-kniha od Palmknih. Můj názor najdete zde.

Moc děkuji!

Nákupy:

Soumrak království, Jaro rebelů – série, která mi byla doporučena. Sice vyprodaná, ale bazary to jistí :)

Ikabog – jsou knihy, které si člověk nechce nechat ujít.

Zaslíbená – váhala jsem dlouho, ale podle názorů myslím, že mi sedne, i když většině spíš nesedí.

Reborn, Krev dvojčat: Bitva trpaslíků, Čarodějné znamení, Krev železného stromu, Snílci, Dokonalá – vše z Dobrovské výprodeje, pěkně po stovečce :) nekup to, když to už dlouho chceš a čekáš jen na ten výprodej

 

Celkem 6 přečtených knih, 2.352  stránek a koupeno 10 nováčků.


 



únor


V únoru se mi povedlo nalít trochu víc energie do psaní na bloG a pomalu si stanovím nový psací režim. Rozhodla jsem se pandemickou rezignaci na cokoli konečně přerazit tvůrčí činností. I když situace v práci stále tvůrčí činnosti moc nepřihrává, nemůžu očekávat zlepšení dřív, než tak za rok, až se novoty usadí a přestanou naskakovat nové nedotaženosti. Takže zbývá možnost to prostě přerazit. V tomto kontextu si taky vybírám na čtení čím dál víc spíš oddechových knih, které nezabírají už tak přetaženou kapacitu zlenivělého mozku téměř obrostlého mechem a pavučinama.

Záliba v předobjednávkách se mě stále drží. Tento měsíc jsem si dopřála dvě novinky, které vyjdou v tom následujícím. Záliba v běhu mě, vzhledem k úporné ledovici, poněkud opustila.

Taky jsem se konečně pustila do čistky knihovny a knihy, které už opravdu nebudu číst, nemilosrdně posílám dál do světa. Člověk nemůže mít doma všechno a tak si nechám jen oblíbené, k nimž se vracím, ty, které si někdy ráda přečtu znova a ty, které mají tak nádherné obálky, že se jich nevzdám :) Takže na mém bazáči na DK asi sem tam něco přistane. Někdy je to sice těžké rozhodnutí, ale není zbytí. Místa se nedostává a spousta věcí lze pořídit i do čtečky – to teď ostatně chci dělat u knih, kde mě obálka zase tak neuchvátí nebo u oddechových.


Přečetla jsem:

Papírové: Ukradenýpříběh *(R), Víš, že tě potřebuju?, Víš, že mi chybíš?, Moře rzi, Stmívání, Zaslíbená*, Černá čarodějka, Květ železného stromu

 

Nováčci v knihovně


Knihy ve spolupráci:

Ukradený příběh – od Nakladatelského domu Grada. Můj názor najdete zde.

7 klíčů - od Nakladatelského domu Grada. Můj názor najdete zde.

Pod dohledem – také od Nakladatelského domu Grada. Můj názor zde.

 

Moc děkuji!

 

Nákupy:

Aurora povstává – tak dlouho mě lákali a doporučovali, až prostě…

Dědictví krve – první z letošních neodolatelných novinek.

 

Celkem 8 přečtených knih,  2.968 stránek a koupeny jen 2 nové knihy.


 



březen


za kamna vlezem. Kamna nemám, ale chuť by byla :) Místo válení za kamny jsem pořídila švihadlo a začala opět s běháním, které bylo přerušeno tradičním brněnským únorovým náledíčkem. Rozhodla jsem se taky vyzkoušet novou knihu o fitness tréninku, abych měla něco nového, co mě trochu probudí ze zimního spánku. Stereotyp současné vězeňské doby moc nepomáhá kreativitě a dobré náladě – aspoň teda myslím. A já už letos fakt chci dopsat Gambit. Zdá se, že čím víc se blížím ke konci, tím hůř to ze mě leze :). Navíc už se mi honí v hlavě plán na letošní NaNo a nechce se nechat zapudit :D

Ze seriálů přišla řada na ruské klasiky. Vojna a mír byla překvapivě dobrá, můžu jen doporučit všem, komu se do těch tlustých bichlí moc nechce. Více západním směrem se pak můj seriálový vkus posunul se seriálem Američtí bohové. To taky nebylo špatné, jen se připravte na to, že o akční sérii úplně nejde.

Čteníčko bylo moje potěšeníčko, na tom se sotva něco změní. Navíc můj výběr doma je tak rozmanitý, že se vždycky najde nálada na něco, co v knihovně mám. Problém je spíš takový, že mám chuť na více knih zároveň a navíc mě ještě velmi hojně zásobila Grada :) Slupla jsem taky dlouho očekávané Půlnoční slunce a k mému zklamání nebylo čtení moc příjemné. Strasti mi působil jednak ne moc kvalitní až skoro hrozný překlad a fakt špatná redakční práce. Škoda u tak drahé knihy. Poslední dobou se to stává u „žhavých“ titulů, se kterými se spěchá, tak často, že bych si snad měla zvyknout. Ale na toto si zvykat nechci! Naštěstí mi chuť vylepšily ostatní, o hodně lépe udělané knihy.

V akcích jsem měla štěstí na doplnění dvou sérií, u nichž mi chyběl už jen poslední díl. Obzvlášť z kompletního Cronina mám radost. A protože březen je tradiční měsíc plný novinek, nějak se mi ty nákupy a předobjednávky rozrostly :) No co…


Přečetla jsem:

Papírové: 7klíčů *(R),  Křiváci, Půlnoční slunce, Víno a čáry *(R),  Bridgeronovi: Vévoda a já, Květy smrti *(R), Spát v moři hvězd II., Pod dohledem *(R)

 

Nováčci v knihovně


Knihy ve spolupráci:

Víno a čáry – od Nakladatelského domu Grada. Můj názor k přečtení tady.

Květy smrti -  od Nakladatelského domu Grada. Můj názor zde.

Čajovna v Tokiu – od Nakladatelského domu Grada

Trénuj jako výsadkář – také od Nakladatelského domu Grada

Moc děkuji!

 

Nákupy:

Půlnoční slunce – jak bych mohla odolat možnosti návratu, když původní sérii jsem přečetla na jeden zátah.

Bridgertonovi: Vévoda a já – seriál se mi líbil, tak jsem se rozhodla zkusit knihu

York: Stínová šifra – myslím, že to bude dobré. Anotace  tak rozhodně zní.

Projít ohněm – prý kniha kulhánkovitého typu. Něco takového zrovna potřebuju.

Dracul – dočkala jsem se akce a musela být moje. Upíry můžu.

Osud Tearlingu, Město zrcadel – doplnění sérií v luxoří akci.

Spát v moři hvězd II. – první část byla skvělá a na pokračování se dost třepu.

Instant karma – zaujala oddechovkovým tématem a autorka je zárukou dobrého psaní.

 

Celkem  přečtených 8 knih, 3.080 stránek a koupeno 9 nováčků.


 



čtvrtletí celkem?


 Celkem 22 knih a 8.400 stran. Koupila jsem „jen“ 21 knih.


Knihy, na které už názor na bloGu je, jsou označeny u názvu * a po kliknutí vás odkaz mrskne přímo na konkrétní článek. Všechny články, které si budete chtít přečíst, najdete taky v seznamu článků na bloGu zde. Nebo v albech na FCB tady.

Všechny přírůstky jsou k nahlédnutí na FCB stránce bloGu zde.

Výtisky ke zhodnocení, které mi poslali z Palmknih a Nakladatelského domu Grada najdete pohromadě tady i s odkazy na hotové články. Za poslané knihy moc děkuji!



závěrem


Chtěla bych poděkovat Palmknihám za možnost s nimi dlouhodobě spolupracovat a za recenzní kousky do mojí čtečky, které mi posílají. Moje díky si zaslouží také Nakladatelský dům Grada za důvěru a také již dlouhodobou spolupráci. Této spolupráce si patřičně vážím a doufám, že i v Gradě jsou spokojeni.

V neposlední řadě děkuji i svým pravidelným i nepravidelným čtenářům a těm, kteří občas zanechají komentář. Těší mě, že je vás tolik a komentáře mi vždycky udělají radost.

 


2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Takže povedené čtvrtletí plné spousty zajímavých knih. :)
Já jsem na tom tentokrát nějak hůř, ještě nemám přečtených ani 20 knih a to jsem si plánovala, jak budu číst. :D
Přeju samé skvělé knihy o do dalšího čtvrtletí.

Nikolaoss řekl(a)...

Díky :)
Já jsem taky měla průběžně pocit, že moc nečtu, ale nakonec to bylo tak akorát. Takže bych si s tím vůbec nedělala hlavu - máš dvacet knih, bylo to tvoje akorát :)