25. 9. 2019

Království lotosu - Skryté poselství



Autor: Elizabeth Bearová
Série: Království lotosu (1. díl)
Překlad: Jan Kozák
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2019
Počet stran: 384



Můj názor:

Daleko za ledovými horami se rozkládají Lotosová království. 
Cesta k nim je však dlouhá a nebezpečná. 
Je nutno překonat nekonečné řeky a vysoké mrazivé hory, hluboká údolí i blátivé cesty, než se člověk dostane do zemí, ve kterých magie a rituály mají významné místo. Kde je všechno tak odlišné od jiných míst a kde právě začíná období dešťů. Tato království byla dříve sjednocená a mocná. Teď jsou roztříštěná na menší říše s vlastním panovníkem.

S karavanou lodí, které se na strastiplnou cestu vydaly, putují i dva pasažéři, kteří nejsou úplně běžní. Jedním z nich je Gage, mosazný robot, který ve svém těle ukrývá důležité poselství pro královnu jednoho z Lotosových království. Ten druhý, Smrťák, jde s ním, aby chránil jeho i poselství, které nese.

Co netuší ani jeden z nich je to, že v Lotosových královstvích se schyluje k boji o moc mezi dědici zemřelého Alchymistického císaře. 
Dva muži – vládci a dvě ženy – královny se o pozici svrchovaného vládce už brzo utkají.


Byla jsem natěšená, protože anotace je lákavá a slibuje něco fakt peckového. Možná i proto byl můj začátek s knihou celkem rozpačitý. 
První dvě kapitoly mi do hlavy moc nelezly, ale to se stává. Obzvlášť když před tím dočtete nějakou opravdu skvělou knihu. Tady to byl prostě nový svět, nový příběh a nutnost se do něj zanořit. Paní autorka zanořování vzala možná trochu rozvláčně, ale nakonec zaujala tak, jak asi chtěla. Fajn! Měla jsem chvíli i pochybnosti, jestli jsem tentokrát nešlápla vedle.

S určitou pomalostí děje je nutné se smířit po celou knihu. Paní autorka má zjevně popisy ráda a popisuje hodně. Jsou hezké, nebojím se říct přímo umělecké, to jo, ale na knihu pro mladší (dle webu od 13 let) je jich dost a navíc i úplně nesedli v akčních scénách, kde bych se raději soustředila na akci samotnou než na detaily z okolí a myšlenek postav. 
Jedno však musím uznat, svět má promyšlený do ohromujících detailů – jinak by takové popisy vůbec nemohly vzniknout. V sérii to tak dává naději na opravdu dobrou četbu, protože paní autorce nejspíš nedojde šťáva už u druhého dílu.

Pomalost děje a podrobná rozvláčnost popisů je však jedinou věcí, která by se dala považovat za něco podobného nedostatku. Kvůli tomu je potřeba číst knihu v momentě, kdy na akční fantasy není nálada a je spíš chuť ponořit se do světa, jeho detailů a s chutí si tu krásu užít. Číst pomalu a pozorně. A užívat je co.

Mě bavilo exotické prostředí lotosových království. 
Připomínalo hodně asijskou kulturu na pomezí Indie, Číny, Japonska… Jako by si paní autorka vybrala z těch kultur to nejzajímavější a použila to v podmanivé směsi. 
Jako vládce dvou z těchto zemí zvolila ženy, které jsou silné a vlády schopné, ale jejich pohlaví jim dost komplikuje situaci, nároku na trůn navzdory. Náboženské obřady a rituály jsou však v podání těchto žen doslova mystické. 
Proti nim stojí dva muži, vojevůdci a vládci, kteří by rádi spojili svoje území s územím oněch dam a prostřednictvím sňatku získali nadvládu, ideálně nad celým územím všech Lotosových království. A když to nepůjde po dobrém… Když jde o moc, není svatba až tak nutná, i pohřeb konkurenta je k úspěchu dobrý.

V příběhu se politika a náboženství zajímavě propojují, i když v prvním dílu se začínají teprve spřádat intriky a podstatu mocenských her jsem se postupně dovídala. O něco více ke slovu tedy přišlo náboženství, tradice a obřady Lotosových království. Obojí je navíc dost prorostlé s magií a ta zde má pochopitelně také svoje slovo. Do hry o moc se totiž zapojí cosi tajemného, pro co budou nejspíš lidské politické hry nepodstatné.

Postavy mi bylo umožněno poznávat skutečně do hloubky. Paní autorka mi dala k dispozici nejen postupně odhalované střípky minulosti, ale i nejniternější úvahy a pocity svých hrdinů. Žádný z nich sice není přímo vypravěčem, ale kapitoly se střídají a postupně jsem poznala všechny důležité, aby se pak sešli v Lotosových královstvích na závěrečnou akci, kterou se ale všechno důležité teprve rozbíhá. 
Postavy si dokázaly bez problémů získat sympatie nebo alespoň porozumění. Sledovat osudy některých mě bavilo víc, ale žádná mi vyloženě nevadila a všechny měly něco, čím byly zajímavé a odlišné. 
Paní autorka také zatím neuvedla na scénu nikoho, kdo by byl jasně zápornou postavou, počítám tedy, že si tuto roli nejspíš schovává pro ono mocné „Něco“, jehož záměry jsou zatím zcela neznámé. Zatím představila soupeřící strany, které mají každá svou pravdu a svůj nárok. 
Dvojice hlavních postav – nebo asi nejhlavnějších – robot Gage a bojovník Smrťák mají navíc příjemné charisma a spoustu tajemství, která prostě musí zaujmout každého.

Celkové hodnocení je trochu složitější. 
Melu se na pomezí zaujetí a tak trochu i rozčarování, protože jsem čekala něco trochu jiného. Počítám však, že to co mi tu chybělo, dostanu v dalších dílech. Vše tomu nasvědčuje. Nemůžu říct, že by mě příběh nezaujal nebo byl špatně vyprávěný. Některé části byly skoro mrazivě dokonalé. 
Po dočtení nechala kniha příjemný pocit chuti na pokračování a mít při ruce další díl, hned se do něj pustím. Na začátku čtení jsem se ale trochu trápila, než jsem si zvykla na trochu jiný autorčin styl a přijala tu poetičnost a detailní popisnost, která v knize je. Na konci jsem však obojí dokázala patřičně ocenit a myslím, že při druhém čtení a dalších dílech už budou zážitky jen dobré.

Pokud toužíte po akční fantasy, tak vás první díl trilogie Lotosové království příliš nenadchne. Taky si nemyslím, že bude nadšená kategorie, pro kterou je kniha určena. Určitě ale zaujme milovníky fantasy, kteří si potrpí na zajímavý svět, propracované postavy a příběh, který se rozvíjí sice pomalu, ale slibně.

Musím taky říct, že mě nakladatelství Fragment docela mile překvapilo. Podobnou knihu bych čekala spíš u Hostu.



Za laskavé poskytnutí e-knihy ke zhodnocení moc děkuji Palmknihám. Pokud toužíte po neobvyklém příběhu, najdete knihu zde.




Anotace:

První svazek trilogie, která vás zavede do Lotosových království a nebezpečných horských průsmyků
Gage je mosazný stroj, který však přemýšlí jako člověk. Stvořil ho čaroděj z Messaline a on mu až do jeho smrti věrně sloužil. Teď se nechává najímat jako žoldák. Jeho nejnovější zakázka vypadá banálně – královně Lotosového království má doručit zprávu od nejmocnější kouzelnice z Messaline. Společnost na cestě mu bude dělat Mrtvý muž. Člověk, který dříve pracoval jako osobní strážce a nyní má chránit Gage i zprávu, kterou nese. Ani jeden z nich netuší, že jejich poslání je zavede přímo do ohniska velké války, kterou rozpoutali vládci jednotlivých částí kdysi jednotného a mocného císařství…


Žádné komentáře: