1. 1. 2019

Vikingové - Pomsta synů



Až podsvinčata seznají kancův krutý osud, zavelí k boji a rozboří kotec.
Poslední slova Ragnara Lodbroka


Autor: Lasse Holm
Série: Vikingové (1. díl)
Překlad: Miroslava Gajzlerová
Edice: Fobos
Nakladatel: Dobrovský s.r.o.
Rok vydání: 2018
Počet stran: 416



Můj názor:

V dobách, kdy byla Anglie rozdělená na několik království a zemi drancovali nájezdníci i boje mezi jednotlivými králi, se nežilo úplně snadno. 
Své o tom ví Wulf, kluk, který vyrostl se svojí mámou v chatrči v lesích poblíž vesnice Teurinton. Jenže jemu zrovna jeden z takových vikinských nájezdů přinese štěstí. Seveřané ho zachrání v poslední chvíli, kdy už stojí na špalku s oprátkou na krku.

Přesvědčí totiž jejich vůdce Železného Bjørna, že by jim mohl být užitečný. Zaujme nejen svými znalostmi, ale i výřečností, drzostí a prohnaností. Jeho statečnost tváří v tvář smrti se u vikingů taky cení, tak ho vezmou s sebou.
Železný Bjørn je ale jen jeden z vikinských jarlů, synů legendárního Ragnara Lodbroka, kteří přijeli do Anglie pomstít smrt svého otce. Wulf – teď už přejmenovaný na Rolfa – se postupně seznámí s nimi všemi a také s jedním opravdu zamotaným životním příběhem.

Proč a jak zemřel Ragnar Lodbrok? Kdo za tím stojí? A jaké jsou úmysly jednotlivých jeho synů? 
Na to všechno jsem dostala odpovědi.


Příběh vypráví přímo Wulf-Rolf a pan autor proto zvolil odpovídající způsob vyprávění. Přímočarý, nekomplikovaný a přes to barvitý a poutavý. 
Na Rolfovi, zdá se, není nic moc zvláštního. Je ale odvážný a po čertech mazaný a tak se mu daří nejen mezi vikingy přežívat, ale dokonce se dostane do nejvyšších kruhů mezi jarly a naváže s nimi vztahy v podstatě přátelské. Záhada kolem mrtvého válečníka mu nedá spát, začne tedy pátrat, jak to všechno bylo.

Postavy vikinských válečníků jsem si zamilovala. 
Nedá se sice říct, že by to byli kladní hrdinové, pan autor se držel reality a nenechal mě odplout na obláčku romantických představ o nich. Byli ale vytvořeni tak, že trávit s nimi čas při jejich výpravě a sledovat jejich povahy, plány a boje mě bavilo. Obzvlášť povahy jednotlivých synů byly skvělé, každý byl naprosto jedinečný.

V knize je hodně silných a sebevědomých hráčů, kteří se nebojí dělat vlastní politiku a spřádat intriky a podrazy. Jsou na straně vikingů i křesťanů. Pan autor tyto postavy vytvořil dobře a umí si s nimi poradit. Všechny jejich skutky jsou věrohodné a logické.

Zápletka, kterou si pan autor připravil, je v pravdě detektivní. 
Postupně se ukazuje, že věci okolo smrti válečníka a pomsty jeho synů nejsou takové, jak se na první pohled zdají být. Jak se Rolf postupně dovídá víc a víc z vikinských legend a příběhů o Ragnaru Lodbrokovi, zjišťuje, že se příběhům nedá zrovna moc věřit. Každý z hrdinů je vypráví po svém tak, aby ohromil své posluchače a pravda je někde mezi.  
Spoustu z těch příběhu jsem si přečetla, pan autor je šikovně včlenil do děje, a mezi nimi se ukrýval klíč ke všemu, co se v knize dělo
Nechyběly ani krátké retrospektivy do minulosti, ve kterých vyjde najevo kdo je Wulf a jak a za co se vlastně dostal na onen šibeniční špalek. Tyto části jsou psané kurzívou a ukážou vždycky jen malý kousek. Zároveň se v příběhu také ukazují scény, ze kterých promlouvá Rolf z daleké budoucnosti. Věděla jsem tedy, že přežije, ale zároveň pan autor neprozradil nic důležitého. Jen mě tím velmi nalákal na další čtení.

V knize je spousta akčních scén a bojů, ale pan autor nezabíhá do zbytečně krvavých detailů. Vše popisuje tak, že jsem neměla pochybnosti o krutosti té doby a drsné válečnické povaze, ale zároveň se mi nezvedal při čtení žaludek. 
Myslím, že se podařilo také krásně a věrohodně ukázat rozdíl mezi životem pohanů a křesťanů. Tyto dvě kultury na sebe v tehdejší době ostře narážely a v knize byl jasně viditelný rozdíl v jejich chápání světa, života, boje, cti a podobně.

Celý román je velmi chytlavý a prakticky neodložitelný. Děj ubíhá svižně. Pořád se něco děje a chvilky odpočinku, kdy se zrovna nebojuje, jsou proloženy příběhy o hrdinských skutcích Ragnara Lodbroka. 
Medovina a pivo tečou proudem. Bojuje se ve štítových hradbách, obléhají pevnosti, vypalují vesnice a také dojde i na plavbu na vikinské veslici. Při čtení jsem měla pocit, jako bych byla součástí toho všeho. Do postav jsem se krásně vžila. To svědčí o skvělých vypravěčských schopnostech pana Holma. 
V doslovu uvádí i které postavy byly skutečnými žijícími lidmi a v čem se držel historie. Příběh samotný je sice smyšlený, ale stejně mě dokázal přesvědčit o tom, že by mohl být opravdový.

Kniha je moc hezky zpracovaná. Na předsádkách jsou k vidění i vyobrazení měst, ve kterých se příběh odehrává tak, jak je bylo možné vidět v době, o kterou v knize jde. Podle informace z přebalu je snad měl kreslit dokonce sám autor. Nechybí ani mapy tehdejších anglických království a severských zemí. K příběhu je to skvělý doplněk. Navíc se můžeme těšit i na další díly, které si já nenechám ujít.

Pro všechny, kteří mají rády příběhy z vikinských dob, je kniha nutností. Je opravdu dobře napsaná a nechybí v ní nic, co by čtenář od příběhu očekával. 
Pokud jste žádný román z té doby nečetli, tento je vhodný k tomu, aby byl první. Neznalý čtenář dostane přesvědčivý obraz té doby a mentality lidí.
Kniha bude to pravé také pro fanoušky Posledního království - ať už knihy nebo seriálu.


Za laskavé poskytnutí knihy ke zhodnocení moc děkuji Knihám Dobrovský. Na ukázku se můžete podívat na e-shopu zde.




Anotace:

Ragnar Lodbrok je mrtev. Jeho pět synů žije. A teď se chtějí pomstít.

Jaro 866. Severoanglická vesnice se ocitá pod útokem vikingů. V jejím srdci stojí na šibenici chlapec Wulf s oprátkou kolem krku, jenž přihlíží tomu, jak skandinávští nájezdníci drancují jedno obydlí za druhým. Chlapec však neumírá v plamenech, ale opouští vypálenou vesnici společně s vikingy, kteří jej pojmenují Rolf a odvedou ho s sebou na svou pevnost.

Rolf si pomalu uvědomuje, že útok na vesnici nebyl náhodný. Pět synů slavného vikinga Ragnara Lodbroka – Bjørn, Ivar, Sigurd, Ubbe a Halfdan – totiž přišlo do Anglie, aby pomstili smrt svého otce, jenž zemřel na následky hadího uštknutí ve vězení northumbrijského krále Ælly.

Když se z cesty bratrů za pomstou stane rozsáhlá invaze a Rolfova vlastní tajemství začnou postupně vyplouvat na povrch, začíná závod s časem. Bude mít dostatek času na to, aby dokázal královu nevinu a zabránil tak obrovskému krveprolití na obzoru?

POMSTA SYNŮ je první díl trilogie z prostředí raného středověku. Historický román založený na skutečných událostech, který potěší nejen fanoušky seriálu Vikingové.

Žádné komentáře: