7. 9. 2019

Všechny tyto světy



Bobové si lížou rány po debaklu z prvního střetnutí s Druhými a je pravděpodobné, že jednou nevyhnutelně vypukne rozhodující bitva o budoucnost Země a jejích kolonií.

Autor: Dennis E. Taylor
Série: Bobiverzum (3. díl)
Překlad: Filip Drlík
Nakladatel: Host
Rok vydání: 2019
Počet stran: 320



Můj názor:

Série Bobiverzum je pro mě jedno z nejzajímavějších a nejoriginálnějších scífek poslední doby. První dva díly My jsme legie a Protožeje nás mnoho mě hodně bavily a na třetí jsem čekala netrpělivě. Konečně totiž mělo dojít k rozuzlení a vyřešení záhady, jak to nakonec dopadne s lidstvem a s válkou s Druhými.
Anotace mě navíc poměrně nalákala. Bobové sice zažili porážku v bitvě s druhými, ale díky jejich vrozenému optimismu a nechuti se vzdávat, se připravují na odvetu. Sice ne všichni mají tohle jako hlavní zájem, ale více méně se shodují, že je na tom potřeba máknout. 
Jejich pozornost také stále zaměstnávají vybudované kolonie a k jejich nemilému překvapení i lidská povaha. Za ty zatraceně dlouhé roky se totiž lidstvo zase až tak nezměnilo. Politické čuňačinky stále lidi baví a budou piklit i na prahu hrozby vyhynutí.


Musím říct, že v nejdůležitější věci k žádnému překvapení nedošlo - série si udržela svoji zatraceně dobrou čtivost až do třetího dílu. Pan autor se také drží zavedeného stylu krátkých kapitol, ve kterých střídá pohledy jednotlivých Bobů na dění v jejich části vesmíru nebo na planetách, kde jsou rezidentními Boby.  
Opět jsem mohla sledovat vybrané jedince, vesměs ty, kteří své dobrodružství nakousli v minulých dílech, plus některé nové. Celkem jich už je více než sto a současní jsou již osmou generací Bobů, proto pan autor vybral jen několik z nich, u kterých se rozvíjejí zajímavé linie příběhu.

V jedné jsem sledovala populaci delťanů na Delta Eridani. Na této planetě se už Bob přestal skrývat ve svých dronech a začlenil se inkognito přímo do života obyvatel planety. Dokázal to díky androidovi, kterého vyvinul jiný z Bobů. Jeho zážitky jsem tak mohla vnímat přímo jako vesničana a zároveň i jako stroje a umělé inteligence.
Druhý Bob zatím na Poseidonu – vodní planetě – čelí pokusu o nastolení vlády jedné skupiny lidí. Život zde už tak trochu připomíná náznaky totality a je potřeba z toho nějak ven. Politika je prostě věčná a pořád stejně hnusná. Na čtení nicméně zábavná a dává vzniknout hodně zajímavým scénám, pokud se dobře napíše a zbytečně nekomplikuje. Tady se obojí povedlo. Intriky jsou, ale ne zas příliš spletité a přeintrikované.

Další Bobové řeší stále pokračující evakuaci lidstva ze Země a s tím spojené ohrožení rasou Druhých, kteří se vesmírem blíží k bobovským galaxiím a civilizacím na jejich planetách hrozí zánik. Přitom Druzí nejsou prvoplánové zlo a vysávání planet a likvidace života nejsou zlým úmyslem. Je to prostě jejich životní styl.
To Medeiros, to je jiná. Šílený konkurenční replikant ještě rozhodně neřekl poslední slovo.

Mohlo by se to sice zdát, ale knihy nejsou jen o mezidruhových bitkách a poznávání nových světů. Panu autorovi se podařilo včlenit do příběhu i takové záležitosti jako je otázka lidství replikantů. Zda mají právo na vztah a na lidské prožívání a nebo jsou prostě jen stroje. Krásně se povrtal také v myšlení, prožívání a jednotlivých osobnostech Bobů. Jsou každý maličko odlišný, mají na ledacos jiný názor a jiné řešení problémů, což umožňuje jakousi rozmanitost bobovských postav, i když jsou vlastně klonem jediného Boba.

Strašně mě bavilo objevování jednotlivých planet a život na nich. Ať už šlo o zajímavou místní zvířenu, prostředí nebo nutnost zařídit na daném místě lidskou kolonii a problémy s tím spojené. Pan autor vše popisuje celkem jednoduše. Žádné přehnané technické záležitosti četbu nekomplikují a přitom jich je v příběhu docela dost. Možná je to i tím, že od prvního dílu jsem se s jednotlivými technologiemi sžila, vím oč jde a jak má to které udělátko fungovat. Jednoduše ani nemám pocit, jako bych četla scifárnu. Všechno je tak srozumitelně podané, že není nutno nějak dlouze hloubat a pouze jsem si užívala děj příběhu.

A ten děj naprosto bez diskuze stojí za pozornost. Pan autor dostal zajímavý nápad a vtipnou nenáročnou formou ho hodil na papír. Vzniklo mu z toho parádní vesmírné dobrodružství, které se skvěle čte a získalo si mě od prvních stránek. Je poznat, že si pan autor na nic nehrál, nesnažil se o brutálně technické scifi, nad kterým budou fajnšmekři slintat a jiným se nebude líbit. Nebál se stvořit postavu (postavy) hrdiny, který si rád dělá srandu, ale zároveň se umí postavit čelem k problémům a má „srdce“ nebo aspoň jeho počítačovou variantu na pravém místě. Dopřál mu také rozmanitou škálu možností, co ve své replikantské nesmrtelnosti dělat a na co zaměřit zvídavou mysl. Kniha tedy nenudí jednotvárností a pouhými bitvami vesmírných plavidel.

Tahle série se zatraceně povedla a já jsem ráda, že vyšla u nás a mohla jsem si ji taky přečíst. Kdo jste se do ní ještě nepustil, tak vůbec neváhejte. Čtení o replikantu Bobovi a jeho klonech je senzačně osvěžující záležitost a věřím, že by bavila i ty, kteří jinak scífka moc nemusí. Škoda, že tohle vesmírné dobrodružství už skončilo…

Za laskavé poskytnutí e-knihy ke zhodnocení moc děkuji Palmknihám. Závěrečný díl série Bobiverzum najdete zde. A pokud nemáte ještě ani první díl, tady je celá série do čtečky pěkně pohromadě.




P.S.: fakt bych chtěla být replikant. Ty možnosti! Nekonečně času. Paráda. 


Anotace:

Závěrečný díl zábavné sci–fi trilogie Bobiverzum

Bobové založili už dost kolonií na to, aby lidstvo nevymřelo. Avšak žabomyší války politiků patří k nesmrtelným lidským nešvarům. Brazilské sondy se navíc pořád pokoušejí zlikvidovat všechny své konkurenty. A kromě toho se Bobové pustili do boje se starší a mocnější rasou, která má obrovskou chuť k jídlu a poněkud výbušnou povahu.

Bobové si lížou rány po debaklu z prvního střetnutí s Druhými a je pravděpodobné, že jednou nevyhnutelně vypukne rozhodující bitva o budoucnost Země a jejích kolonií. Bobové však pobrali zhruba tolik disciplíny jako houf divokých koček a některé z mladších kopií se zajímají spíše o vlastní lokální problémy než o boj s Druhými.

Spása ovšem možná přijde z nečekaného zdroje. Dvojice Bobů osmé generace v hlubokém vesmíru něco objeví. Pokud chtějí zachránit Zemi a vlastně i celé lidstvo, stačí jen nečekaný nález co nejrychleji dopravit do sluneční soustavy. Než do ní přiletí Druzí.

Žádné komentáře: