11. 1. 2019

Pekelná díra



Autor: Brian Herbert, Kevin J. Anderson
Série: (Pekelná díra (1. díl)
Překlad: Dana Chodilová
Nakladatel: Baronet
Rok vydání: 2014
Počet stran: 544



Můj názor:

Planeta Hallholme, zvaná též Pekelná díra, je zapadlá planeta kdesi ve Vzdálené zóně. Podmínky na ní jsou doslova pekelné – planeta je nehostinná, nic k jídlu na ní neroste, nic pěkného na ní nežije. 
Původní civilizaci smetl pád asteroidu kdysi před pěti sty lety a od té doby planetu obývají jen nejodolnější jedovaté rostliny a brouci. 
Zdejší elektrické a prachové bouře jsou taky zážitek jen pro otrlé. A na tuhle prokletou planetu byl umístěn generál Tiberus Adolpus po neúspěšné vzpouře proti Konstelaci a její vládkyni Diadému Michelle Duchenetové. Původně se Diadém těšila, že na planetě on i jeho následovníci bídně pojdou, ale jim se podařilo vydupat z prachu slušně prosperující městečko. A myšlenky na vzpouru je také úplně neopustily…

Děj se odehrává nejen na Pekelné díře, ale i na jiných planetách v Konstelaci, ať už se jedná o Vzdálenou zónu, nebo střed říše – planety, které spolu tvoří takzvané Korunovační klenoty. 
Na všech těchto planetách mi bylo dopřáno seznámit se zajímavými postavami, které slouží jedné nebo druhé straně a dost často také vlastním zájmům. 
Šlechta je zkorumpovaná tak, že to svět neviděl. Zajímá se jen o vlastní prospěch a o to, jak si zabrat z cizího pro sebe co nejvíc. Škodí jeden druhému, zabíjí se, diskreditují, piklí… Samotná vládkyně Diadém Michella je mezi nimi pravou vládkyní – dost často se chová jako větší mrcha, než všichni ostatní. Ona i je ulhaná a bezcitná bestie.
Generál, který velí Pekelné díře, se oproti tomu jeví jako čestný muž a jemu a jeho spojencům jde o jedinou věc – osvobodit Vzdálenou zónu od nadvlády Diadému. Osamostatnit se a vládnout si sami.


Po knize jsem sáhla kvůli jejím autorům. Toto autorské duo má totiž na svědomí pokračování mojí milované Duny a tak jsem byla zvědavá, jak si poradí s vlastním světem a příběhem.

V knize jsem narazila na spoustu zajímavě vymyšlených věcí. Ať už se jednalo o zápletku, technické detaily nebo politický systém, bylo vidět, že autoři mají bohaté zkušenosti se složitým příběhem a budováním rozsáhlé zápletky. 
V některých aspektech byla kniha Duně trochu podobná. Opět se tu objevil vzácný prvek, který všichni potřebovali. Jednalo se o iperion. Tahle věcička byla důležitá pro přepravu obrovských tahačů ještě obrovitější rychlostí po strunových drahách. Dráhy byly vesmírem vyznačeny právě pomocí iperionu a bez nich by se zhroutil celý obchod a především spojení mezi planetami.
Druhá podobnost byla v tom, že se kladný hrdina, jež měl být bojovníkem proti zkorumpovanému systému, musel uchýlit na nehostinnou planetu a odtud vedl svůj další, pečlivě promyšlený odboj proti Diadému.

Tím ale podobnost končí a příběh se ubírá po své vlastní linii. 
Silnými hráči v něm nebudou pouze lidé a jejich vášně, ale ke slovu se dostane i mimozemská rasa. Musím přiznat, že právě ona mi v příběhu připadala trochu navíc a kýčovitá, ale uvidím, kam se ještě příběh posune. 
I když si v prvním dílu nemohu na nedostatek akce stěžovat, jde zde více o politiku než o boj. Páni autoři vysvětlují minulost, seznamují s jednotlivými aktéry děje příštího a přivádějí je do situace, která je přiměje vzepřít se impériu a bojovat na straně generála. Jejich motivace byly velmi uvěřitelné.

Na jednu stranu se může zdát, že právě kvůli tomu děj moc neběží kupředu, ale opak je pravdou. Jak už jsem psala, jedná se o zkušené autorské duo, takže nehrozí, že by dopustili, aby se jejich čtenář začal nudit. Text dokáže zaujmout bez problémů a neobsahuje žádné jalové stránky a zbytečné informace. 
Zaujalo mě politické uspořádání v podobě Konstelace planet jako vládnoucí soustavy a Vzdálené zóny coby utiskovaného odboje. Díky strunové dopravě byly odbojáři velmi závislí na vládě a byli drceni nesmyslnými dávkami, aby si šlechta dobře a pohodlně žila. Odměnou za jejich dřinu jim byl útlak a neustálý nedostatek. Možná trochu obehrané jako důvod ke vzpouře, ale funguje to.

Co se postav týká, nemůžu říct, že bych byla tak nadšená, jako v Duně – a tomu srovnání se bohužel ubránit nelze. 
Byla poznat snaha stvořit stejně charismatického vůdce, jako byl vévoda Leto Atreides, ale nevyšlo to. Generál zdaleka nemá takové charisma, i když vykazuje podobné povahové rysy. Jedna z postav mi trochu připomněla mladého Paula Atreida a u ní to kupodivu zafungovalo.  Diadém Michella by byla skvělou partnerkou pro barona Harkonena, bavilo by mě sledovat, jak si navzájem notují – než se sežerou kvůli moci. 
Postavy tedy byly do jisté míry archetypální – krutý vládce, zkorumpovaná šlechta, hrdinný a čestný vůdce odboje, ožebračelý šlechtický potomek, který se přidá na stranu dobra, naivní dcera vládkyně, vychytralý pašerák a tak dále. Ale ono to nevadilo. Příběh byl natolik čtivý a tak zajímavě postavený, že do něj tyhle postavy přesně pasovaly a plnily svojí úlohu na výbornou.


Celkově nepřichází kniha s ničím převratně novým a už vůbec s ničím takovým, abych si před ní sedla na zadek, jako před Dunou. Na druhou stranu má ale velmi čtivý příběh podávaný po krátkých kapitolách, takže čtení utíká, ani nevíte jak. 
Nenašla jsem v ní myšlenky, které bych si vypisovala, jako u Duny. Našla jsem ale zábavu a zaujetí dějem a to mi stačí. Milovníky Duny kniha určitě potěší, není to stejné, ale je to podobné a stejně dobře se to čte. 
Na druhý díl se těším, konečně totiž začne dlouho očekávaný boj a mám pocit, že je se na co těšit.


Anotace:

Planeta Hallholme, přezdívaná Pekelná díra, je smetiště vyhrazené pro nežádoucí živly, ztracené existence a šarlatány, zastrčené v odlehlém koutě vesmíru mezi desítkami podobně bezvýznamných světů. Hodí se leda jako poslední útočiště uprchlíků před vládou pevné ruky Michelly Duchenetové, vůdkyně hvězdného impéria Konstelace.
K těm patří i Tiber Adolphus, generál, který se mocné panovnici postavil na odpor a prohrál. Jenže vojevůdce jeho ražení se jen tak nevzdá – vzal si do hlavy využít ono peklo na zemi, sužované sopečnými výbuchy a ničivými bouřemi, coby odrazový můstek k novým možnostem. A zatímco kolonisté krůček po krůčku zvelebují prostředí a svádějí boj s krutými životními podmínkami, generál buduje tajné spojenectví s vůdci okolních planet. Sní o tom, že své vězení promění v centrum nové koalice planet, osvobozených z pout závislosti na zkostnatělém impériu, plném korupce a svárů mezi starými šlechtickými rody.
Vládkyně Michella věří, že se generála podařilo pokořit, neví o vzpouře kvasící ve Vzdálené zóně… nebo snad ano?
Jenže ona ani sám generál netuší, že planeta Hallholme skrývá děsivé tajemství: pozůstatky vyhlazené civilizace, která celá staletí trpělivě čeká na svou příležitost…


Žádné komentáře: