28. 10. 2019

Červená sestra



Narodila jsem se, abych zabíjela - bohové mě stvořili ke zkáze.

Autor: Mark Lawrence
Série: Kniha Předkova (1. díl)
Překlad: Martina Šímová
Nakladatel: Talpress
Rok vydání: 2019
Počet stran: 592



Můj názor:

Pana autora znám už z jeho předchozí trilogie Válka Červené královny a ta se mi líbila. S jeho dalším dílem jsem tedy nijak zvlášť neváhala. Dopředu jsem počítala se zajímavým světem a skvělými postavami, které mi sednou.


Děj Červené sestry je zasazený do světa, který je pomalu pohlcován ledem. 
Život v takové zemi je krutý a chudina jen těžko bojuje s věčným hladem a zimou. A taky pochopitelně s útlakem ze strany mocných, které osud chudiny zase tak moc (vůbec) nezajímá. V zemi, které vládne císař má značný vliv i církev Předka a vznešené šlechtické rody. Ti všichni ale musí našlapovat opatrně, aby neohrozili své politické cíle. Chybný krok by mohl mít nedozírné následky.

Od dob, kdy ke břehům Abethu připluly čtyři rody, které jej osídlili a přivezli každý své vlastní dovednosti a magii předávanou v krvi, se mnohé změnilo. Ony čtyři rasy jsou už velmi vzácné a pokud se v nějakém dítěti objeví byť jen kapka prastaré krve předků projevené určitým druhem nadání nebo vlastností, je toto dítě okamžitě cvičeno v příslušné instituci.

Takovým dítětem je i Nona, kterou její vesnice věnovala zdarma obchodníkovi s dětmi. Šťastným řízením osudu se Nona dostala až do kláštera svaté milosti, který cvičí některé z nadaných dívek. Mají se stát řádovými sestrami – nevěstami Předka. Jejich výcvik je ale určuje i k něčemu jinému. Mohou být sestrami, čarodějkami nebo velmi obávanými bojovnicemi. Vlastně jsou tak nějak vším najednou.
Co se Nony týká zdá se, že bude především obrovským problémem. Ti, co by ji rádi viděli mrtvou, jsou velmi mocní a její nadání – má-li vůbec nějaké zajímavější – je dosud skryté očím všech.


Ráda říkám, že mě pan autor opět nezklamal, i když nová kniha je v některých věcech hodně jiná. Od jeho předchozí trilogie se tato liší hlavně věkem hrdinů a "školním prostředím" v němž se odehrává. 
Na začátku je Nona osmiletou dívkou a její spolusestry jsou na tom podobně. Rozhodně se ale nedá říci, že by byla dítětem. Svět, ve kterém žije, nedává naději na snadné a šťastné dětství, pokud nepatříte k boháčům a ani pak spíš ne, jen čelíte jiným potížím a ohrožení. 
U předchozího díla se dalo také od plic zasmát, zde moc věcí k smíchu není. Možná jen krom jmen starších řádových sester  :).
Zdálo se mi také, že pan autor trochu rozšířil záběr a zatímco minulé knihy byly pro dospělé, tyto by mohly bavit i mladší čtenáře, pokud by se smířili s určitou krutostí a krvavostí děje. A také s postavami, které mají do romantických a ušlechtilých hrdinů daleko. 
Červená sestra však nikdy romantiku ani nezištné hrdinství bez bázně a hany neslibovala.

Nápad na svět ohrožovaný postupujícím ledem i bojem lidí o nadvládu nad místy, kde se nacházela centra moci, mi přišel originální a skutečně dobrý. V průběhu příběhu pan autor postupně odhaluje informace o minulosti světa, proč postupuje led a co ho drží na uzdě. Díky tomu jsem se dozvěděla i důvody mocenských střetů mezi silnými hráči v knize. Ony silné hráče jsem pochopitelně poznala taky a sama jsem zvědavá, jak budou jejich manévry pokračovat v dalších dílech.

Pan autor umí krásně vybudovat atmosféru fantasy světa. Prodchnul ji ponurostí  umírající země a jistým druhem vážnosti, kterým vybavil své postavy. Nic není jednoduché a o svoje se musí každý porvat s protivníkem, který je často silnější a vlivnější. Postavy to dobře vědí a využívají každá na plno svých schopností, které jim byly dány k tomu, aby přežily, či si případně ještě vylepšily svůj status. 
Jejich nadání jsou dost různorodá a proto i jejich povahy se od sebe liší, což se povedlo perfektně vykreslit. Minimálně hlavní hrdiny bych dokázala rozlišit od sebe jen podle chování a uvažování. Bylo zajímavé sledovat, jak se protagonisté stavějí k moci, kterou mají nebo k tomu, jak pomocí ní mohou ovlivnit svou budoucnost navzdory tomu, jak se ji snaží ovlivnit okolnosti. 
Jak už to ve fantasy bývá, ve hře je také Proroctví, které některé dívky předurčuje k velkým věcem. Možná to ale není tak úplně pravda, možná se jedná o úplně jiné dívky. Každopádně je to nijak nezvýhodňuje – spíš naopak. Dělá to z nich terče.

Výcvik sester v klášteře byl pojat pro mě novým způsobem. Se vzdáleně podobným systémem jsem se zatím setkala jen jednou. Zaujalo mě, že i když jde především o to vycvičit z dívek bojovnice (zabijáky, chcete-li), není zanedbaná ani duševní stránka jejich studia v řádu. Autor nazývá ono duševní učení Cestou a mimo jiné dívkám jeho zvládnutí napomůže k ještě nebezpečnějším stylům boje. V učení má své místo také cosi jako magie, ke které mají však nadání pouze některé dívky stejně jako ke zvládnutí Cesty. To se mi líbilo, každá z dívek měla jiné schopnosti a možnosti a mě bavilo sledovat, jak je postupně objevují a zdokonalují se. Pochopitelně nic není zadarmo a jak se holky přesvědčí, za chyby se platí.

 Pan autor se vyhnul plochým postavám a snadno odhadnutelnému jednání svých hrdinů. Líbila se mi i jakási skrytá dospělost v jednání dětských hrdinek, do které občas probleskla naivita a nadšení vhodnější pro jejich věk. Taková, jakou by měly, kdyby byly normálními dívkami v bezpečném světě a ne novickami kláštera, který cvičí obávané bojovnice.

Děj celkem pomalu plynul, ale nenudil. 
V knize mají své místo nejen zajímavé techniky a výcvik jeptišek, ale i politika, intriky, zrady a další lahůdky. Dočkala jsem se i několika velmi zajímavých soubojů, jež se odehrály v budoucnosti a slibují tak napínavé a akční pokračování. Poodhalena byla i  minulost některých novicek, což přispělo k lepšímu pochopení jejich pohnutek a jednání. Celkem originální mi připadalo téměř čistě ženské prostředí kláštera, školy a výcvikového střediska v jednom. Ne, že by v knize chyběly mužské postavy, ale ty byly ve světě venku a holky s nimi přišly do styku méně často. Odpadly tak případné romantické myšlenky těch starších, které by příběh jen rušily.

Rozjezd nové trilogie mě zaujal a další díly budu určitě číst. Po knize sáhněte pokud máte rádi trochu drsnější prostředí a děj ve kterém nechybí akce ani intriky a nápaditá zápletka. Pan autor navíc umí psát tak, že ani popisné pasáže nejsou zdlouhavé a nudné. Zatím je příběh na začátku, ale podle náznaků tuším, že to bude stát i nadále za to.
Jediné co se mi na knize nelíbí, je obálka. V případě, že čtete ve čtečce jako já, tenhle problém se vyřeší sám :)


Za laskavé poskytnutí e-knihy ke zhodnocení moc děkuji Palmknihám. Pokud chcete Červenou sestru zkusit, najdete ji zde. K dispozici jsou i předchozí knihy autora.




Anotace:

Klášter Sladké Milosti vychovává z dívek zabijáky. V hrstce z nich se projeví stará krev, která jim propůjčuje schopnosti, jež jsou od dob, co u břehů Abethu přistály čtyři kmeny, zřídka k vidění. Sladká Milost brousí nadání svých novicek, až je ostré jako břitva a právě tak smrtící: vzdělat Červenou sestru v umění pěsti a čepele trvá deset let.
Ale dokonce ani paní Čepele a Stínu si neuvědomují, do čeho se zapletly, když do svých síní přijaly Nonu Šedou, osmiletou dívku zbrocenou krví, křivě obviněnou z vraždy, která se však ve skutečnosti provinila něčím mnohem horším. Nonu, již zachrání zpod stínu katovy smyčky, hledají mocní nepřátelé - a mají k tomu dobrý důvod. 
Navzdory odlehlosti a bezpečí kláštera si ji její tajemství a násilná minulost přece jen najdou. Pod zmírajícím sluncem, zářícím nad rozpadající se říší, se Nona Šedá musí vypořádat se svými démony a stát se smrtící vražedkyní, pokud hodlá přežít...


Další knihy autora na bloGu:

Princ bláznů




2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Pěkná recenze, kniha nevypdá vůbec špatně. Jediné co mě lehce odrazuje je ta obálka. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Obálka fakt působí divně, zvlášť, když ji porovnám s originálem nebo předchozími knihami autora. Naštěstí mi to vyřešila ta čtečka :) Díky za komentář a přečtení.