4. 4. 2019

Seznam hostů



Seznam hostů se proměnil v seznam cílů...


Autor: Sanne Averbeck
Překlad: Olga Vogelová
Edice: Knihy Omega
Nakladatel: Dobrovský s.r.o.
Rok vydání: 2019
Počet stran: 448



Můj názor:

Svět sociálních sítí je kolbištěm, na němž se odehrávají každodenní dramata postav z knihy Seznam hostů – influencerů, blogerů i různých dalších živlů přisátých na sociální sítě a snažících se na nich udělat kariéru především v oblasti módy a životního stylu.

Udržet se mezi špičkou dá práci. 
Je nutné vytvářet každodenní image tak, aby na ní neulpěl ani náznak špíny nebo skandálu – pokud tedy nelze zrovna tohle využít. 
Je nezbytné znát správné lidi a od nesprávných se distancovat, nosit správné oblečení a ukazovat se ve správné společnosti. A o všem tomhle vhodně informovat na sociálních sítích.
A hlavně je nutné udržet se na seznamu hostů Caroly Martinsové. Protože ona je královnou. Pravou mistryní sociálních sítí.

Co na tom, že je chladná prospěchářská mrcha, která má všechno vykalkulované do posledního pohybu, mrknutí nebo slova. Nikdy neudělá nic bez pečlivého plánování. Vždy kontroluje jak se tváří, jak mluví, co říká. Její statusy na sítích jsou dokonalé. Vždy dosáhne svého a navenek vypadá jako nevinná dobrá duše. 
Ano, Carola je nesnesitelně moderní a divná influencerka (divné slovo). 
A stejně se mi dokázala dostat pod kůži a být mi něčím sympatická. Nejspíš tím, že věděla, co chce a šla si za tím systematicky a cílevědomě, bez ohledu na emoce a  na to, jaké problémy musela překonat nebo přes čí záda přelézt. 
A v tomto příběhu výraz „přes mrtvoly“ dostal hrůzný nádech reality a seznam hostů se proměnil v seznam cílů.


V knize je zobrazen život určité sociální skupiny lidí a jejich vzájemné vztahy, které jsou propojené právě přes svět sociálních sítí. K osobním setkáním dochází především na společenských událostech a večírcích zhusta organizovaných Carolou. Jakkoliv divný a nepochopitelný se podobný životní styl může zdát, paní autorce se v něm podařilo najít zajímavé téma a poměrně napínavě ho zpracovat. Myšlenka, že uvnitř skupiny vlivných lidí se pohybuje vrah a zabije každého, kdo se na královnu jen křivě podívá, je docela děsivá.

Paní autorka se zaměřila hodně na sociální vztah ve skupině postav a na jejich vzájemné vazby a chování. Nejvíc pochopitelně na Carolu, která se jí povedla napsat skvěle, a její nejlepší kamarádku Biancu. Ale i další postavy dostaly prostor ukázat, jaké jsou a možnost získat si moje sympatie (a vrahovu pozornost). 
Bianca byla zajímavá postava. Měla těžké dětství. Vyrůstala nemilovaná a psychicky týraná vlastní matkou. Proto teď žije v představě, že nemá moc vlastní hodnotu a je vlastně ráda, že se může hřát v odlesku Caroliny slávy. Jak ji berou ostatní ve skupině, není těžké uhodnout, ale protože za ní stojí Carola, hrají si na přátele. A Bianca zatím sedí v koutku na každém večírku a nechá se využívat.

Ostatní dav tvoří pestrá směsice více či méně úspěšných influencerů (hlavně žen) a bohatých podnikatelů, módních magnátů, televizních producentů a podobných lidí. 
Účelem večírků je navázat spolupráci, získat smlouvu, proslavit se ještě víc…  A potopit konkurenci. Paní autorka stvořila své postavy docela různorodé na to, že jejich podstata je vlastně stejná. Nechala mě dokonce trošku nahlédnout i na odvrácenou stranu slávy do soukromí některých postav – tedy toho soukromí, které na sítích rozhodně neukázaly.

Velmi opravdově působily „printscreeny“ facebookových zdí jednotlivých postav a jejich konverzace, kterými komentovaly události v příběhu. Takovýto rozhovor uváděl každou novou kapitolu spolu s citátem z díla fiktivní psycholožky zabývající se sociálními sítěmi.

O knize je hrozně těžké něco napsat, abych neprozradila ani slovo ze zápletky. Ono objevování vzájemných vazeb a rozkrývání vztahů ve skupině bylo totiž na příběhu to nejzajímavější. A kvůli zajímavým postavám a prostředí jsem se také rozhodla ji číst. Byla jsem také zvědavá, jakou zápletku si paní autorka vymyslí, jaké motivace bude mít její vrah.

Po stránce zápletky a vraha nejsem zdaleka tak spokojená, jako tomu bylo u povah a chování skupiny hvězdiček. To má hned několik důvodů. Bohužel se mi podařilo najít „Zlo“ prakticky ihned, co se objevilo na scéně. To bylo nejvíc neuvěřitelné na postavách. Jak to, že si ničeho nevšimly? Vždyť na tom bylo divné úplně všechno. Ale dobře, vzhledem k situaci je to ještě obhájitelné. 
Zápletka ze začátku fungovala skvěle. Paní autorka však ke konci všechno zbytečně překombinovala a zamotala. Až tak moc, že jsem vlastně vůbec nepochopila důvod toho vraždění. Ten, který mi byl předhozen, mi nepřipadal dostačující a uspokojivý. Na druhou stranu důvod, proč se vše soustředilo kolem Caroly, byl jasný. 
Příběh měl spád a byl i docela napínavý i přes to, že jsem rychle odhalila původce potíží. Jediné, co mi na tom vadilo, byl přeplácaný a uspěchaný konec. Pocit strachu o postavy jsem sice neměla, ale jinak ve mně paní autorka dokázala vykřesat zájem o každou z nich. Také sledování reakcí lidí na to, co se stalo jejich známým, bylo zajímavě popsáno, i když si myslím, že v reálu by to vyvolalo paniku daleko větší.

Kniha se mi tedy líbila, hlavně co se zajímavého prostředí týká. Díky dobře se doplňujícím hlavním postavám a stylu psaní se četla rychle a prakticky sama. 
Pokud rádi sledujete vztahy v podobných sociálních skupinách, bude se vám Seznam hostů líbit. Trochu toho napínání si užijete také, takže pro zájemce o lehčí thrillery je kniha jako dělaná.



Za poskytnutí knihy ke zhodnocení moc děkuji Knihám Dobrovský. Pokud vás Seznam hostů láká, seženete ho na e-shopu zde.




Anotace:

Carola Martinsová je na sociálních sítích jako doma, s jejichž pomocí manipuluje s lidmi kolem sebe, aby měla všechny a všechno pod kontrolou.

Jako úspěšná influencerka pořádá večírky a velice pečlivě si sestavuje seznam hostů. Vše musí hrát v její prospěch, nic neponechává náhodě. Až do chvíle, kdy si mezi jejími hosty začne své oběti vybírat vrah. Zabíjí osoby, které škodí její rozjeté kariéře.

Carola se pro své okolí stává nebezpečnou a síť jejích příznivců se rozpadá. Kdo je oním záhadným vrahem a dostane se až k jejímu tajnému seznamu hostů? Podaří se mladému komisaři Carolu ochránit?

Žádné komentáře: