11. 4. 2021

Pod dohledem

 




Přemýšlím, co bylo tím impulzem, který mě přiměl knihu chtít. Nevím. Nejspíš něco v anotaci, co přispělo k pocitu, že příběh bude něco výjimečného. Posuďte sami:


Anotace:

Melville Heights patří k nejhezčím čtvrtím v Bristolu. Na takovém místě se přece brutálně nevraždí. Jenže… každý tu má svoje tajemství. A každý je trochu pod dohledem.

Toma Fitzwiliama, ředitele školy, mají všichni rádi, i jeho nová sousedka Joey Mullenová se do něj rychle zamiluje. Je přesvědčená, že o jejím poblouznění nikdo neví, jenže Tomův syn Freddie bedlivě sleduje dění v blízkém okolí a neunikne mu, že se Joey vůči jeho otci chová zvláštně.

O pár ulic dál bydlí studentka Jenna, která má podezření, že ředitel není až tak bezúhonný, jak se zdá. Projevuje nezvyklou náklonnost její nejlepší kamarádce a Jennina máma je přesvědčená, že jí Fitzwilliam ztrpčuje život.

A už dvacet let před těmito událostmi se jistá školačka v tajném deníku vyznává z lásky ke svému pohlednému mladému angličtináři…
 


Na začátku příběhu je mrtvola. Neví se čí, neví se, kdo je vrah ani jaký mohl mít motiv. To všechno se postupně rozkrývá v pomalu se vyvíjejícím dramatu jednoho maloměsta, kde každý vidí každému do talíře. A někteří se do cizích talířů koukají s náramnou chutí. Paní autorka pomalu odhaluje životní příběhy, povahy a způsoby jednání svých postav. Vztahy a napětí mezi nimi zvolna a skoro nenápadně gradují až ke strhujícímu odhalení na konci.

Středem všeho dění je ředitel místní školy Fitzwilliam. Je expertem na tahání škol z krizí všeho druhu a přesně z tohoto důvodu byl povolán právě sem do Bristolu a usadí se v lepší čtvrti Melville Heights. Spolu s ním se přistěhovala i jeho nezapadající manželka a syn Freddie s divnými návyky šmírovat sousedy a dělat si o jejich životě přesné záznamy. Ředitel Fitzwilliam je sice hvězda všech ředitelů, charismatický starší muž a člověk, kterého všichni obdivují. Zároveň má však podezřele blízko ke svým studentkám a jeho chování k nim je tak přátelské, že to působí až oslizle vzhledem k jeho věku. Jeho žena je typická stepfordská panička, která udělá manžílkovi pomyšlení, jen místo elegantních šatů se objevuje spíš v běžeckých soupravách.

Kousek od nich bydlí rodina Jacka Mullena. V domě s ním a jeho těhotnou manželkou žije i jeho poněkud osobnostně nestabilní sestra Joy Mullenová se sklonem zamilovávat se snadno do nesprávných mužů a taky její manžel Alfie. Zástup podivných postaviček uzavírá studentka místní školy Jenna a její matka trpící nejspíš celou škálou psychických onemocnění a posedlá myšlenkou, že je záměrně šikanovaná celým světem. Je druhá, krom Freddieho, která má víc než přehled o tom, co se ve čtvrti děje.

Mám pocit, že je úplně neuvěřitelné, kolik podivných lidí s různými poruchami osobnosti se sešlo v jedné slušné a na první pohled nudné čtvrti. A zároveň mi to připadá úplně reálné. Přeci jen – kolik toho člověk běžně ví o svých sousedech, pokud se vyloženě nezajímá nebo nemá nějakou nezdravou „sledovací“ posedlost? Většinou každého napadne, že nic, ale když se zamyslí, přeci jen je tu něco… A právě tahle drobná „něco“ dělala knihu tak zajímavou a uvažování postav, které si všímaly víc nebo těch, které si naopak nevšímaly vůbec, bylo neodolatelné sledovat. Někoho přiměla k posedlosti ostatními nemoc, někoho nezvladatelná vášeň a někdo měl úplně jiný motiv. Někdo byl vrah. A v běžných denních událostech ve čtvrti, které se staly tři měsíce před nálezem těla, jsem měla odhalit, kdo jím je.

Kniha je téměř neodložitelná. V krátkých kapitolách se střídají pohledy na jednotlivé postavy. Právě tyhle krátké úseky jednotlivých pohledů nutí číst dál, aby se člověk dostal k tomu, co ho zaujalo, jenže mezitím zaujme zase další úsek děje – kapitoly jsou skvěle poskládané, aby se příběh sbíhal opravdu postupně. Od všech obsazených se vždy získala nějaká zajímavá informace, i když mi třeba došlo až později, co mi to prozradili nebo co nechtěně vyplulo na povrch. Mezi kapitolami jsou navíc vloženy krátké úseky policejních výslechů některých postav a na tom je ukázáno, kdo je podezřelý a jak se seběhly události oné kritické noci, kdy někdo z lidí, které jsem postupně poznávala, přišel o život. Upřímně bylo hned několik kandidátů, které by mi nevadilo vidět mrtvé. Zasloužil by ředitel Fitzwilliam za své laciné slizáctví, Joey za to, jak mě štvala a další. Těmhle dvěma jsem nejvíc přála obsazení do role mrtvoly. Každopádně každá z postav měla motiv i povahu na to někoho oddělat, takže mrtvola i vrah mohl být kdokoli z nich. Paní autorka vytvořila své charaktery tak dovedně, že jsem až do poslední chvíle podezřívala nepravého.

Většinu času nebyla kniha vyloženě napínavá. Spíš se jednalo o zdařilou studii povah, poruch osobnosti a vzájemnou interakci mezi postavami žijícími na jedné ulici. Napínavost tomu dodávala hlavně skutečnost, že jsem od začátku věděla o mrtvole a že onou obětí byl někdo z těch, s nimiž jsem se na stránkách seznamovala. Paní autorka vytvořila dokonalý spletenec, v němž měl ústřední roli zápisek zamilované školačky na začátku knihy a jistá událost, která se stala už dávno. Podařilo se jí vzbudit u mě chuť doslova vyšmírovat další podrobnosti toho případu a hlavně podrobnosti života jejích postav. Chvílemi jsem úplně zapomínala, že se v ději blíží okamžik, kdy tu bude mrtvola. Bavilo mě odhalovat skrytá tajemství těch lidí, sledovat jejich ne úplně dobrá rozhodnutí nebo i ta dobrá. Škodolibě mě těšilo, když na někoho z neoblíbených vyplavala nějaká špína. Ošklivé ode mě? Určitě! Zábavné? Náramně :)

Pokud máte rádi zajímavé postavy, jděte určitě do toho. Nebudete litovat. Na postavách tahle kniha stojí a jejich poznávání je skvělé.

Za laskavé poskytnutí knihy moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. Pokud se chcete začíst, seženete knihu zde.




O knize:

Autor: Lisa Jewellová

Překlad: Milan Lžička

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Cosmopolis)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 376




2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Tahle kniha mě také zaujala, ale nakonec jsem ji nechala "na jindy". :)) Pěkná recenze.

Nikolaoss řekl(a)...

"Na jindy" taky znám :D mám tam odložených docela dost knížek. Až skoro moc :) Díky za komentář a přečtení.