26. 2. 2020

Rytec kamejí



Strhující balada o lásce mezi nebem a zemí, kráse a opojení, zločinu a trestu.



Autor: Ivan Fíla
Ilustrace: Kateřina Sidonová
Vydal: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 191




Anotace:

O Čaroději od Divokého jezera, který dokonal dávný sen všech alchymistů a stvořil nesmrtelného člověka, o dívce obdařené schopností vidět do svých minulých životů, a o milencích, kteří spolu prožili nejkrásnější krásno všech krásen. Kdysi, před sto lety…

To je nová kniha Ivana Fíly Rytec kamejí, pohádka pro dospělé plná magie a fantazie, kterou neodložíte, dokud příběh neopustí čarovnou temnotu. Zavede vás na rozkvetlou louku prozářenou jarním sluncem, kde doznívá tajemství života a smrti.

Na frankfurtském knižním veletrhu zahraniční nakladatelé o Rytci kamejí prohlásili, že má potenciál Harryho Pottera, tajemství Dana Browna a mystiku Golema.

Ivan Fíla je autor bestselleru Muž, který stál v cestě, jenž vypráví životní příběh Františka Kriegla. Ilustrace: Kateřina Sidonová


Můj názor:

Vydání knihy Rytec kamejí jsem sice zaznamenala, ale Bůh ví proč mě nijak nelákala. Až první ohlasy na příběh mě přiměly začít se o ni zajímat a nakonec jsem podlehla nabídce libovolného výtisku, která proběhla kolem Vánoc na FCB blogerů nakladatelství Jota a nechala si ji poslat. Jsem moc vděčná, že mi knihu paní Horská poslala, protože jinak bych se k ní nejspíš neodhodlala.


Pohádka pro dospělé o lásce, pro kterou neexistuje smrt o lidské zlobě a nenávisti, kterou neomezují hranice času. O zločinu a trestu. A především o snech, ať už těch lidských a nebo zdánlivě nedosažitelných snech čarodějů. Tak nějak je kniha prezentována oficiální distribucí. Dočkala jsem se i špetky magie a fantastických prvků. 
A teď: Je to perla nebo kýč? U knih o lásce bývá hranice někdy tenká. Jak to mám teda já s Rytcem kamejí?

Kniha není a nikdy nebude o líbí x nelíbí stejně, jako nikdy nebude lehce popsatelná. Spíš jde o to, jestli vás text bude fascinovat nebo ne, protože tohle je jeden z textů, kde nic mezi neexistuje. Buď vám bude příběh úplně lhostejný a nepřilnete k němu nebo vás uhrane. Mě se stalo to druhé, i když chvilku trvalo, než jsem si zvykla na styl, jakým je psaný. Je příjemné na sebe při čtení nechat text působit a vnímat, jak které části zní. 
Mezi řádky jsou vepsané dvě polohy, které by se daly charakterizovat jako dobro a zlo, přičemž na první pohled nemusí být úplně rozeznatelné, kdo je zástupce čeho. Dobro se dá najít v místech, kde by ho nikdo nečekal a stejně tak zlo vykukuje za rameny postav, které by už z principu svého povolání měly být dobré.

Kapitoly jsou v celku krátké. Příběh jiskří temnotou i barvami a autorův styl psaní velmi podněcuje představivost.
Láska a radost ze života reprezentují onu barevnou a jiskřivou část. Z těchto míst na mě dýchlo štěstí, takové to obrovské, které jako by mělo člověka přerůst. Štěstí, které nepotřebuje nic víc než samo sebe a toho s kým souzní. Možná trochu pohádkově naivní a nevšímavé k tomu, co ho ohrožuje, ale vychutnané až do dna.
Temnota je zastoupená lidskou zlobou, pověrčivostí, závistí a omezeností. Jako čtenář bych zlo hledala v postavě čaroděje, ale ono sedalo spíš na lidi a pocházelo od nich. Kniha je nazývána pohádkou pro dospělé, ale mě to zase až tak nepřišlo právě z tohoto důvodu. Ano, kouzla, magie, čarodějové, to by tam bylo. Ale ta zloba, omezenost a pomstychtivost živená v sobě po dlouhý čas, to bylo až moc reálné a nepohádkové. V knize se střetávala poetičnost v pravdě pohádková s realitou lidských špatností až moc často. Ten kontrast však byl dokonalý a neumím si představit, že by něco z toho v textu chybělo.

Příběh je také o čekání a není úplně jasné, jestli končí dobře nebo špatně. To asi záleží na každém jak se na to podívá a jak bude celou knihu vnímat.

Na to, kolik zajímavých myšlenek mě při čtení napadalo, se kniha četla lehce. Netrpěla jsem dlouhým začítáním ani nudou. Příběh je přesně tak dlouhý, jak má být a navzdory menšímu počtu stran jsem ho stejně nepřečetla za večer. Rytec kamejí není typická jednohubka a pokud bych ho odbyla malou pozorností a rychlým čtením, zdaleka bych si ho neužila ke svému potěšení a tak, jak si zasluhuje. Ilustrace, které příběh doplňují, ve mně vzbudily pocity trochu dvojaké. Ta na obálce se mi líbí a i když musím uznat, že ty ostatní se ke knize hodí, nejsou úplně můj styl. Příběh ale umí dokreslit vhodně a do knihy bez diskuze sednou. 

Do knihy se začtete, pokud máte chuť na neobvyklý text a pohádkovou atmosféru. Doporučuji na nějaký příjemný večer, kdy budete mít na knihu čas a nebudete nikam spěchat. Nechejte Rytce kamejí zapůsobit a uvidíte, co vám přinese. Pokud si potrpíte na texty spíš reálně laděné, asi to nebude pro vás to pravé. Můj názor je, že za zkoušku to stojí. Člověk nikdy neví, co objeví, dokud nedá šanci něčemu podobnému, jako je tato kniha.


Za knihu moc děkuji nakladatelství Jota. Poslali mi dokonce výtisk podepsaný autorem! Pokud jste dostali chuť knihu vyzkoušet, najdete ji zde. Dostupná je i ukázka z knihy.






2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Obálka mě upřímě lehce viděsila :) ale obsah vypadá zajímavě.

Nikolaoss řekl(a)...

Obsah stojí za to, nenech se odradit :) já tenhle typ kreseb taky neprožívám, ale nakonec jsem musela uznat, že tam sedí. Díky za komentář a přečtení.