28. 3. 2019

Smrt před branami




Autor: Sabaa Tahirová
Série: Jiskra v popelu (3. díl)
Překlad: Petra Johana Poncarová
Nakladatel: Host
Rok vydání: 2019
Počet stran: 479



Můj názor:

POZOR! Pokud jste nečetli předchozí díly série Jiskra v popelu a Plamen v temnotě, můžete níže narazit na nějaký ten spoiler. Vyhnout se jim bohužel nelze.


V Impériu se to mele.
A všichni staří známí jsou u toho.

Krkavec Helena je přinucena sloužit Válečnickému císaři Markovi, který stále víc a víc přichází o zdravý rozum a podporu Význačných. Jejím protivníkem je i nezničitelná Keris Veturia, jejíž záměry jsou dosud nejasné, ale nic dobrého to určitě nebude. Na Impérium se chystají útočit barbarské hordy, které chtějí využít oslabení kvůli neshodám ve vlastních řadách.
Chaosu a boje mezi učenci a válečníky využívá Temnonoš, který má své vlastní záměry a intrikuje na všech stranách, aby dosáhl odplaty pro kdysi dávno zničenou rasu džinů. V tom se mu snaží zabránit učenka Laia, která se má postavit do čela učeneckého odboje.
Ellias je toho času nucen pobývat v Místě čekání, aby splnil slib, jímž se zavázal převádět duše mrtvých na druhou stranu. Pořád však zůstává rozpolcený mezi světem živých a mrtvých.


Měla jsem trochu obavu, jestli se po tak dlouhé době ještě dokážu chytit příběhu a vzpomenout si, o co šlo a kdo je kdo. Druhý díl jsem četla někdy v roce 2017 a to je docela dávno. To jsem ale podcenila vypravěčské schopnosti paní Tahir a sílu jejího příběhu. Tápala jsem jen prvních pár stránek, než jsem do děje zase zapadla.
Oproti minulému dílu události přitvrdily a styl psaní znatelně potemněl. Také se celý příběh posouvá o malinko víc k magičnu a nadpřirozenu.

Kniha je rozdělena na pět částí a v každé z nich přijde nějaký zásadní zlom. Důležitý obrat v ději, kterým se vše zase posune k nevyhnutelnému. Když je totiž situace vylíčena jako beznadějná, pak taková skutečně je. Ovšem nikoliv samoúčelně. Všechna vítězství, prohry, smrti a ztráty mají svůj smysl v celkovém vyznění příběhu a postavám něco přinesou.
V každé z částí se také objevují tři hlavní hrdinové a čelí plánům a akcím mých oblíbených záporáků.

Postavy hlavních hrdinů, ač od začátku série mladé, rozhodně nelze označit za nezkušené nebo životem nezkoušené. Od začátku jim paní autorka nachystala takové osudy a staví je před situace, které bezstarostné nevinnosti moc nepřejí.
Ano, postavy se občas dopustí chybných rozhodnutí, ale zaplatí za ně. Paní autorka je v tomto nemilosrdná. Chybuješ – lituješ.
Líbilo se mi, že chybou nemusel být špatný skutek, i věc myšlená dobře se zde mohla proměnit v kouli na noze hrdiny. A následky jen tak nezmizí samy, ale táhnou se s postavami dál a ztrpčují jim život. Hrdinové jsou tak nuceni stále znova čelit nebezpečím a situacím vyplývajícím z jejich předchozích skutků.
Protivníkem není tedy jen „Zlo“, jak to v podobných případech bývá.

Zlo zde využívá lidství a slabostí postav a šikovně manipuluje a spřádá plány, aby dosáhlo svého. Zdaleka nenatahuje chapadla jen jedním směrem, ale jeho plány jsou rozprostřeny napříč dějem mezi různé aktéry a důmyslně propojené. A přesně to se mi líbí. Zlo nevsadilo vše na jednu kartu a dobro je nuceno reagovat. Nic nezmizí do ztracena a každá akce přinese reakci.
Každá z hlavních postav – Krkavec Helena, Elias i Laia, mají své vlastní nemesis, kterým se musí postavit a zároveň bojují i proti společnému nepříteli. Zlo neváhá využít všech prostředků, aby dosáhlo vítězství a pro hrdiny není snadné jeho čachry odhalit a bojovat s nimi. To je obrovský klad knihy – opravdu jsem věřila, že hrdinům jde o život. Že bojují za to, čemu věří. Jejich pocity, myšlenky a motivace byly dokonale opravdové a živoucí. Všichni je musí pochopit, protože každý by za něco z toho nepochybně bojoval také.

Zmínění tři hrdinové mají své kapitoly, které se střídají a jsou vždy nadepsány jménem konkrétního hrdiny. Díky tomu bylo možné sledovat dění v různých částech země. Byly to samostatné linie, které se však postupně přibližovaly a nakonec jim bude souzeno se protnout.
Mezi postavami stoupá jako hvězda vzhůru Helena. Její části jsou čím dál zajímavější a jsem zvědavá, jak bude její boj pokračovat.
Elias konečně pochopil, že ne vždy je možné mít to, co chceme a podrobil se tomu, co slíbil vykonat. Jeho kapitoly byly tentokrát o malinko méně akční, ale nikoliv nezajímavé. Uvidíme, kam bude dál směřovat.
Laia… co o ní říct. Pro mě je hodně zvláštní postavou, moc ji nemusím. Dělá nejvíc špatných rozhodnutí a je naprosto nepoučitelná. Vím, že má vyznívat jako kladná a hodná, ale pro mě je prostě hloupá a nenapravitelná idealistka. Ať jí zkušenější radí jakkoliv, ona si paličatě udělá své a většinou to někoho jiného něco bude stát. Pokazit věci umí sama, a když jí něco klapne, je to proto, že jí někdo pomůže. Zamyslí se až potom, až vidí následky a fňuká, jak je neschopná. Snad se něco změní, ale pochybuju o tom. Z postav má před sebou největší cestu, kterou musí urazit a snad paní autorka dopřeje i jí trochu lepší vývoj a náznak rozumu.

Třetí díl je napínavý a plný akce a bojů od začátku až do konce. Paní autorka ukazuje hrůzy války v celé jejich krutosti. Do dění se čím dál více zapojují nadpřirozené postavy a je zjevné, že čelit jim nebude pro hrdiny snadné.
Do knihy se snadno začítá a díky vší té akci je velmi čtivá a dokáže si udržet pozornost. Nejlepším pro mě zůstává stále první díl. Od něj už se vše posunulo kamsi jinam, ale celek vůbec není špatný. Jediná nevýhoda této série je neskutečně dlouhé čekání mezi jednotlivými díly. Snad se dočkám dalšího dílu brzo, než zase všechno pozapomenu. A snad nebude paní autorka vše natahovat ještě na další knihu.

Chcete dobrodružství, akci, nadpřirozeno? Nevadí vám potoky krve a líbí se vám, když mají záporňáci navrch? Pokud ano, třetí díl se vám bude líbit. Nedá se však číst samostatně, proto doporučuji začít pěkně od prvního.

Můžete nakouknout na můj článek o první knize Jiskra v popelu. O druhé knize Plamen v temnotě .
Všechny díly seženete zde a k dispozici jsou i ukázky.


Za laskavé poskytnutí e-knihy Smrt před branami ke zhodnocení moc děkuji Palmknihám.




Anotace:

V Impériu i za jeho hranicemi stále narůstá hrozba války.
Helena Aquilla, císařův Krkavec, čelí útokům ze všech stran. Císař Markus, pronásledovaný minulostí, ztrácí příčetnost a velitelka využívá jeho šílenství, aby posílila vlastní moc. Helena hledá způsob, jak zastavit blížící se temnotu, a v sázce se ocitá nejen život její sestry, ale všech obyvatel Impéria.
Laia ze Serry, která se nyní zdržuje daleko na východě, ví, že osud světa nezávisí na machinacích válečnického dvora, ale na tom, zda se podaří zastavit Temnonoše. Ve snaze ho svrhnout však Laia naráží na nečekané hrozby ze strany těch, na jejichž pomoc spoléhala.
V zemi mezi životem a smrtí se Elias Veturius vzdal svobody, aby mohl sloužit jako Strážce duší. Tím se však zaslíbil pradávné moci, která se nezastaví před ničím, jen aby zajistila Eliasovu oddanost - dokonce i za cenu jeho lidství.

Žádné komentáře: