7. 3. 2019

Časoběžník



Naděje pro budoucnost se skrývá v minulosti.


Autor: Ryan Graudinová
Překlad: Kateřina Hejnová
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2019
Počet stran: 456



Můj názor:

Zdá se, že v poslední době to Fragment vážně naplno rozjel s knihami žánru YA (nebo že bych si toho dřív jen nevšímala?). To rozhodně nemyslím jako kritiku, protože mě tohle baví, i když už hodně dlouho patřím do kategorie A a na Y mám jen mlhavé vzpomínky :). 
Jsem ráda, že se v této kategorii nachází bohatý výběr fantasy a sci-fi kousků. A právě ke sci-fi žánru se řadí i Časoběžník.


Farway Gaius McCarthy měl poněkud neobvyklé narození. Nikdo nezná jeho datum. Přišel totiž na svět na palubě stroje času Ab Aeterno ve chvíli, kdy se nacházel v časosíti, tedy mimo čas. 
A od malička byl rozhodnutý, že se také stane cestovatelem v čase - Zapisovatelem, jako byla jeho slavná matka Empra. Má k tomu i další motivaci – Ab Aeterno s Emprou na palubě se z jedné pozorovatelské mise do historie nevrátilo. 
Far opravdu maká na tom, aby byl nejlepším absolventem akademie a dostal pod své velení vlastní loď, jenže při závěrečných testech se všechno pokazí. Vykopnou ho. Jeho sen se zhroutí, jediná věc, po které v životě toužil, mu unikla o vlásek.

A protože všechno zlé je pro něco dobré, Far se ocitne v hledáčku pašeráka historických artefaktů a je mu nabídnuta nová šance na vysněný život. Jeho loď, jeho posádka, cesty do historie… a pašování věcí z minulosti.


Příběh se četl lehce a hezky, ale trochu s odstupem. Paní autorka píše zvláštním způsobem. Chvilkami jsem měla pocit, že se snaží až příliš o poetický styl a vyvolání emocí, což se jí u mě až do samého závěru spíš nedařilo. Musím však říct, že některé myšlenky v příběhu mě dost zaujaly. 
Ocenila bych určitě trochu více rozpracované cestování časem a víc promyšlené zážitky v minulosti. Chápu však, že do jedné knihy všechno nacpat nelze. To je možná jediná nevýhoda samostatných románů pro mladé čtenáře. Autoři se moc rozepsat nestihnou, hlavně pokud zvolí komplikované téma, což cestování v čase je. Těžko se pak věnují všem místům a situacím pořádně. 

A těch možností, kam v příběhu zabrousit, bylo opravdu hodně. Událostí a zápletek se nabízelo také velké množství. Dějová linka se však musela věnovat věcem a událostem důležitým pro hlavní zápletku. Paní autorce tedy trvalo trochu déle, než mě do příběhu donutila pořádně vstoupit, přečtení však rozhodně nelituji.

V knize je celkem zajímavě zpracováno cestování časem. Technicky to sice moc rozebráno není, přeci jen se nejedná o hard scifárnu. Zajímavé je to však dostatečně na to, aby to mě, jakožto čtenáře, udrželo u čtení. Paní autorka dobře podchytila to, jakým způsobem by lidstvo s podobnou možností zacházelo. 
Našli se ti, kteří pořádali do minulosti vědecké expedice a nahrávali pro lidi videa tamního života a událostí – Zapisovatelé. 
Pak tu byli ti, kteří z věci hleděli vytěžit co nejvíc – vysoce postavení, kteří si rádi užívali luxusních věcí z minulosti dovezených legální cestou a vydělávali na ostatních, co je také chtěli. 
A pak tu byla ona část o pytlačení artefaktů v minulosti a to mi připadalo jako nejlogičtější, i když poněkud nerozumné a riskantní. Protože, přiznejme si to, kdybych měla možnost takto cestovat, mám suvenýry narvaný barák. Hrozilo však ovlivnění minulosti. Místa, kam chodili hrdinové loupit zajímavé a drahé, dávno pro svět ztracené věci, měla takové riziko minimalizovat, ale…

Život v současnosti postav byl minulostí krásně ovlivněn a pro mě docela zajímavý. Minulost tam zaujímala něco jako místo „rockové hvězdy“. Všichni jí byli posedlí, ovlivňovala způsob života, oblékání, bydlení, myšlení a v neposlední řadě také ekonomiku. Škoda, že se paní autorka tomu životu nevěnovala víc, ale to by pak stvořila další sérii.

Romantika příběhu nechybí, ale není úplně taková, na jakou je laskavý čtenář z YA zvyklý. Jednak pár už je jaksi spolu od začátku a dvak nezavazí jim v tom nikdo třetí. Pravda druhý pár se teprve hledá a to jedním z těch více trapných způsobů, ale v konečném důsledku je to vlastně milé a dá se to ignorovat. Romantická linka mně však nijak zásadní nepřipadala a s žádným z párů jsem ji moc neprožívala. Možná to bylo kvůli tomu, jakým způsobem byly postavy napsané.

Postavy v knize – tedy hlavně posádka časolodi Invictus, protože o ty šlo především - si ke mně hledaly cestu docela dlouho. 
Nemůžu říct, že by byly špatně napsané nebo vyloženě ploché. Paní autorka se snažila dát jim osobnost a různorodost, jenže se mi zdálo, že to zůstalo trochu ve stádiu pokusu. I přes jejich popsanou osobnost a záliby byly pro mě příliš jednoduché. Měla jsem nejdříve pocit, jako bych je jen z povzdálí sledovala, abych je začala skutečně vnímat až v poslední třetině. 
Nejvíc na mě zapůsobila asi živá a energická Imogen se svými barevnými vlasy a zálibou v historii. Inženýr Gram byl taky docela dobře napsaný. Byl přísně praktický, nesmělý a spíš samotářský. Miloval matematiku, Tetris a Rubikovy kostky. Hlavní romantický pár, Prya a Far, mě zprvu moc nezaujal, až do samého závěru jsem jim jejich vztah jaksi nevěřila. 
Pokud mohu říci, že mě některá z postav bavila od první chvíle, byla to panda červená. No, však uvidíte :).

Příběh od začátku plyne spíš pozvolna, skoro bych řekla, že se v něm nic moc neděje a nezachraňuje to ani Farova výpověď z akademie. Ani honičky za artefakty nejsou výrazně strhující. To se ale změní ve chvíli, kdy posádku Farovy lodi doplní jistá Eliot. Objeví se i záhadná hrozba. Pak začnou mít události podstatně větší spád a řítí se až k dramatickému finále.

Na poměry YA jsem závěr knihy shledala doslova epickým.  Už kvůli poslední třetině knihy stálo čtení za to. To, co se tam událo, pro mě byl jeden z nejlepších závěrů, jaký jsem kdy v knihách podobného typu četla. Jestli byl začátek spíš pomalu plynoucí, byl závěr doslova smrští děje a silných emocí. Při jedné scéně mi běhal mráz po zádech – přiznávám se.

Kniha je určena spíš mladším čtenářům a zpracování tomu odpovídá. Podle mého názoru bude kniha cílovou skupinu bavit. Zkušenější čtenář může v textu postrádat lépe vybudovanou atmosféru a něco, na čem by mohl skutečně se zájmem zakotvit. 
Dobrou zprávu mám pro ty, kteří už jsou trochu unavení z nekonečných sérií. Tahle kniha je samostatný román.

Konečný verdikt: Není to sice nejlepší kniha o cestování do minulosti, kterou jsem přečetla, ale ani nejhorší. Prostě takový příjemně odpočinkový průměr.



Za laskavé poskytnutí e-knihy ke zhodnocení moc děkuji Palmknihám. Pokud vás kniha láká, najdete ukázku zde a během minuty knihu můžete mít i ve své čtečce.




Anotace:

Daleká budoucnost se potkává s dávnou minulostí a dohromady to skvěle funguje! Tuhle jízdu časem si užijete!

Existence Farwaye Gaia McCarthyho, syna cestovatelky v čase z roku 2354 a gladiátora z roku 95, popírá veškeré přírodní zákony. Celý svůj život touží prozkoumat svoji minulost, takže když neuspěje u vstupních zkoušek do vládního programu cestování v čase, sáhne po jiné možnosti. Nechá se najmout jako velitel lodi, která létá do minulosti a krade pro černý trh vzácné dobové artefakty. Během rutinní zakázky, která ho zavede na palubu potápějícího se Titaniku, pozná záhadnou dívku. Je vždy jeden krok před ním a navíc zná velké tajemství: dějiny nejsou tak stálé a neměnné, jak se původně zdálo…

1 komentář:

Martina Bisová řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.