27. 1. 2021

Americká princezna

 


Moderní příběh s leskem královských titulů...





Přiznám se, že na knihu mě nalákala myšlenka na moderní americkou monarchii. Americká kultura a životní styl obyvatel jsou poměrně specifické a já byla zvědavá, jak se do toho podaří autorce napasovat šlechtu a nejspíš tedy i svazující pravidla a etiketu, kterou to s sebou nevyhnutelně ponese. Navíc hrdiny knihy měla být mladá, nastupující generace, od níž se dalo čekat nějaké to rebelování v duchu moderní doby. No prostě byla jsem ZVĚDAVÁ.

 

Anotace:

Po vítězství Ameriky nad britskou armádou nabídl lid generálu Georgi Washingtonovi korunu. O dvě a půl století později jeho rod zemi stále vládne. Čím blíže je okamžik, kdy se má z princezny Beatrice stát první americká královna, tím více ji ta představa děsí. A pak jsou tu druhorození: Samantha a Jefferson. Nikdo s nimi nepočítá, ale láska a intriky prorůstají všemi patry královské rodiny – a kolotoč vztahů, pozlátka a klevet se roztáčí naplno…

 

Ze začátku mi připadal styl psaní takový hodně jednoduchý. Dokonce i na poměry YA. Skoro chyběly nějaké výraznější popisy a nějaké rozvinutí věcí a celkového obrazu prostředí a lidí. Na druhou stranu je to styl psaní, na který se rychle zvyká, a do knihy se začítá snadno. Text neklade při čtení žádný odpor a netrestá za případné přehlédnutí nějakého detailu nepochopením dalších událostí nebo souvislostí. Takže mi jednoduchost nevadila a do podobných knih se pouštím právě pro jejich oddechovost a příjemně nenáročnou čtivost. Jen začátek kvůli tomu působil zbrkle a představení postav a seznámení s nimi mi připadalo malinko povrchnější a odbytější než obvykle. Na chvilku se zdálo, jako by postav bylo moc a jejich kapitoly příliš krátké na to, abych je poznala důkladněji, než se skočí do další kapitoly k další postavě. Rychle to však přešlo a neměla jsem problémy s tím, že by mě kniha nebavila nebo že bych si nedokázala představit místo, kde se děj odehrává nebo člověka, o němž se zrovna mluví.

Hlavní postavy tvořily zajímavou směsku mladých lidí. Všechno se motalo kolem královské rodiny, v níž středem byla jednoznačně nejstarší dcera – dědička trůnu princezna Beatrice. Měla být první ženou na trůnu v historii a požadavky a pozornost na ni kladená tomu odpovídala. Dokonalá, spořádaná, vždy perfektní Beatrice dbající na svůj mediální obraz, povinnosti a odpovědnost vůči Americe. I přes výchovu k odpovědnosti a vyzrálosti mnohem větší než jaký měla věk, však přeci jen měla sny a to, co musela položit na oltář vlasti, ji uvnitř užíralo jako každou jinou mladou holku. Její mladší sourozenci Samantha a Jefferson byli tak trochu v jejím stínu. Zatímco Jeffersona to zase tak netrápilo a spíš si užíval výhod postavení a pozice jediného prince a miláčka amerických dívek, Samantha to měla těžší. Měla pověst rebelující princezny divošky a veřejnost k ní moc shovívavá nebyla. Další důležitou postavou je ambiciózní nižší šlechtična Daphne, bývalka Jeffersona a také knižní mrcha. Chce korunku a udělá pro to všechno. Jako poslední důležitá hrdinka byla představena Nina, dívka z lidu a nejlepší kamarádka princezny Samanthy.

Postavy nijak velmi do hloubky propracované nebyly, jen tak, jak to vyžadoval děj a podstata zápletky. Že šlo hlavně o řešení mezilidských vztahů, není překvapení – konec konců, hrdinové jsou náctiletí a tohle byl romantický příběh. Proto se paní autorka zaměřila na jejich prožívání hlavně (ale nejen) okolo citů. Nemůžu však ani říct, že postavy byly ploché, protože to není pravda. Tam, kde bylo potřeba, se autorka dokázala zanořit do citlivých poloh a ukázala svoje hrdiny v nejlepším světle. Dokonce i tu potvoru Daphne jsem dokázala pochopit. Každá postava měla pro své chování oporu v nějakých konkrétních okolnostech a životních zkušenostech – povahy se vytvořily na základě výchovy, očekávání nebo naopak přehlížení, tlaku okolí a podobně. Myslím, že se paní autorce podařily vystihnout dost věrohodně.

Od knihy je dobré očekávat romantiku, protože přesně to také kniha přinese. Všichni hlavní aktéři účinkují v nějakých vztahových záležitostech. Ať se jedna o spořádanou nezkušenou Beatrici čelící sňatku z nutnosti s vybraným partnerem a zároveň prožívající první lásku – pochopitelně s někým jiným a krajně neschvalitelným. Nebo divokou sebevědomou Samanthu, která nemá problém vzít si, po čem touží. Či prince Jeffersona, který je zvyklý, že mu holky padají k nohám – jen ta, kterou by chtěl, nemá do padání moc chuti. Na každém z nich paní autorka ukázala trochu jiný typ vztahu a založila ho na něčem jiném. Základní vlákno je ale stejné – chci, co nemůžu mít. Možná je to trochu šablona, ale mě to prostě baví. Moc hezky se u toho sní, touží a fandí hrdinům. 

Jejich vztahy byly takové jemné, příjemně romantické a lehce komplikované kvůli postavení hlavních hrdinů. Protože vážně, jak chcete poznat, která holka vás loví jen kvůli korunce, co jí po svatbě přistane mezi lokýnkama? Nebo co když se musíte vyrovnat se seznamem předem vybraných, vhodných a schválených nápadníků a váš sňatek má být pouze formální povinností a obětí pro Ameriku? Jenže s tou povinností budete muset žít v manželství vy, ne Amerika. Tyto a další  zápletky jsou prostě zajímavé na sledování a kdo si podobnou knihu vybere, nejspíš si je dokáže užít. Prostředí Ameriky a zároveň královské rodiny je k tomu dobrou kulisou – na evropské princezny jsme zvyklí, takže tohle nabízelo jistou opatrnou originalitu a příjemnou změnu.

Vedle vztahů a komplikací s láskou se tu najdou také lehce nastíněné politické záležitosti, ale není potřeba mít obavu. Paní autorka ani v tomto moc do hloubky nejde a politika se týká převážně sňatku budoucí královny a její odpovědnosti vůči zemi a nutností upřednostnit zemi před sebou. V tomto ohledu byla asi Beatrice zpracovaná lépe, než jiné postavy, protože musela řešit daleko víc otázek. Nebo by bylo lepší říct otázek trochu jiného typu než ostatní postavy. V tom ji doháněla pouze její protějška Nina, která řešila věc zase z druhé strany – plebejky, která do královské rodiny přišla zvenčí.

Situace těch dvou byla asi nejzajímavější. Ostatní postavy a jejich „trable s předurčením“ se budou asi víc řešit v dalším dílu. Každá z postav má ale svou zátěž v podobě očekávání rodiny nebo veřejnosti. Toto se mi asi na knize líbilo nejvíc. To jak museli postavy reagovat a hledat rovnováhu mezi svou potřebou a očekáváním okolí a sledování, co to s jejich „dušemi“ a povahami dělá a jak se to promítá do vnějšího chování. V tom byly zajímavé opravdu všechny hlavní postavy. Postavení každé z nich vyžadovalo určité oběti a při čtení se nabízela otázka, jestli je vážně tak fajn narodit se do bohaté a privilegované královské rodiny. Nikdo se totiž hrdinů pochopitelně neptá, jestli oběti chtějí přinést. Prostě se to od nich očekává a jsou tvrdě hodnoceni, pokud očekávání nenaplní. Soukromí už není jejich, jejich city jsou hodnoceny, chování a osobnosti přísně posuzovány. Ve skutečnosti však opravdové osobnosti hrdinů, jejich potřeby a touhy nikoho nezajímaly.

Kniha není nic nadprůměrného, ale je nesmírně čtivá, plná intrik (Daphne, jsi skvělá, ale na zabití), zakázaných citů a záležitostí společenského postavení – zakázané city měly své důvody ať už ve společenském původu postav nebo prostě nutnosti zvládat pozornost davů a hlavně novinářů. Příběh se nevyhne ani fenoménu dnešní doby – papparazziům a sociálním sítím. Hrdinové musí čelit nenávistným komentářům, hodnocením a odsudkům na sociálních sítích a hromadné internetové nenávisti – když už nic jiného, toto bylo v knize opravdu k zamyšlení pro každého. Jak snadno a rychle lze hromadně někomu ublížit, ponížit ho a pomluvit, aniž by pisatelé komentářů věděli, o čem mluví, jak věci opravdu jsou nebo jaký je ten pomlouvaný člověk ve skutečnosti.

Podle konce soudím, že bude ještě další díl a já si ho určitě přečtu. Kniha je příjemným oddechovým počinem a čte se moc hezky. K postavám je po počátečním fofru snadné najít vztah a jejich příběh zaujme. Mně to bavilo a čtení jsem si užila na výbornou. Škoda, že kniha nebyla delší… Snad ten další díl skutečně bude.

Pokud máte rádi lehčí romantické příběhy pro mladé a zaujalo vás ozvláštnění v podobě královské rodiny v Americe, určitě neváhejte.


Za e-knihu moc děkuji Palmknihám. Jestli máte chuť na menší exkurzi do královské rodiny, můžete příběh do čtečky pořídit tady.



O knize:

Autor: Kathaerine McGeeová

Série: American Royals (1. díl)

Překlad: Hana Netušilová, Kristýna Vítková

Vydal: CooBoo

Rok vydání: 2020

Počet stran: 432



2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Super recenze. :) Podle mě má tahle kniha naprosto úžasný a originální námět, který toho může spoustu nabídnout. :) Zatím jsem ji nečetla, ale rozhodně ji mám na seznamu.

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za komentář a přečtení. Jak dlouhý je tvůj seznam? Jestli tak, jako můj, kdo ví, kdy na ni dojde :). Kdyby náhodou, tak ať se líbí!