4. 5. 2019

Dívka ve věži



Autor: Katherine Arden
Série: Winternight trilogie (2. díl)
Edice: King Cool
Překlad: Kateřina Cardová
Nakladatel: Dobrovský s.r.o.
Rok vydání: 2019
Počet stran: 370



Můj názor:

Na knihu jsem se těšila, protože první díl se mi líbil opravdu hodně. Zároveň jsem se taky trochu bála, aby se s příběhem nestalo to, co se s druhými díly často děje. Totiž že ztratí své kouzlo a jsou jen jakýmsi překlenutím mezi jedničkou a trojkou – tedy skvělým rozjezdem a strhujícím závěrem. Pro vás ostatní, kteří se toho taky báli, mám dobrou zprávu. Dívce ve věži se nic podobného nestalo. Spíš naopak.

Můj názor na knihu Medvěd a slavík si můžete přečíst tady. A ještě malé varování: níže se může objevit nějaký ten spoiler k prvnímu dílu série.


Na konci prvního dílu musela Vasilisa opustit rodnou vesnici. Vzhledem k událostem, které se staly, byla obviněna z čarodějnictví. Po smrti otce ji navíc doma čekala pouze neradostná možnost manželství nebo zavření do kláštera. Vasja však chtěla poznat svět a tak na hřbetě svého koně Slavíka vyrazila do zimní Rusi.

Vasilisa už není tím malým děvčátkem, které poslouchalo pohádky vyprávěné chůvou za dlouhých zimních večerů. Už je z ní mladá žena, která něco z těch neuvěřitelných věcí zažila na vlastní kůži. Ví, že bytosti z legend a příběhů jsou skutečné a že za vítězství dobra musí zaplatit cenu, která je často krutá.
Chce poznat svět, dojet daleko až k pohádkovým ostrovům. Podívat se do Moskvy a zažít všechno, co velkoměsto nabízí. Pořád je ale jen dívkou, která v té době má společností  jasně určeno, kam se její cesta má ubírat. A hrdinské činy a poznávání světa mezi možnostmi zahrnuty v žádném případě nejsou. Vasilisa ale pořád touží žít život podle svých představ.


Obrázek uloupen z FCB Knihy Dobrovský


Dívka ve věži neztratila nic z toho, co se mi líbilo u Medvěda a Slavíka. Tedy skvělou hrdinku, perfektní ponurou atmosféru a originální zpracování a prostředí. Navíc zde se vyskytlo o něco více intrik lidí proti lidem a malinko politiky. Vasilisa totiž šťastným řízením osudu, kterému bylo lehce pomoženo kouzelnými bytostmi, potkává svého bratra mnicha Alexandra a moskevského velkoknížete Dimitrije. Její cesta ji tedy zavede i do hlavního města, kde dojde k dramatickým událostem a monumentálnímu závěru druhého dílu.

Nepřítel byl zde zákeřný a chytrý. Pozorný čtenář jej možná odhalí docela brzo, ale události, které se stanou, se moc předvídat nedají. Paní autorka dokázala svá tajemství udržet a odhalit je až v pravou chvíli. Znova se zde objevují některé již známé pohádkové postavy a přibudou také nové. Některé Vasje škodí, některé pomáhají. Celkově však stále mají své vlastní zájmy a prosazují si je ať se jí to hodí nebo ne. Znalost ruských pohádek se může při čtení hodit, ale není nevyhnutelně nutná.

Paní autorka opět dovedně propletla pohádkový svět s tím skutečným. Mytické bytosti bojují za záchranu svého světa a o to, aby s nastupujícím křesťanstvím neupadly v zapomnění. A lidé mezi tím svádějí své vlastní bitvy, ať už se jedná o politiku a moc nebo o prostý boj o přežití a bezpečí rodiny. Protože Vasja už je velká holka, objevuje se v příběhu i opatrná a jemná romantická linka. Je však dobře zpracovaná a citlivě zasazená do příběhu. Nikdo nemusí mít strach z toho, že si pletky pro sebe ukradnou příliš mnoho prostoru na úkor dobrodružství  nebo naruší tu fantastickou atmosféru, která je od začátku pečlivě budována.

I když to vypadá, že je kniha určená spíš pro mládež, dospělí také nebudou zklamáni právě díky oné atmosféře, která trochu připomíná historický román. Nebo spíš fantasy pro dospělé.
Prostředí ruského venkova – v tomto díle i Moskvy – působí stále ještě neokoukaným dojmem a pořád je na něm co objevovat.
Ruské pohádky a mýty jsou sami o sobě docela ponuré a nadpřirozené postavy nejsou zrovna vzor vší dobroty. To také dodává příběhu více dospělácké ladění. Chybí tu totiž taková ta dětská jistota, že dobro zvítězí. Nikdy jsem nevěděla úplně jistě, co mohu od postav očekávat, jak se rozhodnou a kudy se bude příběh ubírat.
Strašně se těším na třetí díl, protože tuším, co by se v něm tak mohlo udát (prosím, ať se nepletu). Paní autorce už věřím, že dokáže udržet napínavý a okouzlující příběh, vím, že třetí díl bude stát za to.

Ti, kteří přečetli první díl, nepotřebují pobízení, aby se pustili do druhého. A kdyby tu byl náhodou někdo, kdo ještě váhá, určitě sérii doporučuji. Paní autorce se podařilo uvést v život skutečně originální a čtivý příběh s nádhernou atmosférou. Tahle série vyčnívá v záplavě jiných a byla by škoda ji minout.


Za laskavé poskytnutí knihy ke zhodnocení moc děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský. Pokud vás série láká, můžete ji pořídit zde.






Anotace:

Dvůr moskevského velkoknížete sužují šarvátky o moc a zvěsti o nepokojích. Neznámí zbojnící drancují venkov, vypalují vesnice a unášejí dívky. Kníže se svými věrnými společníky vyrazí z města, aby nájezdníky porazili, a po cestě se setkává s mladíkem na nádherném koni.
Pouze Saša, mnich s válečnickým výcvikem, v "chlapci" rozpozná svou mladší sestru, kterou její vesnice považuje za mrtvou nebo za čarodějnici. Když se Vasja se svými mimořádnými jezdeckými schopnostmi a nevysvětlitelnou mocí prokáže v bitvě, Saša si uvědomí, že musí zachovat její tajemství - jeho sestra je možná tím jediným člověkem, který může zachránit město před hrozbou z říše lidí i fantazie.

2 komentáře:

Aires řekl(a)...

Moc pěkná recenze :) Četla jsem Medvěda a slavíka a kniha se mi íbila, takže se určitě chystám i na pokračování :) Už na mě čeká doma :)

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za komentář a přečtení. Myslím, že druhý díl stoprocentně nezklame :)