30. 10. 2022

Straky

 



Musíte uznat, že anotace je tentokrát hodně chytlavá (níže k přečtení). Takže jsem se pochopitelně chytla. Knihy ze školního prostředí mě baví už od školy a hned tak se jim vyhýbat nezačnu. Tahle navíc slibovala, že bude napínavá a tajemná a to prostě k podzimu patří :)

 

Anotace:

Ty budeš další!
MRTVÁ STUDENTKA NA PLÁŽI.
SÉRIE OTÁZEK BEZ ODPOVĚDÍ.
TAJEMNÉ STRAČÍ TETOVÁNÍ.

Audrey přijíždí z Ameriky na prestižní anglickou internátní školu, aby utekla své minulosti. Nic se ale neděje podle očekávání – spolubydlící Ivy ji ignoruje a nad celou školou se vznáší mrak v podobě nejasné smrti sedmnáctileté spolužačky na konci předešlého školního roku. Když začne kdosi vysílat anonymní podcast s názvem „Kdo zabil Lolu?“, celá škola už nemluví o ničem jiném.

Co znamenal obrázek straky vytetovaný na jejím těle? Existuje snad stále tajné Stračí společenství a má něco společného se smrtí studentky? Nebo to byla opravdu jen nešťastná nehoda?

Děsivý a napínavý příběh z místa, nad nímž se vznáší hejna zlověstných strak, vám nedá spát.



Anglická internátní škola je rozhodně parádní prostředí na napínavý příběh. Obzvlášť, když ji umístíte pěkně na samotu, na okraj menšího městečka. A k vysokým a nebezpečným útesům nad mořem. Tato navíc dostala do vínku krásné historické budovy a záhadné společenství strak, které ji ochraňuje před neštěstími všeho druhu. Aspoň tak se to povídá v pověrách. Prostředí ke studiu vytváří Illumenská střední jistě více než inspirativní a pro ponurý a napínavý příběh ještě lepší.

 

Příběhem provázejí dvě hlavní postavy – holky, studentky – a střídají si kapitoly, ve kterých ukazují situace ze svého pohledu. Sympatické na nich bylo už to, jak byly rozdílné.

Ivy byla na Illumenské střední doma a za uplynulé roky se dost nadřela na svých výsledcích. Je ambiciózní až neuvěřitelně a má dobrý důvod. Pochází z chudých poměrů a její matka pracovala do úmoru, aby jí umožnila skvělý start a lepší život. A Ivy si to rozhodně nechce pokazit. Přeje si vyrůst nad své poměry. Tento rok se jí konečně podařilo stát se prefektkou, což s sebou nese výhodu samostatného pokoje. Těší se na to, protože bude mít víc klidu a prostoru na práci a víc soukromí. Jenže letošní školní rok jí nečekaně nadělil spolubydlu, která ji rozčiluje už od chvíle, kdy vlezla do dveří.

Američanka Audrey byla takovou tou typickou bohatou americkou princeznou. Taťka měl prachy, ale už ne čas a tak se holka naučila žít si dost nad běžné poměry. V její bývalé škole v Americe se odehrálo něco, co ji přinutilo využít možnosti a přestěhovat se s rodinou do Anglie. Už od prvního dne je připravená být milá a v pohodě, aby byla oblíbená stejně, jako doma. Jenže se zdá, že tady to tak snadno nepůjde. Jednak tak úplně nechápe dost přísná pravidla své nové školy a pak taky nepřijíždí zrovna v nejšťastnější dobu. Na škole při závěrečné oslavě školního roku zemřela studentka a všechno nasvědčuje tomu, že to úplně nešťastná náhoda nebyla.

Tedy – policie si myslí, že ano. Jenže někdo je opačného názoru a vzhledem k tomu, že moderní doba dosáhla už i do historických areálů středních škol, začne vysílat podcast o tom  „Kdo zabil Lolu?“

 

Hned na začátku musím říct, že se autorkám povedlo zaujmout mě prostředím a záhadnými tradicemi a pověrami, které se ke škole vázaly, poměrně brzo. Ve výsledku kniha zase až tak nekonečně napínavá nebyla, protože se hodně věcí rozkrylo zbytečně rychle, ale začátek rozhodně zaháčkoval a donutil mě přečíst knihu téměř tahem. Nemám vůbec co kritizovat, až na jedinou věc – kdyby kniha byla delší (což klidně mohla, když už je to série) mohly si autorky s napětím ještě trochu více pohrát a trápit mě déle. Ale nestěžuju si, vážně ne, protože není na co.

Téma nechtěných spolubydlících, které se nemusejí a nakonec se přece stanou kamarádkami, není nic zase tak objevného. Tady ale autorky pojaly povahy obou holek tak, že jsem částečně rozuměla tomu, co Ivy na Audrey tolik popouzí. A taky bylo od začátku dost jasné, že to časem přejde. Po stránce uvěřitelnosti zápletky mezi těmi dvěma nebyl problém. Zajímalo by mě, jestli autorky psaly každá jednu postavu. To by bylo rozhodně zajímavé rozdělení práce na knize :) Každopádně, protože holky byly vypravěčkami celého příběhu, šlo tu hlavně o ně a krom několika dalších postav mi ostatní aktéři splynuli trochu v kompars. Tím nechci říct, že by postavy nebyly zajímavé, jen nebylo na 288 stranách moc prostoru věnovat se jim do hloubky. Kvůli tomu šlo jen těžko odhalit, jestli má někdo z nich v něčem prsty. Měla jsem jen ty nápovědy a podezření, které mi autorky vyloženě nacpaly pod nos. Ale to jen tak na okraj.

I když se v nich kniha moc nenimrala, řekla bych, že ostatní vztahy a chování vedlejších postav v této knize byly v pořádku. Alespoň do té míry, do které je lze posoudit. Našli se tu oblíbení a méně oblíbení studenti, šprtky, krasavice, playboyové i podivíni. A jejich vzájemné chování vůči sobě navzájem odpovídalo jejich nastavení, aniž bych měla pocit, že jde vyloženě o šablonu. Na exkluzivní internátní škole by člověk tak nějak očekával, že budou studenti tak trochu snobové a občas i hajzlíci a nějaká ta šikana tu taky pokvete. Samozřejmě nechybí zákeřné pomlouváníčko, vlezdoprdelkovství a boj o výsadní místa v kolektivu. Prostě takové to běžné prostředí středních škol :) Každého to baví číst, ale zažít by to nechtěl.

Celkově školní prostředí bylo super. Ať už šlo o výše popsané chování studentů nebo prostředí, do kterého autorky vše zasadily. Sice se tu moc nevěnovali vyučování, jenže to není zrovna věc, kterou bych postrádala :D Ozvláštňujícím prvkem bylo tajné společenství strak, které se v příběhu míhalo, a s ním byla spojená příjemně tajemná napínavá linka. Musím přiznat, že otázka toho, kdo zabil Lolu, mě trápila mnohem míň, než jiná otázka. Co jsou zač straky? V obou otázkách se na konci dostavilo trochu zklamání. Autorky si odpovědi nechávají do dalšího dílu a žádná ze záhad tedy není uzavřená. Nevadí! Aspoň se mám na co těšit.

V jedné věci se tahle kniha liší od jiných příběhů ze středních škol. Postrádá romantickou linku. Ne že by se tu neobjevil žádný náznak vztahu, ale text si s tímto tématem zatím nezačíná. Hlavní postavy se věnují především řešení záhad a pátrání po autorovi záhadného podcastu, tajemství strak a záhadě Loliny smrti. Ty, kteří romantiku moc nemusí, to nejspíš potěší, ale já bych asi přeci jen uvítala alespoň náznak zápletky tímto směrem. Není to nicméně věc, která by v příběhu chyběla. Čte se tak skvěle, že se bez těchto věcí dá obejít. Taky kdyby se autorky soustředily na romantické pletky, dost by se tím naředila atmosféra, která byla v příběhu super. Místo toho autorky nabídly vznikající přátelství mezi dvěma hlavními postavami.

Ačkoli autorky začlenily do textu vážnější témata, jako je šikana a vyrovnávání se s traumatickými zážitky, není to nic, čemu by se věnovaly vysloveně do hloubky, takže čtení nepůsobí depresivně. Celou dobu hrdinky tyhle problémy řeší a zaujímají k nim postoje a pro čtenáře není těžké pochopit, co je na tomto špatně. Oboje tyhle věci navíc přispívají k atmosféře a dokreslují nervozitu a napětí, které na škole po Lolině smrti panují.

 

Od knihy jsem dostala přesně to, co jsem chtěla – napínavý příběh s tajemnou atmosférou. Těším se na další díl, kde se třeba konečně dozvím něco víc, protože po dočtení zahajující knihy série jsem vážně zvědavá, kdo za tím vším stojí a čeho se ještě můžu dočkat od záhadných strak.

Pro cílovou skupinu tedy mohu knihu jednoznačně doporučit. Starší čtenáři, kteří mají rádi podobné prostředí, taky nebudou zklamaní, i když pro ně možná bude zápletka braná trochu stručně a některé věci se objasní poněkud rychle.

 

Za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. 

Pro napínavý YA příběh račte prosím tudy.

 



O knize:

Autor: Zoe Sugg, Amy McCulloch

Překlad: Lucie Frolíková

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Cosmopolis)

Rok vydání: 2022

Počet stran: 288

 


2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Naprosto s tvou recenzí souhlasím. :) Vzhledem k žánru YA je pochopitelné, že některé věci nejsou tak propracované. Co se mi ale trochu vadí, je opravdu hoodně otevřený konec. Alespon nepatrné uzavření bych uvítala... :)

Nikolaoss řekl(a)...

To máš pravdu. Konec je mazec :D nedozvědět se vůbec nic... to je nezvyklé. Ale zase z hlediska autorek to chápu. Zajistily si odbyt druhého dílu, pokud ho ovšem vydají dost rychle.
Díky za komentář a přečtení :)