3. 4. 2020

Chuligán



Všichni máme dvě rodiny. Jednu, do které se narodíme, a druhou, kterou si vybereme sami.

Autor: Philipp Winkler
Překlad: Viktorie Hanišová
Vydal: Host
Rok vydání: 2016
Počet stran: 320



Můj názor:

Pan autor píše velmi poutavě o tématu, o kterém bych si myslela, že mě ani nedokáže zaujmout. Ale opak je pravdou. 
Život Heika, fanouška fotbalového klubu z německého Hanoveru, je zajímavější, než by se mohlo na první pohled zdát. A zároveň taky až nepříjemným způsobem prázdný - chybí mu v něm všechno, co bychom asi my ostatní nazvali bohatstvím života. Vzdělání, dobrá práce, kultura, vztah, koníčky, pocit smyslu a nějakého naplnění...

Ano, Heiko má sice rodinu, ale vztahy v ní jsou spíš rozpačité a chladné. Rodiče o děti nemají zájem, matka odešla a otec má problémy s alkoholem, sourozenci spolu nějak vycházejí, ale podtrženo a sečteno, je to bída. Vztah se Heikovi rozpadl už před nějakou dobou, práci sice má a vlastně je s ní spokojený, ale od osamělosti mu nepomáhá. Jediné, co ho v životě naplňuje, jsou jeho kamarádi – chuligáni, jeho skutečná rodina, za kterou se bije do krve.

Anotace:

Příběh drsného mladého muže s velkým srdcem, který se rve, aby ochránil, co je mu svaté — svou partu a její odkaz Všichni máme dvě rodiny. Jednu, do které se narodíme, a druhou, kterou si vybereme sami. Heiko Kolbe v ruce zahřívá chránič zubů. V žilách mu pumpuje adrenalin. Spolu s dalšími hannoverskými chuligány se vydává na bitku proti Kolíňanům. Až ji vyhrají, zapíšou se do dějin. Chuligán je příběh outsidera a ztroskotance Heika Kolbeho, který je pro své bratry chuligány schopen obětovat vše. Pouze při rvačkách po jejich boku totiž dokáže zapomenout na všechno, co mu osud nenadělil: milující rodiče, partnerku ani domov.

...

Autor zvolil pro své vyprávění nespisovný jazyk, plný slangových výrazů a překladatelka se toho pochopitelně podržela. A zvládla to opravdu skvěle. Jazyk knihy na mě působil velice autenticky a Heikovo vyprávění hodně oživil a jeho postava byla perfektně uvěřitelná. 
Nespisovnost a slang pomáhají v tomto případě velmi s budováním atmosféry - dokonce jsou pro příběh jednou ze zásadních věcí. Pro prostředí fotbalových chuligánů by cokoli jiného působilo divně. Kupodivu není v knize nijaký přehršel vulgarit. Pan autor nepřekročil únosnou míru ani o kousek a zároveň nebyl ani tak slušný, abych si řekla, že takto postavy prostě mluvit a uvažovat nemůžou.

Příběh mapuje život jedné sociální skupiny, kterou asi běžný člověk moc nezná a ve většině raději ani znát nechce. O lidech v knize se nedá říct, že by byli nějak zvlášť chytří, vzdělaní spíš nejsou, zaměstnání mají většinou ne úplně košer a nebo nějaké hůř placené a společensky méně uznávané. Patří jednoznačně ke skupině obyvatel, do jejíž hospody by dobrovolně nikdo nešel a na ulici se jim vyhnul obloukem. Kouří, chlastají, někteří jedou v drogách, chovají se – no řekněme ne úplně na úrovni. Fandí sice fotbalovému klubu Hannover 96, ale o fotbal samotný jim zase až tak nejde. Hlavní jsou bitky s podobně naladěnými fanoušky jiných klubů.

Heiko (a vlastně i ostatní) měl v sobě zajímavý rozpor. Jeho postava byla dobře napsaná, i když někdy bylo docela těžké se smířit s tím, že člověk, který je vám v jednu chvíli docela sympatický působí za chvilku jako kretén. 
Snažila jsem se do něj vcítit a pochopit jeho chování ve světle toho, jak autor ukázal jeho život a prostředí, které ho formovalo. To, že vymanit se z okovů jediného životního stylu, který poznal, je těžké, bylo víc než zřetelné na něm i na ostatních postavách. 
Některé se čile pohybovaly u samého dna společenské špíny, rvaly se, kšeftovaly s drogami a pochlastávaly. Jiné se snažily svůj život změnit s různými střídavými neúspěchy a ovlivněni různými důvody. Ať už kvůli rodině nebo proto, že způsob života chuligána jim ohrozil zdraví. 
Heiko v tom vězel až po uši a cestu ven nehledal. Držel se zarytě své cesty ke dnu. Nedá se však označit za úplně špatného člověka. V jeho povaze se dá najít značný kus obětavosti pro své přátele, nesobeckosti a dobrého srdce. Jak říkám – rozhodně zajímavá postava. V přístupu k němu jsem se pohybovala na škále pocitů od lítosti až k odporu.

Kniha sice mapuje jen krátký úsek Heikova života, ale není pravda, že by se zrovna v této krátké chvíli nestalo nic. Naopak se přihodí velmi důležité události, které ovlivní celou Heikovu partu rváčů, jeho nejbližší kamarády a i jeho samotného. 
K pochopení toho, co k současné situaci vedlo, přispějí i vzpomínky na události minulé, kterými Heiko občas doplní své vyprávění. Celou dobu čtení jsem musela přemýšlet nad tím, jestli je vůbec možné změnit svůj život, když člověk od mala vězí v takovém hnoji. Jestli je něco, co by mohlo být dostatečnou motivací k tomu začít jinak. Pan autor na tyhle otázky částečně odpovídá, i když příběh není úplně uzavřený a po jeho konci se vlastně mohlo postavám "stát cokoli". 
V podstatě se jedná opravdu jen o malý okamžik v jejich životě a jen těžko se dá odhadnout, kam povedou další Heikovy kroky a jestli postavy, které šanci dostaly, ji dokážou využít. 
O tom ale příběh nebyl. 
Příběh nabízí obraz, funguje jako vhled do životů lidí, jejichž hodnoty stojí na úplně něčem jiném a o pochopení se nikoho neprosí. Jako by čtenář jen nakoukl dírou v plotě a šel zase dál. Ono zběžné mrknutí ale opravdu zapůsobí.


Kniha stojí za to a patří určitě k netradičním kouskům. Jako exkurz do ne úplně běžného a k žití příjemného prostředí mezi dost zajímavou a trochu děsivou skupinu obyvatel si jí docela cením. Myslím – ačkoliv to nemůžu říct určitě, protože nikoho takového neznám – že panu autorovi se vhled do duše chuligána podařil.


2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Zajímavá recenze. :) Věřím, že kniha nebude špatné, na mě je to ale trochu moc...

Nikolaoss řekl(a)...

Tak to nepopírám, že do bylo docela silné (a trochu násilné) čtení. Každý určitě nebude mít chuť na nic takového. Díky za komentář a přečtení :)