14. 3. 2019

Nyxia



Nejmocnější zbraň. Nejvyšší cena. Vítěz bere vše.



Autor: Scott Reintgen
Série: Nyxia (1. díl)
Edice: King Cool
Překlad: Jolana Navrátilová
Nakladatel: Dobrovský s.r.o.
Rok vydání: 2019
Počet stran: 392



Můj názor:

Nyxia.
Tajemná černá hmota, ze které můžete vytvořit téměř cokoliv. 
Zásobárna energie, pomoc k léčení, hmota nekonečných možností.  
Oč cennější a všestrannější tento materiál je, o to chudší je jeho výskyt ve vesmíru. Společnosti Babel Comunications se vlastně podařil nalézt jen na jednom místě. Na planetě, kterou pojmenovali Eden. A místní domorodci nejsou tak úplně kámoši. Snášejí však dobře děti.

Proto dá Společnost BC dohromady tým dětí v pubertě, jejichž cílem bude těžit na Edenu Nyxii. Vyberou chudé děti a zamávají jim před nosem neuvěřitelnými odměnami pro ně a jejich rodiny. A ještě něčím je chtějí motivovat. Dětí letí na Eden deset. Pouze osm nejlepších však dostane možnost těžit Nyxii a získat lákavé odměny.
Kterých osm to bude, rozhodne výcvik během ročního letu vesmírem k planetě Eden. Všechno je bodováno. Děti jsou hodnoceny jako jednotlivci i ve skupinových úkolech. 
Soutěž z nich má vykřesat to nejlepší.


Obrázek uloupen z FCB Knihy Dobrovský

Příběh mě dokázal strhnout už od začátku a to hlavně díky vypravěči Emmettovi. On byl jedním z dětí, které byly vybrány, aby se zúčastnily těžby Nyxie. Emmett byl od začátku odhodlaný uspět, protože ty peníze a zdravotní péči, které měl za těžbu Nyxie dostat, jeho rodina opravdu moc potřebovala.
Jako postava byl napsaný ideálním způsobem. Nebylo problémem se s ním sžít, protože byl vlastně docela normální. Odhodlaný vyhrát, občas smolař, protože se mu nedařilo, pak zase nadšený, když šlo všechno lépe. Stál za ním zajímavý životní příběh a i jeho osobnost byla snadno přijatelná. Pan autor dobře podchytil myšlenky mladého kluka, který chce něco dokázat a vymanit se tak z poměrů, ze kterých vzešel. 
Postupně jsem jeho očima poznávala ostatní členy výpravy. Ty děti, se kterými měl bojovat o vítězství a zároveň v některých chvílích i tvořit tým. Nemůžu ovšem říct, že bych si kterékoliv z nich oblíbila tak, jako Emmetta.

Nevýhodou postav bylo to, že jich muselo být opravdu hodně. 10 dětí, zaměstnanci Bab. Comu… V takovém množství postav je těžké jim všem věnovat dostatečnou pozornost. 
Některé byly rozepsány lépe, jiné hůře, ale na celkový obrázek to stačilo. Pan autor pěkně popisuje sociální situaci skupiny. Vztahy jsou podle mě docela dost uvěřitelné a v jeho sbírce rozdílných lidí se potkaly zajímavé individuality. 
Pro soutěžící bylo prioritou vyhrát a dostat možnost vystoupit na planetu, bojovali tedy sami za sebe a zároveň v některých úkolech museli spojit síly a i přes nesympatie nebo nepřátelství si pomáhat. Byla tak podporována jejich soudržnost a zároveň byly Bab. Comem trošku štváni proti sobě. Pan autor z toho dokázal vytěžit spoustu zajímavých situací a napínavých scén.

Princip výcviku týmu těžičů, na jakém je Nyxia postavena se mi líbil už v Enderově hře, kde bylo něco podobného. Tady se děti také musely naučit schopnostem, které budou potřebovat k přežití. Jednalo se hlavně o manipulaci s Nyxií, těžební dovednosti, různé souboje, ale i praktické znalosti o planetě Eden. Za všechny tyto akce dostávaly děti body a bodovací tabulky provázely celou knihu. Pořád jsem tak měla přehled, jak si kdo stojí.

Celou dobu čtení je jasné, že pod povrchem nablýskaného Babylonu a luxusní lodi Genesis 11 je cosi špatně. Bab.Com. nehodlají dodržovat vlastní pravidla a poodkrýt tajemství Nyxie. Za běhu se občas něco změní přesně ve chvíli, kdy jsem to nejméně očekávala. Pravda, některé situace se mi zdály trochu kontraproduktivní vzhledem k záměrům Bab. Comu, ale zase se tím hezky zvýšila akce a napětí při čtení. 
Díky úkolům, které museli soutěžící plnit, se navíc podařilo vzbudit ve mně velký zájem o pokračování příběhu. Jsem zvědavá, jaké to bude na Edenu. Z úkolů se dá ledacos usuzovat o prostředí, nebezpečích od domorodců a zvěře, o těžbě a hlavně o samotné Nyxii. Nemůžu se dočkat, až se tam hrdinové konečně vylodí.

Potěšilo mě i to, že se pan autor nepouštěl do žádných zamilovaných vod. A dobře udělal. Jeho jediný pokus mu totiž moc nevyšel a zrovna tato stránka příběhu mě nebavila a citům zainteresovaných postav jsem nevěřila. Naštěstí se ve věci moc nebabral a celkově tyto divné city postav zabraly jen několik stránek. 
Romantiku zde tedy nehledejte. Skupinu dětí držela pohromadě jiná pouta a musím říct, že o to lepší čtení knihy bylo.

Jako sci-fi pro mladší čtenáře Nyxia funguje skvěle. 
Je v ní všechno, co by tak čtenář očekával a zároveň je poznat, že pan autor si nesnažil hrát na nic honosného. Stvořil příběh, který je čtivý, baví od začátku až do konce a s postavami není těžké všechno prožívat naplno. I když se děj knihy odehrává jen na vesmírné lodi, je prostředí dost zajímavé i tak a to hlavně díky simulacím při úkolech.

Knihu ráda doporučím všem, kteří si chtějí přečíst zajímavé sci-fi, ve kterém ale nejsou technologie na hranici srozumitelnosti. V Nyxii si užijete vše, co k dobrému sci-fi patří, aniž byste se trápili s nesrozumitelností nebo nudou. Těším se na druhý díl!



Za laskavé poskytnutí knihy ke zhodnocení moc děkuji knihkupectví Dobrovský. Knihu seženete zde a já přeji příjemné čtení.




Anotace:

Nyxia – nejcennější látka ve vesmíru dokáže proměnit váš bídný život v lesk a slávu. Ale při pokusu o její získání můžete ztratit víc než jen čas. Troufnete si kvůli ní i zemřít?

Život Emmetta Atwatera rozhodně není procházka růžovou zahradou. Jeho matka bojuje s rakovinou, otec neustále pracuje, aby uživil rodinu. Jednoho dne se naskytne příležitost, jak rodinu navždy zabezpečit. Příležitost, která ho možná bude stát život. Přesto Emmet neváhá a přihlásí se do projektu Genesis 11, kde s dalšími chlapci a děvčaty z celého světa trénuje pro vesmírnou misi.

Pouze osm z nich bude vybráno pro cestu na planetu Eden, kde se nachází vzácná látka Nyxia, a získá bohatství a slávu. Jenomže cesta za vítězstvím je může stát život. Emmett se bude muset postavit tváří v tvář konečnému rozhodnutí: vyhrát za každou cenu, nebo najít způsob, jak bojovat a zůstat dobrým člověkem.

Žádné komentáře: