14. 5. 2019

Poutník z Mohameda: Alláhův hněv


Autor: František Kotleta
Nakladatel: Epocha
Rok vydání: 2019
Počet stran: 544



Můj názor:

Posledním kouskem, který přibyl do mojí sbírky kotletek, je kniha Poutník z Mohameda: Alláhův hněv. Vybrala jsem si nové vydání, protože prý v tom původním, kdy se ještě pan autor nechal zvěčnit na obálce svým rodným jménem, některé věci chybí.


Po delších konfliktech vyhráli planetu Zemi muslimové. Ostatní náboženství a mocnosti se rozprchly po známém vesmíru a každý si obsadil nějaké ty planety pro sebe. Rozpoutal se závod o to, kdo ovládne více nových světů. 
Vesmír se rozdělil. 
Někde vládnou muslimové, někde křesťané, dokonce i židi ukořistili pár planet pro sebe. Jsou i planety, které zachovávají tvrdohlavě svoji nezávislost, například pašerácká základna Tortuga. Jiné spadají pod nadvládu některé z mocností – američanů, rusů nebo mohamedánů. Po výbuchu horečné kolonizace nastala chvíle klidu, která připomíná studenou válku, ale je to jen klid před bouří.

Daniel Kalandra je poslední z hrdinů pana Kotlety, s nímž jsem dosud neměla tu čest. V životě vystřídal spoustu povolání. Byl majorem v ruské armádě, špionem tajné služby a teď se živí jako pašerák porna, zbraní a alkoholu na muslimské planety známého vesmíru. Občas provede nějaký ten nebezpečnější kousek, je-li mu za to slušně zaplaceno. 
A právě jeho si vyhlédli bojovníci křesťanů – křižáci, aby provedl jejich velmi riskantní plán, jak muslimy trochu pozlobit a poštvat jejich frakce proti sobě v bláhové naději, že se třeba vymlátí navzájem.  Unesou mu dceru, aby byl svolnější ke spolupráci a Daniel se pouští do sebevražedné mise v kolébce lidstva – na Zemi.


Kniha je typickou akční brakovkou ze staré školy. Kdo má rád podobné věci, přijde si určitě na své. Oproti jiným kotletovkám zde neteče tolik krve, i když mrtvol za sebou zanechá hlavní hrdina taky víc než dost. Líbí se mi také to, že jsou proti sobě postaveny strany, které by i v realitě našli důvod spolu bojovat. Ne upíři či jiné nadpřirozené stvůry, ne kyborgové, žádní mágové. Prostě jen lidé různé víry.

Pan autor se v příběhu drží osvědčené strategie. Stvořil osamělého drsňáka, který však nepostrádá nějaké ty vlivné přátele. Hrdinu bez bázně a hany – no dobře, tohle je trochu sporný bod, ale hrdina má přinejmenším dobře srovnané priority. Pokud platí my nebo oni, tak rozhodně my. 
A tenhle hrdina by už tak trochu chtěl klidný život s dcerou, užívat si prachy a hlavně se nenamočit do žádných nábožensko-politických sraček. Smůla. Přesně v tomhle bude totiž plavat až po krk.

Tahle forma příběhu prostě funguje. Hrdina je přinucen zapojit se do bojů, které ho až tak nepálí. Jenže postupem času se z toho stane dost osobní záležitost. Daniel je vržen přímo do epicentra muslimské planety a úkol, který má splnit patří k těm nejtěžším vůbec. Při čtení mě čekaly akce na zemi i ve vesmíru. Šílené hrdinské kousky, úniky z nemožných situací, honičky, záškodnické akce i bitvy vesmírných flotil.

Příběh sám o sobě nebyl nijak extra složitý, ale docela dobře promyšlený a napsaný tak, že jsem se u čtení nenudila. Pan autor mě nenechal ani na chvilku vychladnout a jedna akce střídala druhou. Snadno se při tom zapomene na to, že tyhle příběhy mají v podstatě všechny stejný průběh. Tak nějak se ví, jak to dopadne, ale sledovat cestu k tomu je fakt dobrá zábava. Nechybí pochopitelně hlášky a vtípky a různé průpovídky postav, bez kterých by to v žánru nešlo. 
Zde navíc vše připepří krásná nekorektnost, což mně osobně hodně vyhovuje – možná i proto, že je toho čím dál tím méně. Právě rozpor mezi dvěma náboženstvími dodává všem bojům nádech reality, opravdovosti, která v dnešní dost opatrnické době chybí. Autoři se dost často bojí vyhranit a knihám to škodí. Zde na to pan Kotleta z vysoka kašle a píše prostě příběh-fikci, bez nějakých pseudokorektních pokusů a podobných současných opatrností. Sám to komentuje i v předmluvě, kterou mimochodem doporučuju taky přečíst.

Pokud milujete akční brakovky, je tohle kniha, která vám sedne. Bude vám nejspíš něco připomínat, ale to je prostě žánrem. A taky je to jeden z důvodů, proč tohle všichni čteme. Chceme silného hrdinu, který se vším zamete, i když někdy mu pomůže spíš nehorázné štěstí. Chceme hrdinu, který bude vtipkovat i provrtaný kulkami skrz na skrz. A chceme srandu, aniž bychom se museli obávat toho, že někomu šlápneme na citlivé kuří oko přehnané korektnosti.

Takže já doporučuju. Pobavíte se a navíc dostanete zajímavé prostředí a rozzuřené protistrany, které mají velký důvod bojovat. Daniel Kalandra v tom prostředí proplouvá jak žralok v hejnu rybek. A „kolty má zavěšené proklatě nízko“.


Za laskavé poskytnutí e-knihy ke zhodnocení moc děkuji Palmknihám. Staro-novou kotletku do vaší čtečky můžete pořídit tady.




Anotace:

Vesmír, ve kterém se lidé uchýlili k fanatickému vyznávání největších náboženství, nabízí spoustu skvělých obchodních příležitostí. Zvlášť když se živíte pašováním zakázaného alkoholu a pornografie. A Daniel Kalandra je v tom zatraceně dobrý. Možná až moc, protože když se sbírají šiky k nové válce, chtějí ho mít vlivní lidé na své straně. A ne neberou jako odpověď.
Vítejte ve světě Františka Kotlety, kde mír mezi křesťanskými a muslimskými planetami je křehký jako srdce nezletilé alcorské prostitutky.
Bože, ochraňuj nás před těmi, kdo v tebe věří!


Žádné komentáře: