6. 5. 2019

Arabella z Marsu



Autor: David D. Levine
Série: Dobrodružství Arabelly Ashbyové (1. díl)
Překlad: Barbora Hahnová
Edice: Knihy Omega
Nakladatel: Dobrovský s.r.o.
Rok vydání: 2019
Počet stran: 400



Můj názor:

Že knize neodolám, bylo jasné hned, jak jsem ji našla v připravovaných titulech. Podobných knih pro mladší čtenáře moc není. Takových, aby se v nich snoubila trocha alternativní historie, trocha techniky, fantasy a dobrodružství. Zde je navíc ještě hrdinkou dívka, čímž by mohla být kniha zajímavá i pro čtenářky.

Děj začíná v roce 1812, ale je to poněkud odlišné od opravdové historie. I zde skončily napoleonské války, ale francouzští piráti stále přepadají anglické obchodní lodě. 
A teď začne ten rozdíl. 
Dávno už se nebojuje na Zemi a už vůbec ne na moři, lodě totiž směřují do anglické kolonie na Marsu.

Zde, na jedné z plantáží na pěstování khorešských stromů, ze kterých se vesmírná plavidla vyrábějí, žije Arabella Ashbyová. Není to úplně typická jemně vychovaná anglická dívka. Raději běhá po Marsu se svým bratrem a marťanskou chůvou, než aby seděla způsobně doma a učila se vyšívat. Se svým otcem sdílí vášeň pro roboty a na plantáži je šťastná. 
Její matka ale touží po návratu do Anglie, kde by našla pro své dcery dostatečně tradiční prostředí, výchovu a především vhodné manžely. Je rozhodnuto: matka z dcerami se vrátí na Zemi, otec se synem zůstává na Marsu. Arabelle nejsou protesty nic platné a ocitá se na Zemi, kterou nikdy nepoznala. Ve světě, který je pro ni cizí a na Mars se nemá už nikdy vrátit. Řízením osudu však rodnou planetu ještě navštíví a to za velmi dobrodružných okolností.


Uloupeno z FCB Knihy Dobrovský

První dojem z několika počátečních kapitol byl spíš rozpačitý. Měla jsem pocit, že je možná kniha až moc pro děti. Začátek byl totiž hodně rychlý, stručný a jednoduše podaný. Zdálo se, že všechno moc spěchá a příběh jen klouže po povrchu. 
Naštěstí se všechno brzo změnilo. Krásný jednoduše podaný příběh pro mladší čtenáře zůstal, ale zároveň se rozvinul bohatší děj a kniha mě začala bavit. Steampunkově laděná a dobrodružná atmosféra mi připomněla verneovky, které jsem četla jako malá. A podobné návraty jsou pro mě vždycky příjemné.

Obzvlášť mě zaujaly lodě, kterými se létalo na Mars.
Pobyt na lodi, který tvořil docela velkou část knihy, byl skvěle zpracovaný. A ten nápad! Dřevěné lodě s plachtami létají na Mars. To je paráda. Skvěle se to čte a skvěle to probouzí fantazii. Život posádky a její každodenní činnost na takové lodi, to prostě musí bavit každého. I poměrně obyčejná scéna přípravy lodě k odplutí se čte jako něco ohromně zajímavého. 
Podobně originální a trochu šílené nápady jsem fakt viděla jen ve verneovkách. Moderní sci-fi se ubírá trochu jinou cestou a tato kniha přinesla svěží vítr jemně naivních představ, kdy je jasné, že takto by to technicky nešlo, ale výsledná představa je o mnoho příjemnější, než klasická vesmírná loď. 
Všechny technické podrobnosti měl pan autor dobře promyšlené, takže bych mu málem uvěřila, že je něco takového možné :) Kniha je pro děti a je to fantasy, takže s reálností všeho si hlavu moc neláme, každopádně jeho popisy byly takové, že jsem si vše bez problémů představila a zároveň se nejednalo o nic složitého. Mladšího čtenáře to tedy nijak neodradí od čtení. 

V příběhu nešlo jen o dřevěnou loď ve vesmíru. Anotace slibovala dobrodružství a pan autor jím nešetřil. Arabella je nucená čelit všemu, co si dokážete představit. Ať už se jedná o omezení, které jí připravuje vlastní pohlaví a které bude muset vhodně obejít nebo o nebezpečí z venku. Setkala jsem se s hrdiny, padouchy, ostřílenými námořníky, galantním kapitánem s tajemnou minulostí, marťany… Celek dává dohromady prostředí a hrdiny, o kterých se skvěle čte. Zajímalo mě, co se bude dít, i když se toho dalo dost odhadnout dopředu.

Příběh je určen mladším čtenářům, není tedy propracovaný nijak výrazně do hloubky a v ničem se zbytečně moc nebabrá. Na nějaký extra vývoj postav se taky moc nebere zřetel. Důležitá je hlavně Arabella a dění tady a teď. Nějaké to morální poučení je však na stránkách ukryto taky. Není to však nic, co by čtenáře mělo znechutit nebo odradit.
Trochu mě zklamal konec. Po takovém pěkném příběhu byl najednou hrozně uspěchaný. Skoro se zdálo, že události posledních stránek panu autorovy nelezly z klávesnice a chtěl je mít co nejrychleji z krku. Mírně si tím pokazil dobrý dojem, ale od čtení dalších pokračování mě neodradil.

Kniha se bude určitě líbit mladším čtenářům, pro které je hlavně určená. Každé dítě, které baví dobrodružné příběhy a vlastní fantasie si čtení musí užít. Na prázdniny je jako dělaná.


Za zaslání knihy ke zhodnocení moc děkuji Knihám Dobrovský. Knihu si můžete pořídit zde.




Anotace:

Od doby, kdy Newton pozoroval bublinu, která stoupala z jeho vany, lidstvo objevuje hvězdy. Když král William III. pověřil kapitána Williama Kidda, aby na konci sedmnáctého století uskutečnil první expedici na Mars, ukázalo se, že vesmírné mise jsou proveditelné, ale i velmi výnosné.
Nyní, o jedno století později, funguje na Marsu prosperující britská kolonie.
Je domovem Arabelly Ashby, mladé ženy, která je v místních drsných podmínkách maximálně spokojená. Ale správná anglická dáma se chová jinak: netráví čas s otcem na stavbě složitých automatických strojů, ani nešmíruje svého bratra a marťanskou chůvu. A tohle chce její matka okamžitě napravit – plánuje ji přemístit do exotického světa, který Arabella nikdy neviděla: do Londýna v jakési Anglii.
Nicméně když nečekané události ohrožují její domov na Marsu, Arabella se rozhodne, že udělat správnou věc je mnohem důležitější než chování podle šablony. Přestrojí se za chlapce a připojí se k posádce Diany, lodi, která patří Mars Trading Company. Na palubě se setkává s tajemným kapitánem, kterého hned zaujme její krása i talent.
Pokud chce Arabela zachránit rodinu na Marsu, musí si poradit s rebely v posádce a zapojit se i do námořní války mezi Británií a Francií, která zuří na plné obrátky.

Žádné komentáře: