16. 5. 2021

Tisíc kousků tebe








Tuhle sérii jsem vyhrála už dávno v soutěži s Humbookem. Tedy první dva díly. Původně jsem ji vůbec nechtěla číst (ani už nevím proč), ale když mi ji náhoda přihrála do ruky…
A náhodě jsem vděčná, protože kniha se mi líbila hodně.


Anotace:

Rodiče Marguerite Caineové jsou geniální vědci, jejichž převratný vynález zvaný Ohnivák umožňuje cestování do různých dimenzí. Ale potom je Margueritin otec zavražděn a jeho vrah – hezký a tajemný Paul, asistent obou rodičů – stačí před zákonem uniknout do jiné dimenze. Marguerite nepřipustí, aby zůstal bez trestu, takže se ho vydá pronásledovat. Dívka se zde pokaždé vtělí do alternativní verze sebe sama, ale setkává se také s alternativními verzemi lidí, které zná – včetně Paula, jehož život se s tím jejím čím dál více proplétá. Marguerite brzy začne pochybovat nejen o Paulově vině, ale i o vlastních citech k němu. A vzápětí odhaluje, že pravda o smrti jejího otce je mnohem hrozivější, než předpokládala.





Margueritte je dcerou slavných rodičů. Jejich jméno má zvuk díky vědeckým objevům, které učinili, zejména na poli mezidimenzionálního cestování a vůbec objevu těchto dimenzí. V příběhu půjde hlavně o jeden z nich, jejich největší objev – stroj Ohnivák, který umí cestovat mezi dimenzemi jednotlivých světů.
Jak už to tak bývá, nabízí přístroj nejen zajímavé využití pro badatele, ale i pro padouchy, kterým by se náramně hodil a přesně vědí k čemu. Jeden takový padouch se najde i tady. Otec hlavní hrdinky je kvůli svému objevu zavražděn a jeho vrah prchá s Ohnivákem v kapse napříč dimenzemi. Co však netuší je to, že Margueritte je mu v patách společně s Theem stážistou, který byl v jejich rodině.


Kategorie YA sci-fi není zase tak hojně zastoupeným žánrem v mojí knihovně. Scífka sice čtu ráda, ale přeci jen jejich zástupců pro mladší čtenáře v knihkupectví tolik nevidím a když už se nějaký objeví, většinou stojí za to. 
Jediným rozdílem oproti klasice je (krom malé technické náročnosti a propracovanosti této stránky) věk hrdinů a romantická linka. A tohle do sci-fi překvapivě pěkně zapadlo.

Vytknout mohu jen absolutní průhlednost hlavních hrdinů. Od první strany je jasné kdo s kým, kdo je padouch – to u YA dost často bývá. Děj, zápletka i maskování pravých úmyslů hrdinů nejsou nijak komplikované a úplně důmyslné taky ne. Na druhou stranu nemůžu říct, že by mi zrovna tohle nějak extra vadilo. Ke knize jsem přistupovala jako k oddechovce a přesně to jsem taky dostala. Zajímavý příběh a skvělá čtivost byly už bonusem navíc.

Hodně se mi líbilo poskakování mezi dimenzemi, kdy se Margueritte dostala pokaždé jinam a potkala se s těmi stejnými lidmi. Ta myšlenka byla super – že se v jiné dimenzi dostala vždy do své tamní existence a pokud v některé dimenzi nebyla, nemohla tam skočit. 
V jednotlivých dimenzích zastávala také její osoba různé životní role a pochopitelně se měnily i role její rodiny a přátel. Světy, které si paní autorka vybrala pro děj jednotlivých skoků, byly navíc rozmanité a nepřišla jsem ani o ty vyspělé ani o ty poněkud pozadu. Prostředí se pěkně prostřídalo. Hrdinové se ocitli jak ve městech, tak v přírodě a každé z těchto prostředí umožnilo paní autorce vytvořit něčím zajímavou a odlišnou etapu příběhu.

Z přehnaně vědeckých popisů není potřeba mít vůbec obavu. Paní autorka má ve svém příběhu nějakou tu teorii a technologii, ale není těžké pochopit, oč jde, a princip na jakém mají Ohniváci fungovat. Jen je potřeba se nad tím moc nezamýšlet a nešťourat v podrobnostech – jako to zhusta v YA bývá. To jsem ale nedělala, protože v knize byla spousta jiných věcí, které poutaly pozornost.
Především se jedná o dost příjemnou romantickou linku. 
Zprvu sice smrděla milostným trojúhelníkem, paní autorka však včas odhadla, že by vyzněl úplně lacině a situaci rozčísla poměrně záhy ve prospěch jednoho z pánů. Musím říct, že hlavnímu páru to sedlo a to, jak se setkávali v různých dimenzích, napomáhalo tomu správnému těšení a čtenářskému očekávání lépe, než by dokázal onen nešťastný trojúhelník. Nijak se tu také nepřehání emoce a city hrdinů nepůsobí hloupě – paní autorka dokázala trefit tu správnou míru.

I když třeba sci-fi moc nemusíte, myslím, že by bylo škoda tuhle knihu obejít jen kvůli tomu. Scifácké záležitosti jsou jen tak lehce naťuknuté pro dokreslení děje. Kniha je příjemně oddechová a romantická linka určitě nezklame.


Další YA scifi  a cestování časem na mém bloGu:

Diabolik - oba Diabolici jsou perfektní scífko pro mladší. Bez cestování časem.
Lov stínu - zdá se mi, že kniha trochu zapadla, i když nerozumím tomu proč. Sci-fi bez cestování časem.
Arabella z Marsu - historické sci-fi, jestli to tak jde říct :) zajímavý nápad.
Časoběžník - celkově spíš průměrná, ale se zatraceně skvělým koncem.
Drahokamy - série od Kerstin Gierové, víc cestování časem než sci-fi
Nyxia - tohle asi není potřeba představovat.




O knize:

Autor: Claudia Grayová
Série: Ohnivák (1. díl)
Překlad: Zuzana Bičíková
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2017
Počet stran: 280


2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Mě se hlavně hodně líbí obálka knihy/celé série. :)

Aires řekl(a)...

Pěkná recenze :) Knihu jsemč etla i když už to je asi rok, možná dva. Ale líbila se mi a možná se k ní a k celé sérii teď vrátím :)