24. 9. 2022

Umění předstírat



Každý si čas od času představuje, jaké by to bylo být někým úplně jiným. Obzvlášť pak tehdy, nejsme-li spokojeni s tím, kým právě jsme...







Umění předstírat jsem si vzala jako nenáročnou středoškolskou oddechovku po náročnější fantasy, abych si trochu dáchla a zase jednou slupla něco za večer. Něco, čím prostě zlehka propluju. Doufala jsem teda, že mě to přesně tímto způsobem chytne. No… Člověk už tento typ knih prostě pozná :)




Existují dva typy holek. Alespoň podle kluků z fairfieldské střední. Ty na vážný vtah a ty na nezávazné randění.
Allysa Reedová spadá jasně do první kategorie. Žádný lovec nezávazných zážitků se kolem ní nemotá a je to přesně ta věc, kterou by ráda změnila. Chtěla by být oblíbenou holkou, která nezkazí žádnou legraci. Chtěla by změnit svůj sportovní styl na sexy eleganci. Chtěla by, aby si jí kluci všímali a aby ji na absolventský ples pozval někdo, s kým doopravdy chodí a ne jen kamarád. 
Proto naplánuje akci Sex-Appeal, která má navždy změnit pohled kluků na její osobnost. Už žádná kamarádka, teď je tu nová Ally, kráska, která je sebevědomá, sexy a hlavně ve středu zájmu dvou nejoblíbenějších kluků na škole.

S věcí jí pomáhá dvojice jejích nejlepších kamarádek a k Allyinu překvapení i její kamarád Brandon. Kdysi dávno do něj byla zamilovaná, ale nějak to nedopadlo a od té doby jsou skvělými přáteli. Až tak moc, že Brandon svolí a hraje na pár týdnů jejího kluka na oko, aby Ally získala žádaný společenský status „holka na nezávazné randění“. O Brandonovi je totiž známo, že se zásadně neváže do dlouhodobých vztahů.
Jenže oba netuší, že za tenhle kousek by mohli zaplatit svým přátelstvím, které je pro oba cenné.



Zápletka je roztomile pitomoučká – chci říct, kdo by se ve skutečnosti pouštěl do podobných experimentů? V romantických knihách to ale naštěstí celkem dobře funguje. Jo, všichni víme, že to je hloupost, ale strašně dobře se to čte.
Příběh není nic objevného, je to pořád dokola totéž a pořád to stejně baví. Děj je jednoduchý, do značné míry předvídatelný a očekávání dobrého konce absolutní. O úspěchu knihy tak rozhodují spíš postavy, jiskření mezi nimi a styl psaní. A to se tady povedlo.

Postava Ally sice působila trochu hloupě kvůli svým naivním představám a dětinským nápadům. Na druhou stranu byla milá, zábavná a snadno se do ní vciťovalo. Kdybych byla mladší – tedy v patřičném věku čtenářů, pro které je kniha určena – nejspíš by mi její myšlenky a projekt Sex-appeal zase tak hloupé nepřipadaly. Stále je nutno brát v potaz, že je jí kolem šestnácti a na naivitu a chyby v úsudku o klucích má plné právo.
Brandon je tak trochu holkař, jak už to bývá – malinko klišé, ale on se přeci jen trochu liší. Žádnou netahá za nos. Jeho slečny vědí, že se neváže a nechce vážný vztah a on se zaplétá jen s jemu podobnými. Krom toho je to také oblíbený sportovec a dobrá duše. Vůči Ally má značně ochranitelské pocity, aniž by si uvědomoval, z jakých pohnutek vlastně pramení.

Příběh nezpracovává žádné vážné téma nebo společenské tabu. Je prostě o strastech dospívání a nehraje si na nic většího – jedná se čistě o dívčí románek a hlavní téma je ona první láska, kamarádství, hledání sama sebe a takové ty běžné středoškolské záležitosti. Vlastně je mi tím kniha i sympatická. Není přece nutné v oddechovkách nadělit postavám nějaké velké trable, aby byla kniha zajímavá. Připadá mi, že zjištění kým postava je a jaká chce být, je samo o sobě dost velký úkol – vždyť osobnost a místo ve společnosti bude s každým člověkem na dlouho, ne-li na pořád. A střední škola je místem, kde jsou tyto věci na pořadu dne. Někdo se rozhodne předstírat a někdo třeba přijde na to, že jeho osobnost je dobrá právě taková, jaká je.

Co na těchto příbězích pořád baví? Je to přesně to nalézání prvních velkých lásek. Každá z nás si to zažije jen  jednou – jediná láska je ta první. Pak už nezbývá než si to užít prostřednictvím hrdinek v románech.

Pokud máte rádi romantické oddechovky pro mladší, které se odehrávají na střední, je tohle jeden z příjemně čtivých kousků, které klidně doporučím.


O knize:

Autor: Rachel Harrisová
Série: Umění předstírat (1. díl)
Překlad: Světlana Ondroušková
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2015
Počet stran: 312



2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

To zní moc dobře. :) Myslím, že někdy je přesně taková oddechovka potřeba. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Přesně tak. Čte se to skvěle :)
Díky za komentář a přečtení.