12. 9. 2022

Stánek s polibky

 



Knihu jsem si vybrala, protože je přesně tím skvělým žánrem, který mě baví, když si potřebuju odpočinout a nemám chuť na fantasy. První lásky ve věku okolo sedmnácti bývají takové něžné a milé. No, jenomže to se musí povést hrdinové…

 

Anotace:

Elle a Lee jsou už odjakživa nejlepší kamarádi, skoro dvojčata. Vědí o sobě úplně všechno a jejich přátelství nemůže nic a nikdo ohrozit. Pak se ale Elle zamiluje do Leeova staršího bráchy Noaha, nejhezčího kluka ze školy, ale taky největšího rváče a drsňáka s ne zrovna nejlepší pověstí. A je to oboustranná láska. Neztratí ale Elle kvůli lásce svého nejlepšího kamaráda? A nezlomí jí nakonec Flynn srdce?

Zábavný a svižně napsaný příběh se stal předlohou pro oblíbenou romantickou komedii na Netflixu.

 

 

Nejdřív jsem se na knihu fakt těšila a začítala jsem se do ní s nadšením. Vzala jsem si ji hned, jak mi dorazila domů. Ze začátku to bylo i skvělé a to přesně do chvíle, než mezi hlavní dvojkou začal vztah. Tajný vztah. Ale to mi neva. Za určitých okolností je to dokonce i plus. Nakonec musím přiznat, že mi sedl příběh, ale hlavní postavy a jejich chování ani trochu. Bylo to vlastně v mých očích v něčem podobné jako After nebo série Víš, že tě…, jen mužská postava nebyla tak toxická a celkově si ti dva ubližovali míň. Ale k tomu se ještě dostanu…

Nejdřív příběh, protože ten mě bavil. Na začátku knihy jsem se nemohla odtrhnout. Zaujal mě nápad, že s někým vyrůstáte, jste prakticky dvojčata, nejlepší kamarádi… To se mi moc líbilo a kamarádský vztah mezi Leem a Elle byl něco, co se každému nepoštěstí. A teď si představte, že váš nej kámoš má bráchu. Do toho bráchy bylo nejdřív snadné se zamilovat, konec konců byl to idol celé školy. Bez problémů jsem uvěřila, že by to potrefilo každou. Jenže postupem času to tak nějak vyšumělo. Elle už si myslí, že se přes Leeova bráchu dostala, jenže pak přijde ta patálie se školní akcí a stánkem s polibky…

K čemu tam dojde je myslím jasňačka a Elle tak přijde na to, že se přes Noaha ještě ani zdaleka nedostala. A tohle mě lákalo si přečíst. Jak autorka ten vztah uchopí? A jak to změní kamarádský vztah mezi Leem a Ellou?

 

Autorce šlo všechno pěkně od ruky až do chvíle, než začal onen tajný vztah mezi notorickým rváčem a nevinnou holkou. Pak se začaly postavy chovat jako praštěné a příběhu to dost uškodilo.

Teď zpětně to vidím tak, že mužské postavy byly obě dost ploché a nepřesvědčivé. Jejich reakce byly dost přehnané a většina chování neměla žádný podklad v ději. Prostě takové byly a chovaly se tak, protože to autorka potřebovala. Jejich chování se měnilo jako jarní počasí, aby podrželo zápletku. To s Ellou to bylo jinak. S ní si autorka vyhrála daleko víc a i přes to, že mě její chování štvalo, zdálo se mi reálné.

Ella ze začátku působila jako sympatická holka. Do první pusy. Pak ji popadl nejspíš nějaký démon, protože se začala chovat jako splašená koketa. Jako reakci na Noahovo přehnané hlídání a vyžadování určitého chování to sice vypadalo jako dobrá reakce – a vlastně na puberťačku asi i byla. Holka, která doteď byla spíš dítětem, si najednou uvědomila svoji moc a začala si ji užívat. Jenže šla na to pořád dětským způsobem „ty mi přikazuješ, tak já ti na truc…“. Na mě Ella najednou působila jako nezkušená dívenka a zároveň pěkně protřelá mrcha. S tímhle rozporem jsem se tady dost těžko vyrovnávala. Znám postavy, u kterých to sedlo a autor takovou postavu zvládl zpracovat skvěle. Tady byl výsledek spíš rozpačitý a dopadlo to tak, že Ella o moje prvotní sympatie rychle přišla. Musím ovšem uznat, že na konci se zachovala dost rozumně a v případných dalších dílech bych neměla problém jí držet palce. Konec konců hlavní postavu milovat nemusím, stačí mi, když vzbudí nějaké emoce a naváže se mnou nějaký vztah, což se Elle rozhodně podařilo.

Noah byl od začátku prezentovaný jako idol všech dívek na škole. Oká dobře, takové postavy máme všechny rády obzvlášť, když je uloví ta nejméně pravděpodobná holka. Taky byl rváč a potížista. Fajn, takové klišé teda vydržíme. Na konci jsem s překvapením zjistila, že se asi dost dobře učil, zajímavé, škoda, že ke rváči a potížistovy to autorka neprezentovala hned od začátku. Rvaček v ději pár bylo a Noah opravdu nepotřeboval moc, aby vystartoval. Oceňuji, že autorka to tu prezentovala jako problém a ne jako něco sexy a velmi oceňuji, že Ella se tomu nepoddává, neobdivuje to a dává jasně najevo, že takový přístup je pro ni nepřijatelný. To, jakým způsobem to dělá, je věc druhá, ale pořád je nutné brát v úvahu, že je mladá a bez zkušeností a ne dospělá žena.

Potíž u Noaha jsem měla pochopit, odkud se bere jeho přitažlivost pro naprosto každou holku ve škole. Na jeho postavě nic přitažlivého nebylo. Byl hezký a rval se. Toť vše. Možná jedině jeho nedostupnost? Nevím, ale mít pověst sukničkáře aniž by bylo v ději nějak ukázáno, že se tahá s holkama, moc důvěryhodně nepůsobí. Krom Elly v knize s žádnou nic neměl, všechny po něm jen vzdychaly. Jeho nejvýraznějším rysem byla extrémní ochranitelskost, kterou se rozhodl zahrnout Ellu. A když říkám extrémní, myslím tím fakt přehnaná. Posedle Ellu chránil těžko říct před čím – nesměla chodit sama, vadilo mu oblékání, nesměla chodit s jinými, dokonce varoval ostatní kluky, ať se od ní drží dál nebo dostanou na budku. Co to hergot je? Působil tak jako manipulátor, který nakonec za svou vyvolenou zabouchne dveře od sklepa a pověsí zámek.

Netuším, z čeho to šílené ochranitelství Elly pramení. Zlá zkušenost? Láska? Povaha? Bylo to divné, nepříjemné a vůbec to nepřipomínalo cit, jen chuť ovládat ji a mít ji pro sebe takovým tím divným způsobem. Tyhle jeho reakce docela zabíjely romantiku v jejich vztahu, která už tak za moc nestála. Možná to na mladé holky působí jinak, ale doufám, že ne. No… je to třetí příběh, ve kterém je takový kluk, takže asi působí. Naštěstí však autorka na konci ubrala plyn a i Noah začal jaksi z ničeho nic jít do sebe.

Lee, poslední z důležitých postav, byl nejdřív v pohodě kámoš. S Elle vycházeli skvěle, skoro jako sourozenci. Plánovali spolu každou rošťárnu a on byl přesně tím typem nejlepšího kámoše, kterého by každá holka chtěla mít. Možná by se i nabízelo, aby vztah začal mezi nimi, ale ne, vyvoleným byl starší brácha. A v tu chvíli to přišlo. Lee začal z jejich vztahu dost šílet, i když mi nebylo úplně jasné proč. Jo, mohli mu to říct, ale na druhou stranu to těžko byla jejich povinnost. Asi mohl zareagovat trochu naštvaně, ale on vyváděl, jak kdyby ji miloval sám. Nepochopila jsem to. Měl přeci vlastní holku. On místo toho, aby na chvilku dělal zagorku a pak to kousnul, chytil Noahovy ochranitelské manýry a pletl se do věcí, do kterých mu nebylo absolutně nic. Začal se z ničeho nic chovat jako sobecké dítě, které žárlí, že všechna pozornost Elly už není jen jeho.

Zbytek postav byl jen komparz a nijak výrazně mi neutkvěly. U tohoto příběhu to však nevadilo. Existovaly v ději dostatečně na to, aby ho zabydlely a zároveň nezavazely hlavním postavám.

 

Autorka má fakt čtivý styl. Poměrně jednoduchý, možná až moc na můj vkus, ale přístupný a čtivý. To jí vážně upřít nemůžu, takže i když tu teď brblám, knihu jsem slupla jako malinu a bavila mě. Líbil se mi motiv strachu ze ztráty přátelství kvůli lásce, i když se mi zdálo, že to postavy prožívají až přehnaně. Musím každopádně uznat, že ve věku hlavních hrdinů to působilo věrohodně a cílová skupina knihy to nejspíš nezpochybní. Co už by ale zpochybnit mohla, je poněkud rozpačitá chemie mezi hlavními postavami a to od chvíle, kdy se spolu zapletly. Autorka pocity moc předat neumí a její silnou stránkou je spíš vtipná konverzace a přátelské vztahy, než láska. Možná, kdyby své postavy více propracovala do hloubky, bylo by to lepší.

V případě této knihy mi skvělá čtivost na chutě do dalšího dílu nestačí. Osudy hlavní hrdinky by mě asi zajímaly, ale musel by k ní přibýt partner, který by mě zaujal podobně. Noah to bohužel není a Elle sama příběh neutáhne. Každopádně jsem dost nalákaná na seriál, kde prý jsou věci, které mi v knize chyběly nebo nesedly, mnohem lépe podané.

Nemůžu říct, že bych knihu nemohla doporučit. Jak jsem už psala, čtivá rozhodně je a jsem si celkem jistá, že cílovou skupinu by zaujmout mohla. Je to taková lehčí středoškolská romance pro mladší čtenářky. Je psaná poměrně jednoduchým a přístupným stylem takže na oddech jako dělaná.

 

Za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. 

Stánek s polibky najdete tady.

 


O knize:

Autor:¨Beth Reeklesová

Překlad: Lucie Schürerová

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Cosmopolis)

Rok vydání: 2022

Počet stran: 360


2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Mám v podstatě stejný názor jako ty. :) Je to opravdu hodně jednoduše napsané, a to i s přihlédnutím k žánru YA.
Pro mě v tomhle případě vede film, který je, myslím, lepší. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za přečtení a komentář :)
Seriál už jsem viděla taky a musím říct, že znát ho před čtením knihy, budu mít na ni asi podstatně lepší názor. I na chování hrdinů. Seriál mi krásně doplnil, co jsem potřebovala.