15. 2. 2020

Nebe ze zlata



Skvěle napsaný romantický příběh, který vám připomene atmosféru románu Velký Gatsby v celé její dekadentnosti a kráse.

Autor: Laura Wood
Překlad: Lucie Schürerová
Vydal: Fragment
Rok vydání: 2020
Počet stran: 320



Můj názor:

Kniha mě ulovila na inspiraci Velým Gatsbym. To je příběh, který miluju a v novém kabátě si ho nenechám ujít. Navíc jsem byla docela zvědavá, jak autorka příběh uchopí. S romantikou jsem počítala každopádně a taky s krásnou dobovou atmosférou.


Penlyn je zapadlá rybářská vesnička u moře. 
Nic zajímavého a vzrušujícího se tu neděje. 
Krom takových věcí, které zažívá hlavní hrdinka Louisa v běžných dnech ve své velmi početné farmářské rodině, kde je druhým nejstarším dítětem. Lou si plní své povinnosti v domě a když má volnou chvilku, utíká do domu bohatých šlechticů na blízkém ostrově, který je toho času opuštěný. Tam posedává u krbu, cpe se jablky z místního sadu a čte si nebo píše vlastní detektivní příběhy. Její život plyne ve stejném rytmu, den za dnem. Všechno je poklidné, šťastné a neměnné. Období velkých změn se ale pomalu ohlašuje.

V Louisině rodině se blíží velká událost. Její starší sestra se na začátku léta vdá a do domu na ostrově přijíždějí z Londýna bohatí majitelé a jejich přátelé – výkvět společenské smetánky, kteří tu chtějí strávit léto. Lousia je z toho nejdřív rozmrzelá, protože jí vzali její útočiště a narušili velebný klid starého sídla hlukem večírků. Pak ale, zlákaná touhou nahlédnout do velkého světa, o kterém dosud jen četla, se vydá na ostrov, aby se podívala na vlastní oči, jak takový večírek vypadá.  Nenápadně. Jen nahlédne tak, aby ji nikdo neviděl, a půjde si zase po svých…

S čím nepočítá je, že bude přistižena a dostane se jí pozvání, aby se přidala k letnímu hýření společně s bohatou smetánkou, která se do domu sjíždí.


Tahle kniha mě naladila na letní notu a rozsvítila mi náladu úplně do zářiva. Příběh byl krásně jemný, prodchnutý lehkou a teplou atmosférou snivého léta u moře. A pro hlavní hrdinku byl skutečným splněným snem.

Příběh jednoho léta roku 1929 vypráví hlavní hrdinka Louisa. A všechno je díky jejímu pohledu prostoupené příjemnou naivitou, romantičností a okouzlením osmnáctileté holky, která poprvé vstoupila na práh velkého světa. 
Lou vyrůstala na farmě a všechno, co přivezla s sebou parta bohatých londýňanů pro ni bylo nevšední a okouzlující. Tohle okouzlení bylo znát na každé stránce, paní autorka to skvěle předala. Příběh nebyl nijak velkolepý a v knize se toho vlastně ani moc nestalo, jeho krása spočívala právě v té novosti a lákavé dekadentnosti večírků – novosti pro hlavní hrdinku. Na druhou stranu musím říct, že Lou nezblbla, jak by se to asi mnohým stalo. Uvědomovala si realitu, věděla, že léto skončí, bohatá společnost odjede a ona bude zase obyčejnou Lou, která hledá své místo ve světě.

Jaký osud si pro sebe vybere? 
To byla jedna z jejích velkých otázek. Lou se blížily osmnácté narozeniny, sestra se jí vdala a vypadalo to, že je se svým mužem šťastná. Lou si moc nebyla jistá, že zrovna tohle chce i ona pro sebe, spíš začínala mít pocit, že to nestačí a že touží po něčem větším a odlišném. Nedokázala si ale představit nic jiného, vždyť všechny ženy z vesnice měly podobný osud. Potom však přijeli Cardewovi s hosty a Lou se náhodou dostala mezi ně. Přijmout to, co pokládala až do té doby za svůj osud, bylo najednou ještě těžší. Odolat zábavě a okouzlující Catrin Cardewové bylo úplně nemožné.

Popisy večírků, jazzové hudby, šatů a různých lidí, kteří jsou letními hosty u Cardewových, byly kulisy, ve kterých se zrodil cit hlavních hrdinů nenápadně a pomalu. Upřímně musím říct, že jsem v YA literatuře už dlouho neviděla tak pěkně se vyvíjející vztah bez všech těch obvyklých klišé, která to provázejí. Hlavní hrdinové se poznávali tak nějak přirozeně, jak to asi bylo na tehdejší dobu obvyklé. Jejich vztah navíc vůbec nebyl na knize to nejdůležitější. Lou prostě poznávala velký svět a na lásku došlo jen tak mimochodem. Nebyla jsem na pochybách, jak to nakonec dopadne, ale i tak jsem byla v lecčems překvapená.

Obálka pěkně odpovídá celkovému stylu knihy. K době, ve které se příběh odehrává, se hodí úplně perfektně.


Knihy tohohle typu člověk nečte kvůli velkému příběhu, zvratům nebo něčemu extra. Čte je pro jejich atmosféru a krásný pocit pohody na duši, který zanechají. V tomto ohledu mohu knihu jednoznačně doporučit všem lidem, kteří si potřebují odpočinout u jemného, lehoučce romantického příběhu a trochu si zpříjemnit čekání na léto.


Za e-knihu moc děkuji Palmknihám. Do vaší čtečky ji můžete pořídit zde a také se můžete nechat zlákat ukázkou.



Anotace:

Tajemná krása dlouho opuštěného panského sídla sedmnáctiletou Lou vždycky lákala. Natolik, že se do domu začala vkrádat a tajně si tam četla. Její návštěvy ukončil až návrat majitelů, kteří v něm začali pořádat nikdy nekončící večírky a plesy. Lou se s rodinou brzy s přátelila a zcela propadla lehkomyslnému životu společenské smetánky. Brzy však zjistila, že Cardewovi mají tajemství a že pod třpytivým pozlátkem se ukrývá prázdno a temnota...

Žádné komentáře: