5. 4. 2020

Čtvrtletka I. 2020




Zdá se to sice neuvěřitelné, protože Vánoce byly vlastně před chvilkou, ale první čtvrtletí nového roku je pryč. Jo, tři měsíce a je po nich jak po žabě. Za okny jaro. Končí období čtení v posteli a přichází čas čtení na balkoně. Na tuhle moji kratochvíli už se mi řadí do fronty pěkná řádka knížek.
Ještě se ale vrátím k těm zimním kamarádkám. 
Co jsem v uplynulých měsících přečetla?




leden

Leden psací:
Začalo to nechutnou leností a nepřetržitým převalováním myšlenek v hlavě. Pokračovalo revizemi a doplněním stávajícího textu z listopadového NaNo a skončilo pokračováním. Blíží se část, do které se mi nechce, ale bič, který jsem si na sebe sama upletla, mi práská nad hlavou. Části se nelze vyhnout a tak ji musím napsat, než mě bič vezme přes záda. Po lednu jsem… Více méně… Asi furt na začátku :D

Leden čtecí:
Dařilo se mi. Byla spousta času, chuti a dobrých knih. Vážně už mám doma nasysleno tolik, že nevím, kam sáhnout dřív, protože bych nejraději četla všechno. Když jsem vybírala první knihu roku, chodila jsem kolem knihovny jako bludný duch. Ne že by na výběru až tak záleželo, ale přece jen – první kniha v roce :) Dobrý začátek je důležitý, vykročit pravou nohou, začít dobrou knížkou... Ale vybrala jsem dobře. A kupodivu se mi podařilo přečíst skoro všechny lednové předsevzetníky z mojí knihovny.
Nakonec volba padla na tyto knihy:

Papírové: Múza nočních můr, Ruská ruleta, Tři královny, Eleonor se má vážně skvěle*, Temnota, Vzestup, Žár, Čáry života



Nováčci v knihovně:

Ty a já navždy – zaujaly mě postavy. Jsem zvědavá, co s tímhle ansámblem autorka hodlá provést. Jasňák, že bude romantika, ale vážně chci věřit tomu, že zajímavá.
Valhalla Atlantida – vikingy můžu a od Falconera zvlášť. Počítám s tím, že to bude dobrá četba.
Valentýnské prokletí – vypadala zajímavě a měli ji v levných knihách
Všichni jsme hleděli vzhůru – zajímavý nápad, uvidím, jaké bude zpracování.
Aerie – sehnala jsem ve slevě a první díl se mi docela líbil. Uvidím, co tenhle druhý, prý nic moc...
Ideální svět – koukám po ní už od vydání a teď, když byla o tři kila levnější… Podobná témata můžu.
Jane Doe: Kolébka všech světů – zaujalo anotací a cenou. Lapla jsem ji náhodně při čekání ve frontě. Zajímavý. V supermarketech na mě podobné okolopokladní triky neplatí.
Arrow – Pomsta a Generace zmijí – seriál mě baví nebo spíš bavil první dvě série, tak jsem v LK vzala oba díly. Uvidím. Snad to bude dobré, i když u čtení neuvidím pěkný ksichtík Olivera Kmína.

Celkem 10 přečtených knih,  3.739 stránek a koupeno  9 nováčků.





únor

Únor psací:
Ach lenosti! Tvé jméno je zapsáno v mém rodném listu a potvrzené v občance. :D Ne ale vážně, s takovou to do nového NaNo nedopíšu. Musím sáhnout do svědomí a trochu máknout. Sáhanec se mi bohužel podařil až skoro na konci měsíce, kdy jsem se dokopala aspoň k nějakým revizím předloňského kousku. Ale jinak mám klasický únorový šprajc :( Doufám v osvěžující sílu března.

Únor čtecí:
Aspoň čtecí slinu jsem chytla pořádnou a měla jsem i štěstí na dobré knihy. Obzvlášť Smaragdové srdce a Zlatá klec překvapily.

Papírové: Prokletá krev, Rytec kamejí *(R), Králova dcera, Nenasytná, Arrow: Pomsta, Kouř, Příběh Christophera *(R), Zlatá klec, Nejskrytější přání, Smaragdové srdce

E-knihy: Člověk Nula* (R),


Nováčci v knihovně:

Norra Latin – koukám po ní dlouho, a když teď byla ve slevové knížce…
Naprosto pozoruhodná věc – náhodný nákup za akční cenu, ohlasy naznačují zážitek, i když obálka nic moc.
Odměna z pekla – zase bazarový kousek, ale myslím, že to bude stát za to.
Nimbus – uloveno na bazaru. První díl mě opravdu zaujal a podle konce bude druhý dobrý.
Hrady z písku – akce u Dobrovského, nekup to za padesát ká, kdysi jsem ji chtěla, tak snad bude stejně hezká uvnitř, jako má obálku

Celkem 11 přečtených knih,  3.971 stránek a koupeno 5 nováčků.





březen

V březnu nám udeřila kurňavirová karanténa. Mě osobně se teda nijak zvlášť nedotýká, krom hadru na papuli funguju v podstatě úplně normálně. Říkám si jen, jak asi budu letos opálená - slušivou a tradiční pandu od slunečních brýlí doplní hannibalovský náhubek. Zavření posiloven a zrušení odpoledního programu každopádně celkem prospělo březnu čtecímu, o něco méně březnu psacímu. I když zase nemůžu říct, že by se vůbec nedařilo, to zase u mě není možný.

Březen psací:
Tak to přišlo dneska! Teda konkrétně 24.3. Nečekaně jako blesk z čistýho nebe mě ten nápad přepadl ve vaně. Další knihou pro NaNo nebude pokračování Dámy, ale něco, co se vylíhne z ještě starší věci a nasypu to do nejúžasnějšího města na světě. Trochu se toho bojím, protože se známým světem nemám moc zkušeností, ale o to zajímavější to bude. No a při nejhorším tu úžasnou fantasii totálně podělám :D Co horšího by se asi tak mohlo stát? Takže směle do toho!
Z výše uvedeného je jasně patrné, že na staré věci jsem ani nehrábla. Ale kruci fix už!

Březen čtecí:
Chytla mě neodolatelná chuť na lehčí knihy, které se dají slupnout za večer a úplně pohltí. Podle toho také výběr vypadal a splnil svůj účel. Většinou se se mnou táhla naivní středoškolská romantika – jo, když to na mě přijde, je to perfektní odpočinkovka. Na druhou stranu jsem si dala i nějakou tu klasickou fantasy nebo i knihu o prostředí fotbalových chuligánů.

Papírové: Hon naVittry*(R), Padlé město, Nelži mi, Remade, Možná jednou, Strážci příběhů, Chuligán *, Všem klukům, které jsem milovala, P.S. Stále tě miluju, Navždy s láskou Lara Jean, Meč severu

E-knihy: Krásky *(R), O psaní, After: Polibek


Nováčci v knihovně:

Nelži mi – první díl skončil úplně infarktově, takže druhý je jasná volba. Jen se trochu bojím, že se to autorce rozsype. Nebylo by to prvně, kdy se něco takového stalo.
Padlé město – také druhý díl. Příběh mě pohltil, takže rozhodně pokračuju.
Třpytivá hodina – téhle době nedokážu odolat.
Tažení do Tearlingu, Fandom, Společenství smaragdového srdce – akční knihy, tak proč ne.
Eliza a její nestvůry, Křiváci – obě knihy na doporučení a pro odlehčení kurňavirové situace.
Léto, kdy jsem zkrásněla – nákup v rámci mé momentální posedlosti autorkou a příjemnými oddechovkami.

Celkem 14 přečtených knih,  5.024 stránek a koupeno 9  nováčků.





čtvrtletí celkem?

Celkem  35 knih a 12.734 stran – héééérnajs :D . Koupila jsem „jen“  23 knih.

Knihy, na které už názor na bloGu je, jsou označeny u názvu * a po kliknutí na jejich název vás odkaz mrskne přímo na konkrétní článek. Všechny články, které si budete chtít přečíst, najdete taky v seznamu článků na bloGu zde.

Všechny obálky knih jsou k nahlédnutí v albech na FCB stránce bloGu zde.

Výtisky v rámci spolupráce, které mi toto čtvrtletí poslali z nakladatelství, e-shopů nebo přímo autoři najdete pohromadě tady i s odkazy na hotové články. Za poslané knihy moc děkuji!


závěrem

Chtěla bych poděkovat Palmknihám za možnost s nimi dlouhodobě spolupracovat a za recenzní kousky do mojí čtečky, které mi posílají. Této spolupráce si patřičně vážím a doufám, že i oni jsou spokojeni. Moje díky si zaslouží také nakladatelství Jota a Moba za důvěru a spolupráci v tomto čtvrtletí.
V neposlední řadě děkuji i svým pravidelným i nepravidelným čtenářům a těm, kteří občas zanechají komentář. Těší mě, že je vás tolik a komentáře mi vždycky udělají radost.


3 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Letí to opravdu strašně rychle. Přesně jak říkáš, je to jako včera co byly Vánoce. :) Koukám, že jsi měla tyhle měsíce pěkně nabité. (můžu jen tiše závidět) :) Přeju i do dalších měsíců spoustu skvělých knih a krásné čtení na balkoně. :))

Knižní svět řekl(a)...

Moc pěkné čtecí výsledky a gratuluji k pěkným přírůstkům v knihovně :D Jinak je opravdu hrozné, jak hrozně ten čas letí :) Do dalšího čtvrtletí přeji spoustu přečtených knih :)

Nikolaoss řekl(a)...

Díky oběma za přečtení :) snad čas trochu poletí trochu vyhlídkovějším tempem. Na letní vedra se moc netěším :)