13. 2. 2021

Případ alchymistovy dcery

 


Už to tak vypadá, že každý šílený vědec z viktoriánských románů má dceru...





Kniha ke mně přišla krátce před Vánocemi a chvíli po nich na ni došlo. Celkem rychle u mě, ale poslední dobou to tak mám, když mě nějaký příběh hodně pokouší. A tento nabízel podle anotace něco nového – svým způsobem možná i převyprávění, ale spíš setkání se starými známými postavami, jen tentokrát ve vedlejších rolích.


Anotace:


Mary Jekyllová, po smrti rodičů osamělá a bez peněz, se začne zajímat o záhadnou minulost svého otce. Objeví stopu, která naznačuje, že Edward Hyde, otcův někdejší přítel a vrah, je možná stále nablízku. Na informace vedoucí k jeho dopadení je vypsána odměna… Odměna, jež by vyřešila všechny její tísnivé finanční potíže. Pátrání ji dovede k Hydeově dceři Dianě, divokému dítěti, zanechanému na výchovu u jeptišek. S pomocí Sherlocka Holmese a doktora Watsona se Mary dál snaží najít tajemného Hydea, a zakrátko se spřátelí s dalšími ženami, které jsou poznamenané děsivými experimenty svých stvořitelů – s Beatricí Rappacciniovou, Catherine Moreauovou a Justinou Frankensteinovou. Když spolu odhalí tajnou společnost nemorálních vědců posedlých touhou po moci, hrůzy jejich minulosti se vracejí v plné síle. A nyní je na nestvůrách, aby zvítězily nad nestvůrnými…

Okouzlující a duchaplný příběh o nepředstavitelné síle přátelství vynesl autorce nejen zaslouženou přízeň mnoha čtenářů, ale také cenu Locus pro nejlepší románový debut a nominace na prestižní žánrová ocenění Nebula a World Fantasy Award.

 


Mary Jekyllová žije v Londýně. Je mladá, dobře vychovaná dáma a je sirotek. Už před nějakou dobou jí zemřel otec – doktor Jekyll a teď ho následovala do hrobu i její matka. Mary je vyčerpaná dlouhou péčí o matku, která před smrtí postupně ztrácela rozum, starostí o domácnost a především hrozící bídou. Moc peněz jí nezůstalo, tak tak, že nemusí prodat dům. Po rodičích jí zbyly jen nezodpovězené otázky a hromada písemností. A právě v té kupce starých papírů a dopisů najde cosi divného. Něco, co vrhá na minulost jejího otce dost nelichotivé světlo a zároveň vyvolává víc otázek než odpovědí. 

Mary neví, co řešit dřív, jestli potíže s penězi nebo záhady, které za sebou rodiče nechali. Nakonec se ukáže, že obojí lze vyřešit jedním tahem – Mary se rozhodne pomoci dopadnout hledaného vraha pana Hydea (mrk, mrk), o němž se písemnosti zmiňují, na jehož hlavu je vypsaná pěkně tučná odměna a který se s jejím otcem "znal" a tak by mohl něco vědět. A tady přichází ke slovu známý detektiv Holmes, k němuž se Mary obrátí na konzultaci…


Kniha nabízí příběh pro mladší i starší čtenáře ve stylu viktoriánských hororů a napínavých příběhů a s mnohými známými postavami z oněch slavných a nestárnoucích příběhů jsem se na stránkách potkala. Tentokrát mají pouze roli vedlejších postav, protože hlavní role si rozebraly jejich dcery. A protože slavní pánové jsou povětšinou i šílení vědci, dcerušky jsou tak trochu výsledky jejich experimentů. Průvodkyněmi příběhu jsou „nestvůrné dámy“ a budoucí členky Athenina klubu – Mary Jekyllová, Diana Hydeová, Catherine Moreauová, Justine Frankensteinová a Beatrice Rappaciniová.

Líbilo se mi, jak autorka včlenila do své knihy známé postavy anglické literatury a zároveň stvořila svůj vlastní příběh – originální, i když založený na v podstatě známých věcech. Sázka na tuhle kombinaci skvěle vyšla. Bavilo mě připomenout si klasiky, které už jsem dlouho nečetla. Dracula, Frankenstein, Jekyll a Hyde, Moreau, Sherlock a Watson – mohlo by se to zdát na první pohled přeplácané a nepřehledně mišmašovité, ale to ani omylem není.

Přeci jen se však velké množství postav stává nepatrnou nevýhodou – opravdu jich je hodně a přibývají. Nemůžu si stěžovat, že by byly ploché a v důsledku jejich hojného počtu odfláknuté, ale než každá z nich řekne, co potřebuje říct, vypadá to, jako by příběh byl pořád na začátku a moc se nehýbal z místa. Autorka s tím naštěstí umí pracovat a postavy postupně a přirozeně vpraví do děje. Výhodu jsem měla i ve znalosti původních děl, v nichž se inspirovala. I tak je to jedna z věcí, která malinko zpomalí děj. Všechny ty slečny, šílení vědci, lidé okolo a jejich životní příběhy jsou ale dostatečně zajímavé, aby mi nevadilo trochu se s nimi pozdržet. Navíc každá z dívek svým životním příběhem přidá dílek do skládačky, kterým pomohou vyřešit případ a odhalit záhadu - spolek šílených vědců, jejichž experimenty, které jsou poněkud zrůdné, daly vzniknout partě dívek.

Příběh je zvláštně vyprávěný. Jedna z postav - Catherine píše knihu, kterou zrovna čtete a občas jí do toho ostatní dámy skočí komentářem. Myslela jsem, že mě to bude rušit, ale ne, zvykla jsem si během druhé kapitoly a pak mi některé poznámky přišly vtipné. I tak ale nemůžu říct, že by to byl způsob vyprávění, který bych snesla jinde. Sem se to však hodilo.

Paní autorka má příjemný, zábavný styl psaní, hezké popisy, nikterak náročné na soustředění, poznání postav a pochopení děje. Knihu napsala ve stylu viktoriánských šestákových románů s lehkou detektivní zápletkou, která se postupně rozplétá a s velmi mírným hororovým nádechem. Děj zrovna dvakrát nespěchá, dává si na čas, aby bylo možné vychutnat si dobovou atmosféru, napínavost některých scén a tajemství obklopující dívky i skupinu šílených vědců. Atmosféru tehdejší doby se skutečně podařilo vystihnout skvěle. Zasloužil se o to hlavně malebný a více popisný styl autorky. Trochu archaická forma vypravování jí sedla a mě bavila. Kniha byla skvělá – zábavná, svěží a originální.

 Podstatu detektivní zápletky jsem sice odhalila na straně 62, ale na tom kniha postavená není. Paní autorka si na detektivku-tajnůstkářku nehraje a svůj příběh postavila hlavně na dobrých a zajímavých postavách a skvěle zpracovaném dobrém nápadu než na neproniknutelné záhadě. Napínavé okamžiky však nechybí. Najdou se nějaké ty kruté vraždy, záhadné dopisy, stará tajemství, všetečné slečny, uhlazení gentlemani, šílení padouši a velmi nenápadný a nepatrný náznak romantiky na tom nejméně očekávaném místě. Kniha je tlustá tak akorát, takže i když se čte trochu pomaleji, neměla jsem pocit, že by se autorka v něčem zbytečně babrala na úkor spádu děje nebo že by něco nastavovala omáčkou.

Jako celek nelze než hodnotit kladně. Pokud máte rádi příběhy s viktoriánskou atmosférou a v takovém tom starém, klasickém stylu, není u této knihy proč váhat. V současné smršti YA a převyprávěnek trochu jiného (a vzájemně občas až nepříjemně podobného) typu byla kniha příjemně svěžím vánkem. Hrdinky nebyly žádné bojovnice, ani křehké květinky, prostě tak akorát. Já mám druhý díl už doma nachystaný.


O knize:

Autor: Theodora Gossová

Série: Podivuhodná dobrodružství Athénina klubu (1. díl)

Překlad: Petra Diestlerová

Vydal: Argo

Rok vydání: 2020

Počet stran: 344


2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Námět knihy vypadá skvěle. Navíc prostředí viktoriánské Anglie je mi blízké. :) Moc pěkná recenze.

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za chválu a přečtení. Na to, jak málo je o této knize slyšet, mě fakt příjemně překvapila.