23. 10. 2022

Včerejší noci

 



Musím říct, že tahle kniha mě hodně překvapila. Čekala jsem úplně něco jiného, než jsem nakonec dostala, ale rozhodně nemůžu říct, že bych byla zklamaná. Obálka úplně nenapovídá, co v knize bude – rozhodně nelze očekávat takovou tu běžnou, krásně oddechovou romantiku.

 

Anotace:

Eve už roky tajně miluje Eda, jednoho ze svých nejlepších přátel. Zní to sice jako scénář hloupého romantického filmu, ale je to pravda.
I když je Ed zadaný, ona věří, že jsou si souzeni a mají být spolu. Tedy – věřila. Pak jedna jediná událost otřese přes noc celou partou jejich přátel a odhalí pečlivě střežená tajemství, která je ukazují v úplně novém světle.
A Eve neví, komu věřit.



První překvapení se dostavilo už v prologu, i když v té chvíli mi ještě nedošlo, jak moc to ovlivní začátek knihy. Ještě jsem neznala postavy a vztahy mezi nimi. Taky mně hned první kapitola odvedla myšlenky jinam od toho, co jsem v prologu četla a získala jsem z ní pocit, že půjde o klasickou vztahově propletenou záležitost v partičce čtyř lidí a bude při tom dost legrace. Jenže autorka mi dlouhý oddech nedopřála a dala mi najevo, že toto rozhodně nebude další z řady „jen“ romantických knih.

Na začátku a v první polovině knihy bylo čtení obrovská emocionální bomba. Ještě se mi snad nestalo, že by mi bylo do breku v první půlce knihy (většinou řvu spíš na koncích). Autorka ale umí emoce a duševní stavy postav popsat tak, že není vůbec těžké se do toho naplno ponořit a prožít to s nimi. V pevně semknuté skupině čtyř přátel se stala věc, která doslova otřásla úplně všemi. Změnila jednotlivé členy party, rozkolísala vazby mezi nimi a vzájemné vztahy. Najednou se začala objevovat dosud skrývaná tajemství, u nichž by se na první pohled řeklo, že asi o nic nešlo, když se věci staly už tak dávno. Jenomže právě v současné emocionálně vypjaté situaci byla sebemenší nečekaná informace rozbuškou k pořádnému otřesu.

Z toho jasně vyplívá, že čtení tohoto příběhu nebylo pokaždé úplně jednoduché. Ať už jsem chtěla nebo ne, musela jsem přemýšlet nad událostmi v příběhu trochu osobněji a ne pokaždé to byly příjemné myšlenky. Ještě jsem nečetla moc knih, kde by se autor zabýval tak výrazně právě tímto tématem – přiznávám, jakmile v anotaci toto naznačí, většinou se do toho nepouštím – a musím říct, že zrovna tady to autorka uchopila velmi dobře a prožívání Evelyn bylo velmi dobře podáno.

Působilo velmi opravdově, jak najednou lidé, kteří si mysleli, že se velmi dobře znají, zjišťovali, že ani přes vzájemnou blízkost to tak nemusí být a každý z nich má skrytý kousek sebe sama, kam ani ty nejbližší nevpustí. Začala se vynořovat osobní i rodinná tajemství, dlouho a pečlivě ukrývaná z různých důvodů. Hrdinové si začali uvědomovat, jak snadné je někoho odsoudit, když člověk dostane špatné nebo jednostranné informace, na základě kterých si utvoří názor. Člověk nemusí být takový, jakou tvář ukazuje světu. Začaly se objevovat povahové rysy, které u sebe vzájemně dosud neviděli, nebo vidět nechtěli   sobectví, hraní si s city ostatních, žárlivost, závist, majetnictví  – ale samozřejmě i ty dobré stránky lidí  – prostě všemožné odstíny lidských povah, osudů a života.

Ale nebojte – láska nakonec taky přišla. Rozhodně to však nebyla typicky šablonovitá romantika, vlastně bych řekla, že o romantiku jde tentokrát až v druhé řadě, protože v popředí jsou úplně jiné emoce. A setkání s novým mužem není nejdůležitější životní událostí, která v knize je. Hledání partnera není ani náhodou na seznamu priorit, kterým se hrdinka chce věnovat, jenže když už ho potkala… prostě to tak nějak přišlo. Sbližování těch dvou je docela příjemně popsáno a není možné jinak, než jim oběma od začátku fandit. Všechno hezké přijde až v druhé polovině knihy a přinese to takový příjemný pocit, že po něčem hodně ošklivém nakonec přijde v životě i to pěkné. Takže začátek příběhu je sice smutný, ale konec úplně naopak :)

 

Kromě úplně skvěle popsaných emocí musím vyzdvihnout i postavy v příběhu, protože ty autorka vytvořila opravdu zajímavé a různorodé. Nejvíc času samozřejmě věnuje Eve, protože je hlavní postavou a příběh vypráví. Sblížit se zrovna s ní není vůbec nic těžkého. Je to normální holka kolem třicítky, která má celkem slušnou práci, hezký byt a ne úplně nadbytek peněz. Je aktuálně bez přítele, ale citově je vázaná k nejlepšímu kamarádovi Edovi, který ji tak trochu udržuje v naději přes to, že je ve vztahu s jinou ženou. Nevypadá to tedy, že by si brzo někoho našla nebo třeba udělala ve svém životě jinou velkou změnu – například práci, která ji sice nevadí, ale taky ji tak úplně nenaplňuje.  Její nejlepší kamarádka Susie je úplně něco jiného. Má peníze, je sebevědomá, živá a neváhá si vzít to, po čem touží. Nejméně výrazným členem party je Justin. Přitom jeho postava měla taky docela potenciál být zajímavá už jen tím, čím se živí. Partičku doplňuje ještě Edova přítelkyně Hester a nemá to úplně lehké. Je takovou tou holkou z venčí, která tak úplně nezapadá, i když se snaží a partou je spíš tolerovaná, jako partnerka jednoho z nich. Navíc je tak trochu generál a ráda věci řídí po svém. Později se přidá i Finlay, Susiin bratr, který má rozhodně zajímavý osud. Ze začátku vypadá jako odtažitý morous, ale právě na něm autorka ukáže, že za vším chováním je většinou nějaký důvod.

 

Lidi mě bavili, to rozhodně. Na tomto příběhu jsou právě oni to nejdůležitější. Oni a jejich život ovlivněný obrovskou a zcela zásadní změnou. Styl psaní čtivosti taky hodně napomáhal. Autorka píše docela uvolněně a odlehčeně, i když v emocionálně vážných situacích se rozhodně nebojí hrábnout pořádně hluboko a emoci čtenáři důkladně předat. Na druhou stranu dokáže i odlehčit humorem, i když občas dost sarkastickým nebo mírně načernalým. Mně ale humor sednul a dobře mi pásl k povaze Eve i ostatních. Zvolené téma podle mě autorka zpracovala opravdu hodně dobře.

 

Knihu můžu s klidným svědomím doporučit. Jen neočekávejte jen pohodu a oddechovou romantiku. Minimálně první polovina knihy je spíš pravým opakem, ale zase se můžete těšit na dobrý konec :) Příběh je prostě o životě, jaký je, ve všech jeho odstínech.

 

Za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. 

Do Včerejších nocí můžete nahlédnout zde.



 

O knize:

Autor: Mhairi McFarlaneová

Překlad: Petra Královcová

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Cosmopolis)

Rok vydání: 2022

Počet stran: 376


Žádné komentáře: