27. 8. 2022

Královna šťastných katastrof

 



Já prostě ty knihy, v nichž je v hlavní roli spisovatel, můžu. Zde konkrétně je to spisovatel hororů, velmi úspěšný, doslova obležený fanoušky a taky velmi sympatický. A tento spíše samotářský a introvertní typ dostane do dvojice ženu úplně opačně nastavenou, která se živí organizováním svateb. Oba jsou příhodně nezadaní, takže místo svatby se bude tentokrát organizovat představení nové knihy.

 

Anotace:

Kate Sweetová se proslavila organizací perfektních svatebních obřadů. Teď má ale plnou hlavu jiných věcí – konkrétně toho, že její nejlepší kamarádka ji nějakým způsobem dokázala uvrtat do přípravy křtu nového románu oblíbeného autora hororů. A co teprve, když se s Drakem Matthewsem konečně potká a zjistí, jak je pohledný, přičemž se jí ho povede nechtěně zmrzačit! Její uspořádaný život se rychle mění v noční můru jako z jeho knih.

A samotný Drake? Ten je sice ze slávy a pověsti „krále hrůzy“ zpruzený, ale jinak je to opravdu příjemný společník. Jenže na Kate – neohroženou vládkyni chaosu vyzbrojenou zabijáckými podpatky – ani na sílu jejích půvabů není připraven a jeho tvorbu to vyhodí z kursu směrem, který nikdo nečeká.
Ať už vědomě nebo ne, společně mění pravidla hry.

A vývoj téhle zápletky nejspíš překvapí každého… i je samotné.

 

 

Hned na začátku bych ráda řekla, že vývoj této zápletky nepřekvapí vůbec nikoho :D alespoň co se čtenářek podobných knih týká. Ano, dámy, dostaneme přesně to, co od začátku chceme :). Tedy aby bylo jasno, chceme samozřejmě milý příběh, který se dobře čte a má příjemnou romantickou linku. A dopadne dobře! To je podmínka :)

 

Hlavní hrdinkou knihy je organizátorka svateb Kate. Chudera je velkým zklamáním svých rodičů, kteří by rádi, aby pokračovala v rodinné tradici a vystudovala lékařství. Pro Kate je ale její práce posláním a těžko se jí divit. Vždyť zorganizovat někomu dokonalou svatbu, na kterou bude po letech vzpomínat, není nic snadného. A Kate je navíc mistryní dokonalých třešniček na dortu – každé svatbě umí dát ten nejdokonalejší okamžik, perlu v koruně, prostě něco nezapomenutelného. Pro všechnu práci si Kate ani nevšimne, jak je její vlastní milostný a vůbec soukromý život žalostný. Dalo by se říci, že má jen jednu nejlepší přítelkyni – a právě ona ji uvrtá do nejnovějšího projektu. Organizátorka svateb překročí svou komfortní zónu a pokusí se zorganizovat další nezapomenutelnou událost – představení knihy „krále hororů“. (Ne, Stephen King tentokrát ne. Tady má titul někdo jiný.)

Druhou hlavní postavou je onen autorský génius Drake. A za mě si tedy ukradl lví podíl pozornosti, protože byl prostě úžasný. Autorce se podařilo zachytit jeho úžasnost neotravným a uvěřitelným způsobem. Byl dokonalý, ale ne zase až moc, abych tomu nevěřila nebo to působilo jako kýč. Také tak trochu zklamal svoji rodinu výběrem povolání, ale jeho rodina se s tím vyrovnala přeci jen o dost líp, než ta Katina. Rozhodně mi byl svou volbou sympatický. Navíc se mi líbilo sledovat chvíle, kdy pracoval na nové knize nebo o ní přemýšlel. Pravda ono přemýšlení bylo dost spojené s Kate a s tím, jak pokračoval v psaní se i pěkně vyvíjel jejich vzájemný vztah. Kniha tedy vznikala zároveň se vztahem.

 

Jejich první setkání je ukázkovým trapasem a skončí to tím, že ji a její společníky vykáže slavný autor z domu. Kate je ale odhodlaná to napravit. Když přeci jen šťastným řízením osudu dostane druhou šanci a konečně představí autorovi svou představu budoucí události, dopadne to trochu rozpačitě. Kate se ale nikdy nevzdává a Drake je příliš gentleman, než aby ji skutečně vyhodil.  Autorce se podařilo stvořit hrdiny, kteří k sobě i přes svoje rozdílnosti krásně pasují – jak taky jinak – a postupně si k sobě přeci jen najdou cestu. Výhodou je, že knihu vyprávějí oba na střídačku, takže jsem viděla do hlavy jak Kate, tak Drakeovi. Příběh díky tomu ubíhá pěkně a svižně a užila jsem si tak na začátku její perfekcionismus a snahu zachovat profesionalitu za každou cenu i jeho odtažitost a okamžiky tvůrčích nirván. Postupně se díky tomu dalo i sledovat jejich narůstající vzájemnou přitažlivost. Pro mě to bylo lepší, než sledovat příběh jen z jedné hlavy. V tomto případě rozhodně, protože obě postavy byly tak dobré, že by bylo škoda ochudit knihu o jeden z pohledů.

Kniha se drží hodně známého schématu podobných romantických titulů a nikdo snad ani nečeká, že by to u podobných příběhů mohlo být nějak jinak. Super bylo, že tentokrát mi sedla romantika v příběhu skvěle, protože mi ji nekazilo množství lechtivých scén. Vlastně tu byla jen jedna, což je podle mě u podobných lehkých romantik tak akorát. Úplně mě neuchvátil závěrečný rozkol. Nějak mi nesedělo k Drakeově povaze takové… řekněme vychýlení z normy (i když mám pro to pochopení a sama bych asi taky nebyla úplně v klidu). Kdyby to tam nebylo, příběhu by to vůbec neublížilo. Musím ale ocenit humor, který se rodil většinou z nějakých nepředvídatelně šílených okamžiků – šťastných katastrof. Bavilo mě, jak název knihy perfektně odpovídá. Kate je vážně královnou šťastných katastrof. Ať už je sama vyvolává nebo je musí řešit. Kolem ní je prostě pořád živo a ona ten rozruch zvládá s profesionální elegancí. A jako čtenář jsem se tomu mohla zasmát.

Zatím co Kate zvládala svoje organizační katastrofy, u Drakea v mysli bylo klidněji. Líbilo se mi sledovat Drakeovy myšlenky ve chvílích, kdy se vyrovnával s tím, že nápady na nový horor nepřicházejí a místo toho se mu honí v hlavě romantický příběh inspirovaný historií jeho prarodičů… a Múzou, která mu tak nečekaně vplula do života. Kate ho inspirovala naprosto neskutečným způsobem a dokázala ho nakopnout, aby sebral odvahu a svůj romantický příběh opravdu napsal. A to o své inspirativnosti neměla ani tušení. Mohla jsem sledovat i jeho pochopitelné obavy, jestli jeho fanoušci nový příběh přijmou. Přeci jen o něm měli určitou představu. Protože král hororů přeci musí být děsivý podivín a musí bydlet ve strašidelném domě. Tak jak by mohl napsat romantický příběh, že?

Toto se mi ostatně líbilo jako druhé velké téma v knize (hned po lásce nebo možná na stejné úrovni s ní). Autorka si vybrala škatulky. Rozumějte tím to, jak má lidi každý zaškatulkované podle svých představ – autor hororů musí být takový. Organizátorka svateb taková. Ani jedno povolání není dost dobré, protože rodina to má přeci s povoláním odjakživa jinak a děti by měly držet tradici. Autorka dost přesvědčivě zobrazila, jak taková očekávání lidem svazují ruce a kazí jim radost z vlastní práce a tvůrčích okamžiků. Překročit stín očekávání jiných nebývá zrovna jednoduchá věc ani u tak schopných a vyspělých lidí, jakými Kate a Drake jsou.

 

Celkově byla kniha přesně to, co jsem chtěla, když jsem si ji vybrala. Měla jsem svůj příjemný romantický příběh s dobrým koncem. Dostala jsem postavy, které byly zajímavé a sympatické. Mezi nimi vznikal vztah pěkně zvolna, nikam se nespěchalo a nebyly tu žádné přehnaně vášnivé scény. A jako bonus jsem se ještě podívala na místo, kde se mi hodně líbilo, když jsem byla na okamžik v Kanadě a USA.

Já osobně tedy knihu doporučuji stejně naladěným čtenářům. Zklamaní nebudete. Při čtení se budete usmívat a na konci zůstane příjemný pocit.

 

Za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. 

Za královnou šťastných katastrof a knížetem nočních můr vede cesta přímo tudy.

 


O knize:

Autor: Dylan Newtonová

Překlad: Radka Klimičková

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Metafora)

Rok vydání: 2022

Počet stran: 316


Žádné komentáře: