20. 1. 2019

Krutý princ



Autor: Holly Black
Série: Férská sága (1. díl)
Překlad: Radka Kolébáčková
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2018
Počet stran: 420



Můj názor:

Spisovatelku Holly Blackovou mám ráda.
Jako první jsem od ní četla Nejchladnější dívku ve městě chladu (článek zde), v níž mě svým vypravěčským umem a nastíněním upířího světa úplně dostala. V knize Krutý princ mě ale vzala do jiného prostředí. Mezi víly, kam už jsem krátce nakoukla v knize Daň peklu a od té doby se nemohla dočkat návratu.


Jude a Taryn jsou sestry – dvojčata. Lidské dívky, které byly jako malé odneseny bývalým mužem své matky do vílí říše Elfhame. Teď vyrůstají u dvora onoho pána, který je shodou okolností vysokým vílím šlechticem a generálem vojsk Nejvyššího krále. Obě dívky se tak pohybují mezi vysokou aristokracií, ale nikdo je tu rád nevidí. Jsou lidé a tak jimi víly pohrdají, protože se vílám nemohou rovnat ničím – krásou, schopnostmi ani délkou života.
Každá ze sester se k této situaci staví trochu jinak. 
Zatím co Taryn hledá své místo pomocí sňatku a poslušnosti, Jude je odhodlaná si ho vybojovat navzdory všem. A zejména navzdory princi Cardanovi, s nímž má krásný vztah vzájemné nenávisti.


Jak už jsem psala, je paní autorka skvělá vypravěčka. Má obrovský dar vystavět v nádherné vílí říši opravdu temnou a krutou atmosféru a zároveň umí ukázat i onu krásu prostředí a kouzlo vílího života, který smrtelníky tak láká.
Ve své knize nevynechala žádnou podstatnou vílí záležitost. Vykreslila krásně jejich krutou a lstivou povahu s jistým prvkem lehkomyslnosti a nadšením pro zábavu a hýření všeho druhu. Víly nemohou lhát, což jim ale nebrání v tom nehrát poctivou hru. Jsou doslova mistry v tom, jak říci jednu věc a myslet něco úplně jiného. Jsou silné, jsou krásné, jsou nemilosrdné a ambiciózní. Víly také využívají lidi jako otroky a služebné všeho druhu. Zároveň však i jako manželky, protože vílí děti jsou docela vzácnost.

Zdá se, že lidé proti nim nemohou mít žádnou výhodu, ale není to tak úplně pravda. Pokud ví, jak se chránit proti okouzlení a dalším nebezpečím vílího dvora, mohou ve vílí říši žít. Oproti vílám mají také výhodu toho, že mohou lhát, což se zrovna Jude v knize bude náramně hodit.

Někdo by si mohl myslet, že příběh bude jen o vztazích, protože patří do YA fantasy. To není tak úplně pravda. Vztahy, které v knize jsou, nejsou pro žánr úplně typické. Mají v sobě spíš prvek určité krutosti a zloby, než lásky a něhy. Navíc jich v příběhu moc není. Jde tu spíš o politiku, moc a intriky. Obě dívky s vílami moc nevycházejí, ale musí mezi nimi žít. Situaci jim komplikuje krutý princ Cardan a jeho kroužek kumpánů. A jejich šikanování je obzvlášť nepěkné, i když vypadá poněkud dětinsky, rozhodně takové není.

Paní autorce se podařilo krásně popsat duševní rozpoložení Jude, která je také vypravěčkou příběhu. Už od jejího únosu zažívá neustálý strach, trpí pocity méněcenností a touhou vyrovnat se vílám a zapadnout mezi ně. Rozhodně však nepatří mezi naivní a dětinské hrdinky. Dobře si uvědomuje, v jaké situaci se nachází, a bojuje s tím. Své místo ve vílím světě nechce jen trpně přijmout, ale zasloužit si ho.

Od prince Cardana jsem možná čekala maličko víc, ale něco mi říká, že jeho příležitost ukázat, jaký je parchant, ještě přijde. A pak mě skutečně přesvědčí o tom, že není padouch jen na sedmdesát procent, ale na plných sto. Konec knihy tomu nasvědčuje. 
Z dalších vílích postav jsem také příjemně překvapená. Obzvlášť Cardanovi kumpáni jsou dárečky k pohledání. Jsem také zvědavá, jak do děje zasáhne Judina sestra Taryn. Pokud by někdo zasloužil pětadvacet na holou, byla to určitě ona.

Příběh ale není jen o nepřátelství pubertálních vílích a lidských dětiček. 
Navíc se v příběhu rozhoří boj o nadvládu nad vílí říší a ony dětičky v něm dospějí sakra rychle. Královský trůn je prázdný a dědicové si navzájem nehodlají nic darovat. Intrika střídá intriku a bojuje se nemilosrdně a krvavě. K dobru musím přičíst i ten fakt, že mě leckterá situace dokázala zaskočit a překvapit. Ano, něco se možná dalo očekávat, ale ty největší zvraty ne. Navíc konec je takový, že si pokračování prostě nemohu nechat ujít.


Čtení mě neskutečně bavilo. Knihu jsem slupla za jeden den a docela mě mrzí, že další díl zatím nemám. Zatím to byl pro mě asi nejzdařilejší exkurz do vílího světa. 
Paní autorka píše vyšší level YA fantasy, alespoň já to tak vidím, takže pro každého, kdo chce v žánru něco neokoukaného, je tahle kniha trefou do černého.


Anotace:

Jude bylo sedm, když jí zabili rodiče a unesli spolu se sestrami na proradný dvůr víl. O deset let později ale netouží Jude po ničem jiném než patřit mezi víly. A to i přes to, že je smrtelná. Většina víl lidmi pohrdá a nejvíce podlý princ Cardan. Aby Jude získala vysněné místo u dvora, musí se princi postavit. Zaplete se však do intrik, a když hrozí, že násilí zničí slavný dvůr, rozhodne se pro pochybné spojenectví, které ji může stát život.

7 komentářů:

Aires řekl(a)...

Moc pěkně napsaná recenze :) Na tuto knihu se právě chystám a docela dost si od ní slibuji :) Takže se samozřejmě těším a doufám, že nezklame :)

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za chválu :) a přeju, ať si čtení knihy užiješ. Určitě nezklame.

Lucy Lillianne řekl(a)...

taky ji mam na seznamu, od autorky jsem cetla uz nekolik knih :-)

Dragell řekl(a)...

Od autorky už jsem jednu knihu četla, také z takového "pohádkového" prostředí a musím říct, že mě naprosto dostala. Asi sáhnu i po této knize :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji oběma za komentáře a přečtení :)
Lucy: myslím, že tahle kniha bude na hodně seznamech, snad se bude i všem čtenářům líbit, ale za mě parádní. Lepší, než SJM.
Dragell: já už snad můžu i říct, že knihy od autorky sbírám :) škoda, že jich v češtině zase tolik nevyšlo. Až po téhle sáhneš, ráda si přečtu tvůj názor.

Knižní velryby řekl(a)...

Jsem hrozně ráda, že se ti Krutý princ líbil! Mě úplně až poskočilo srdce, když jsem tam uviděla Roibiena s Kay. Joa taky mě vážně těší, že konečně někdo nahlas řekl, že Holly Black je lepší než SJM (jejíž knížky moc nemusím), ale to je jen taková moje škodolibost :D Nemůžu se dočkat dalšího dílu, dokonce uvažuju jestli si ho nepořídit v originále než čekat na překlad, uvidíme...

Nikolaoss řekl(a)...

Já v podstatě proti SJM nic nemám, až na zbytečnou délku knih, skoro bych řekla agresivní a násilné párování postav a vykrádání sama sebe. Jinak musím říct, že se mi její knihy čtou dobře - to nemůžu popřít. I když jsem jí asi přesycená a další už si kupovat nebudu. Dočtu Trůny a kašlu na ni :) Na další knihy HB se těším, jak malé děcko. Kupovat si je určitě budu dál, ale originály ne. Spíš si vychutnám čtení, když se někdo lopotí s angličtinou za mě :) Snad nám oběma uteče čekání na další díl co nejrychleji. Díky za koment a přečtení.