19. 2. 2019

Devět nocí



Autor: Zuzana Strachotová
Série: Devět dní (2. díl)
Nakladatel: FANTOM Print
Rok vydání: 2019
Počet stran: 384



Můj názor:

První díl série Devět dní se mi hodně líbil a paní autorka mě dokázala příběhem zaujmout (článek o knize zde). Bylo tedy jasné, že si ten druhý přečtu také. 
Netrpělivě jsem čekala, kdy se objeví v prodeji a nakonec mi byl nabídnut ještě o chvilku dřív. Že se mi bude líbit, to jsem tak nějak čekala. Už by mě ale nenapadlo, že ho přečtu za jediné odpoledne (a část noci).

POZOR! Pokud jste první díl ještě nečetli, mohli byste narazit na spoilery.

V minulém dílu jsem se s hrdiny rozloučila po té, co se jim povedlo úspěšně odvrátit útok citadelské armády na útočiště povstalců. Neobešlo se to ale bez obětí na obou stranách. Přehrada u povstalecké základny Blok byla při obraně zničena a tak je základna dočasně bez elektřiny a bohužel i bez dostatečného zásobování jídlem a léky. 
V komunitě povstalců se navíc přes veškerou snahu Leeho a ostatních přeběhlíků z řad citadelských Jestřábů stále ukrývá špion Citadely. Povstalci navíc Leeho i Seru viní z neutěšené situace, která teď před blížící se zimou, nastala.
V Citadele se mezi tím ujal vlády nový otec, protože Felebius je pokládán za mrtvého. Proti němu ovšem stojí frakce elitních bojovníků Jestřábů a jejich obávaný vůdce.
Někdo bojuje za svobodu, někdo o moc a většina o holé životy.


V první knize série Devět dní si paní autorka nastavila laťku hodně vysoko a já byla dost zvědavá, jestli ji dokáže udržet. Oceňovala jsem v ní především dobře vymyšlené napínavé situace, skvělé bojové scény, zajímavé prostředí a decentní romantickou linku. 
Ráda říkám, že všechny tyto mnou oblíbené věci jsem našla i v pokračování. Bojové scény se mi zdály dokonce ještě promakanější. Navíc k tomu musím také ocenit konec, který byl pro mě opravdu nečekaným překvapením. Budete zírat, jak dokonale jednoduše a logicky paní autorka svůj příběh uzavře. Tohle mi vyhovuje, žádných překombinovaných pitomostí jsem se nedočkala.

Ačkoliv hlavní postavy byly dvě – Lee a Sera, tou hlavnější pro mě pořád zůstával Lee. 
Ne, že by mi Sera nějak vadila, to nemůžu říct, ale kapitoly z pohledu Leeho pro mě byly o něco málo příjemnější a děly se v nich zajímavější věci. Než se ovšem oba dostali opět na společnou misi, pak už to bylo strhující až do konce. Na Seru jsem si zvykla, i když se sem tam zachovala jako praštěná puberťačka a Lee je prostě Lee, nelze ho nemilovat. Jeho chladná vojenská logika se mi líbí. Obzvlášť, když si v ní najdou své místečko i docela obyčejné úvahy mladého kluka, kterými však bylo šetřeno a o to vzácnější mi pak připadaly. 
Mnohem více prostoru dostali také zbývající přeběhnuvší Jestřábi Roland a Jason. Rozhovory mezi čtyřmi hlavními postavami, jejich vzájemné vtípky a drzosti se mi moc pěkně četly a bavilo mě scény s nimi sledovat. 
Musím říct, že nakonec mě překvapil i jeden ze záporných citadelských představitelů. Paní autorka na jeho případu ukázala, že ve svém příběhu nemá jen černou a bílou, ale i odstíny šedi mezi tím a dobro a zlo nejsou jasně vymezené pojmy.

V pokračování příběhu jsem si mnohem více užila skutečných bojů. O lásku mezi protagonisty mě paní autorka také nepřipravila, i když si stále udržela poměrně skrovný počet těchto scén. Nebylo to na škodu. Naopak myslím, že vzhledem k tomu, co byli nuceni hrdinové řešit, bylo romantiky právě tak akorát a oba hrdinové si uvědomovali, kde jsou priority. 
Boj se už neodehrával jen mezi Citadelou a Blokem, ale přidala se ještě třetí strana, se kterou bylo nutno počítat. Intriky jednotlivých stran se díky tomu pěkně propletly. Nový otec představený byl ještě o něco větší fanatik, povstalci byli díky nedostatku zásob a elektřiny ve větším presu a dokonce se do akce zapojilo i nebezpečí Růžové bouře. 
Paní autorka tedy měla o čem psát a tím, že se nepokoušela nic zbytečně natahovat, nehrozilo, že bych se začala u čtení nudit. Udržela si také svůj svižný způsob psaní a věnovala svou pozornost jen důležitým věcem. Nic mě tak neodvádělo od toho, co se dělo.

Celkově tento díl i celou sérii hodnotím jako velmi podařený kousek domácí literatury. Začetla jsem se velmi rychle, zápletka mě zaujala, společenská klima i prostředí bylo skvěle vymyšlené. Docela by mě zajímalo pokračování :)


Z výše uvedeného je jasné, že knihu doporučím. Rozhodně ji nesmí vynechat nikdo, kdo už první díl přečetl. Připravil by se tím o nečekané vyústění příběhu. Kdo ještě číst nezačal, napravte to :)

Příležitost knihu omrknout máte na Palmknihách zde. Za laskavou nabídku e-knihy ke zhodnocení moc děkuji paní Strachotové.




Anotace:

Hrozba byla zažehnána. Bezprostřední nebezpečí pominulo. Sera a Lee mohou konečně žít své životy, tak, jak si je ve vidině svobody vysnili. Jenomže tam, kde mělo zářit hrdinství, zůstalo v očích lidu selhání. Prosperita Bloku upadá, zatímco Citadela svírá Sabrii v ještě krutější formě diktatury. Bez elektřiny se lidské potřeby rychle mění v boj o koryto a povstalecké praktiky se až příliš začínají přibližovat těm citadelským. A když je cena za normální život pro Leeho příliš vysoká, rozhodne se Sera zaplatit ještě vyšší. Osud Sabrie leží v rukou toho, kdo se první dostane k memoáru. Zničit. Zachránit. Zneužít. Každá strana má jiné úmysly. Jenomže kolik těch stran vlastně je?

Žádné komentáře: