22. 9. 2019

Daň peklu


Toť čarokrásný kouzel kraj. 
Leč jak praví temná báj, až naplní se sedm roků, hrábne peklo po úroku.
Já skřítky spatřil - věř či ne. Daň strašlivá mě nemine.
Tam Lin, postava ze skotských balad


Autor: Holly Blacková
Série: Moderní příběhy z čarovné říše (1. díl)
Překlad: Jana Jašová
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 2007
Počet stran: 240



Můj názor:

Tuhle hubenou jednohubku jsem si sehnala na bazáči v záchvatu nadšení po přečtení jiné knihy od Holly Black (Nejchladnějšídívka ve Městě chladu). Doufala jsem v něco podobného a dostala jsem něco… jiného. :) I když atmosféra příběhu hodně podobná byla.


Kniha, ačkoliv by měla být pro mladší generace, se mi zdála poměrně dost temná a ponurá. Na to, že v ní byli skřítci a pohádkové postavičky jako třeba elfové. Paní autorka si nebrala servítky a popisovaný svět a zážitky hlavní hrdinky byly dost drsné.

Kaye je vypravěčkou příběhu a má hodně netradiční život. Nezbývá jí nic jiného, než být tak trochu samorost. Její matka je příšerná ženská. Rajda, která zpívá v nemožných kapelách, co krachují jedna za druhou. Nahání mužské a jediné, co dokázala dceři předat je nechuť ke škole, chlastání a kouření. Podle informací její matky je Kaye napůl Japonka a s jejím otcem se matka seznámila při grupáči, takže ho vlastně ani nezná.  
Dívka se s matkou stěhuje tam, kam ji zrovna zavane angažmá v nějaké podivné kapele. Do školy už se ani nehlásí, protože se stěhují každou chvilku. Většinou si musí najít nějakou práci, aby měly aspoň nějaké peníze. A když nemá peníze, krade jako straka. To mimochodem dělá i pro zábavu. Má také dost bujnou „fantasii“ a dějí se kolem ní hodně divné věci…

Když matce krachne další kapela a její aktuální chlap ji vyhodí z bytu, nemají obě kam jít a tak se vrátí do Jersey k babičce, která je sice nerada vidí, ale nechá je na čas u sebe. Kaye zde s matkou žila jako malá a k jejím nejlepším přátelům, krom Janet – spolužačky ze školy, patřili tři skřítci. Což jí pochopitelně nikdo nevěřil. Ale co když to nebyli jen imaginární kamarádi?


Zní to strašně, že? 
Vůbec ne jako kniha, která by byla příjemná na čtení, jenže se kupodivu četla velmi dobře. Navíc se mi moc líbilo, že fériové (fae) nebo jak to nazvat, prostě kouzelné bytosti a elfáci, zde nejsou vykreslení jako hodné dušičky s plochými charaktery. Spíš se jedná o sobecké a bezohledné parchanty s vrozeným odporem k lidem a chuti ke škodolibostem a naschválům všeho druhu. 
I když rozsah knihy nedovolil žádné hluboké zanořování do děje, historie postav, jejich charakterů nebo kamkoliv jinam, pochopila jsem všechno naprosto bez problémů. K tomu všemu se paní autorka nebojí nechat umřít prakticky jakoukoliv postavu. A že by se svoji hlavní hrdinku snažila vylíčit v růžových barvách, tak o tom už vůbec nemůže být řeč.

Jenže mně se ta její svérázná povaha líbila. Byla to hrdinka, jaké nejsou úplně běžné a protože se paní autorka s ničím moc nemazlí, její trochu hrubší přístup se do děje hodil. Pokud by byla za hlavní postavu zvolena nějaká křehká bytost v nadýchané sukýnce, nejspíš bych to paní autorce nesežrala. Taková by určitě nevydržela divokou vílí oslavu, nedokázala vzdorovat jejich kouzlům a intrikám a bojovat o vlastní život.

Kaye se zamotá do situace mezi elfím dvorem a svobodnými kouzelnými bytostmi a jen těžko se dá odhalit, kam bude chtít paní autorka svůj příběh směřovat. 
Výsledek mě trochu překvapil. 
A zpracování knihy docela hodně. 
Jednak svojí temnou atmosférou a také zajímavými postavami, které jsou kde co, jen ne černobílé a šablonovité. Vždycky se ukáže, že záleží nejvíce na zájmech té které postavy, i když se odhalují jen velmi postupně a pomalu. Přijmout je za své je však velice snadné, i když člověk ví, co jsou zač. Je úplně jedno, co víláci vyvádějí, protože mají takové charisma, že vás při čtení stejně  napadne, jaké by to asi bylo, kdyby vám někdo takový vlezl v noci oknem do ložnice. A možná, i přes ty jejich povahové kazy, by to stálo za to :).

Na tak málo stran je příběh velmi dobře propracovaný a nic mi v něm nechybělo. Líbila se mi dokonce víc než tolik jiných, které se vezou na současné vílí popularitě. 
Myslím, že vykreslení vílí povahy a fungování jejich světa je v knihách paní Blackové daleko přesvědčivější a působivější. Tak trochu z nich mrazí a jsou divně opravdovým způsobem kruté a nemilosrdné k postavám. 
Protože je kniha určená YA fanouškům, ukápne na stránky i trochu romantiky. Z nějaké přehnané cukernatosti ale není třeba mít obavy. Paní autorka k lásce přistupuje trochu jinak, jako ke všemu ostatnímu. Její postavy se ve své podstatě nezmění jen proto, že se zamilují a šablona YA to vyžaduje.


Škoda, že je kniha tak tenoučká a že jsem ji přečetla tak rychle. Byla to taková fascinující mlska na jeden večer. Určitě bych ocenila pár desítek stránek navíc nebo pokračování série. Toho se však nejspíš nedočkám. Naštěstí od paní autorky vycházejí i jiné knihy, takže si její vypravěčský talent můžu vychutnat v nich.

Doporučuji například knihu Krutý princ od stejné autorky. Víláci se prostě neomrzí :).


Anotace:

O šestnáctileté Kaye Fierchové, harcující se po světě s matkou-rockerkou, se povídá, že je divná. Nechodí do školy, vede zvláštní řeči a ustavičně si vymýšlí báchorky, které jí nevěří ani její nejlepší kamarádka Janet. Když se však Kaye povede oživit kolotočového koně s ulámanýma nohama, uhranout Janetina kluka, poté natrefit na zraněného elfa a ještě jí na okno zaťukají skřítčí kamarádi z dětství, je nad slunce jasnější, že tu doopravdy něco nehraje. Bodláčnice, Loutnička a Špičák dívce prozradí, že k nim má blíž, než si sama myslí. Proto ji požádají, aby jim pomohla v boji s elfskými mocipány, neboť se naplnila sedmiletá lhůta a jejich národ musí o halloweenské noci přijetím Pekelné daně stvrdit své vazalství vůči kouzelnému dvoru Prokletých. Ale pokud by se Kaye odhodlala stát se obětinou, smlouva zůstane nenaplněna a skřítkové by získali svobodu. Dívka prosbu vyslyší a spolu s Janetiným starším bratrem Cornym pronikne do bezcitného světa Neviditelných, aby se o nich i o sobě dověděla víc. Jakou úlohu však hraje v téhle nemilosrdné říši záhadný Roiben, kterého zachránila před jistou smrtí a který je tak přitažlivý? Je celá hra na obětování vážně jenom jako, anebo navzdory všem skřítčím ujištěním začalo jít do tuhého, protože za celou záležitostí stojí kdosi mocnější a Kaye čeká boj o holý život v kulisách, jež jsme vyhradili snům a pohádkám?


Žádné komentáře: