9. 5. 2019

Temné a osamělé prokletí



Autor: Brigid Kemmererová
Série: Temné a osamělé prokletí (1. díl)
Překlad: Magdaléna Farnesi
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2019
Počet stran: 480



Můj názor:

Příběhům na motivy Krásky a zvířete odolám málo kdy. Vlastně jim neodolám nikdy :) a tak jsem rozšířila svou sbírku ihned, jak kniha vyšla. A ihned jsem se taky pustila do čtení – a vzhledem k tomu, že se kniha dostala do čela předlouhé nepřečtené fronty v mé knihovně, je jasné, že jsem se hodně těšila a měla velká očekávání. Běžně se totiž na novinky nedostane hned ten den, kdy je donesu domů.

V království Uhlíkov se zastavil čas, či spíše plyne daleko, daleko pomaleji. Místo, kde se zastavil úplně, je královský hrad Železná růže, jehož princ byl proklet čarodějnicí. 
Tady existuje jen „Období“, které odstartuje vždy ránem v den princových narozenin a končí ve chvíli, kdy princ opět zklame a nesplní svůj úkol. Když nedokáže přimět dívku, aby se do něj zamilovala. Pokaždé, když se mu to nepodaří, se promění v příšeru a nastane masakr. A další narozeninové ráno…

Uhlíkovským princem je Rhen. Kdysi nafoukaný a rozmazlený floutek, který bral život jako hru a na nikom a ničem mu nezáleželo. Teď je situace trochu jiná. Přešlo už spoustu období, v jeho hradě se vystřídala armáda dívek a kletba stále není zrušena. Princ pomalu ztrácí naději. Možná už není takový, jaký býval, možná je osamělý a záleží mu i na jiných věcech než na sobě. 
Jeho jediným společníkem je velitel Grey. Kapitán hradní gardy, který mu kdysi přísahal věrnost a stále mu stojí po boku. I jeho se kletba týká. Je totiž tím, kdo pokaždé na začátku období proklouzne magickým závojem do našeho světa a uloví princi další kandidátku na zamilovanou Krásku.

Další období právě začíná a má být už poslední. Nejspíš to bude další fiasko. Dívka, kterou Grey unesl omylem, totiž vůbec nevypadá na to, že by snad měla chuť na nějaké nesmyslné zamilování se.
Jmenuje se Harper a pochází z Washingtonu. Nevyrůstala zrovna v prostředí, které by prospívalo dívčí jemnosti a chování. Navíc má od malička obrnu, která se u ní projevila postižením nohy. Tento tělesný nedostatek ale vynahrazuje kuráží a dobrým srdcem.


O podstatě příběhu jako takového určitě nic psát nemusím. Myslím, že je nám to všem dobře známé a jasné :) Jediným rozdílem je tu to, že Harper je do sídla prokletého prince unesena z moderní doby, takže žádní tátové, růže a dobrovolný odchod na zamilovávací pobyt ve Zvířecím hradě. A není to úplně typ holky, která by si chtěla hrát na princeznu v šatičkách a nechat se oblbnout pěkným princem. A to mi bylo fakt sympatické. Celkem běžně v knihách probíhá zblbnutí a získání důvěry dost rychle. Tady teda rozhodně ne. Bod k dobru.

Příběh se představuje v celkem krátkých kapitolách, které vyprávějí na střídačku Harper a Rhen. Pro mě je to ideální volba, protože tak vidím do hlavy oběma. 

Kniha, kterou paní autorka předložila, byla pro mě docela nečekaný zážitek. Nenapadlo by mě, že se z tolikrát přežvýkaného námětu dá ještě vytvořit něco, co bude originální a překvapí mě. 
Může za to nejen příběh, ale především trojice hlavních postav, které byly velmi živé a zaujaly mě na první dobrou. 
Paní autorka děj zaonačila tak, že v něm nešlo jen o klasickou zápletku Krásky a zvířete, ale také o záchranu princova království před jinými problémy a nebezpečími, než byla krvelačná potvora, ve kterou se jednou za tři měsíce měnil. Nestalo se tedy to, že bych sledovala jen princovo dvoření a Harpeřino bloumání po prázdném hradu a vzdychání jestli ho teda miluje nebo ne. Paní autorka do příběhu vpletla také spoustu akce a napínavých scének. 
Také to, co předváděli princ a jeho dáma, nebylo dvoření v pravém slova smyslu. Spíše se jednalo o spolupráci a vývoj obou postav – hlavně teda Rhen dostával hodně za uši. Jeho kapitoly mě neskutečně bavily a nejen proto, že mu bylo dopřáno poznat spoustu věcí, díky kterým se změnil – nikoliv ze dne na den, ale postupně a pomalu (další plusový bod). Jeho povýšené princátkovství s ním občas mlátilo jako puberta. 
Jako zrcadlo a možná trochu i vzor mu sloužil velitel Grey, který tvořil spojnici v obou částech vyprávění. Jakýsi most mezi ním a Harper. Rozumný a vyrovnaný Grey brousil hrany, protože jeho pán i paní byli oba pěkní paličáci. Právě Harpeřina vzdorovitost a Greyova podpora byla pro prince hnací silou k tomu, aby se vymotal z beznadějně poraženecké nálady a vzchopil se k činům.

Není potřeba se obávat přeslazené romantiky. Na nějaké vrkání hrdinům moc času nezůstalo, měli trochu naléhavější problémy k řešení a navíc si od začátku úplně nepadli do oka. Vztahy mezi postavami byly dobře napsané. Dost často bývá v knihách hodně krátký skok od „nenávidím tě“ k „miluji tě“ a já mívám problém tomu uvěřit. Tady mi nechyběl důvod, proč by se mohly city změnit a nějaká přechodová fáze. Paní autorka se trochu víc držela reality a Harper nepustila z hlavy svůj rodný svět během pár dní jen proto, že princ byl bohatý a blonďatý.

Celkově byl příběh svěží a příjemně se četl. I když některá témata byla spíš tak trochu na depresi, nepřestávala jsem věřit, že se paní autorka přidrží alespoň trochu pohádkových pravidel. 
Za zdárný průběh věcí ale museli hrdinové hodně zabojovat. Museli v sobě vydolovat to nejlepší a ledacos obětovat. Určitě se tedy nedá říct, že by šlo o klasický romantický příběh. Na vývoj postav, jejich sebepoznání, svědomí a objevení věcí, na kterých skutečně záleží, byl kladen velký důraz. Zdůrazněno bylo i to, že vnější krása nestačí, pokud ji hrdina nepodpoří sílou charakteru a nesobeckým jednáním.

Podle konce mám takové podezření, že mi drahá autorka připraví v dalším díle několik „neočekávaných“ překvapení. A pokud to tak bude, nedivím se. Ono se to trochu nabízí, ale taky můžu být nakonec úplně vedle. Doufám, že pokračování bude brzo, líbilo by se mi na Vánoce.


Tahle verze Krásky a zvířete patří k těm povedenějším převyprávěním. Myslím, že si najde spíš příznivce než odpůrce. Pokud máte rádi podobný typ knih, neváhejte.


Anotace:

Princ Rhen, dědic mocného království, se vždy těšil, až převezme vládu a ujme se správy své země. Jenže to bylo ještě předtím, než ho proklela zlá čarodějka. Předtím, než se proměnil v odpornou krvelačnou zrůdu. Předtím, než zničil svou rodinu, svůj hrad i svou zemi. Pro Harper život nikdy nenachystal nic dobrého. Žije sama s bratrem a matkou, nemají moc peněz. A když se jednoho večera pokusím pomoci neznámé dívce na ulici ve Washingtonu, je přenesena do zakleté říše prince Rhena. Monstrum? Princ? Harper netuší, co si myslet. Když však začne poznávat dobré stránky princovy povahy, vypadá to, že prokletí by mohlo být zlomeno. Že se do prince zamiluje lidská dívka. Ovšem to temné síly nemohou dopustit, a tak se spojí, aby Harper i Rhena zničily.


Žádné komentáře: