20. 10. 2019

Temnější tvář magie




Autor: V. E. Schwabová
Série: Tvář magie (1. díl)
Překlad: Lukáš Houdek
Nakladatel: Argo
Rok vydání: 2016
Počet stran: 342



Můj názor:

S tvorbou paní Schwab jsem už udělala pár dobrých zkušeností, jenže odevšad na mě křičely články, které mi prozrazovaly, že za sebou nemám tu nejlepší. Že jsem ještě ani nečuchla k sérii Tvář magie. Pořídila jsem si první dva díly, ale záhadným řízením osudu jsem se k tomu prvnímu dostala až chvíli před tím, než měl vyjít třetí.
Lepší pozdě, než ještě později, případně nikdy :) jak se říká. A v tomto případě to opravdu platí.


Temnější tvář magie vypráví příběh čtyř Londýnů, které leží v paralelních světech. Dříve je spojovaly magické dveře, kterými bylo možné mezi jednotlivými Londýny procházet. Po té co se magie zmocnila Černého Londýna a zničila v něm všechno živé, rozhodl se Červený Londýn odstřihnout a s ním museli i ty ostatní. Žádný z nich totiž nebyl schopen bránit se sám výbojům z Černého Londýna.

Živé tedy zůstaly jen tři:
Šedý Londýn, v němž už magie téměř neexistuje a má nejblíž k našemu světu. 
Červený, který má všeho dostatek a magie v něm prýští a protéká na povrchu. 
A Bílý Londýn, ten, který je nejblíže Černému. Krutý a násilnický svět, jenž je takový, protože neměl na vybranou. 
I když magie se v nich nachází poskrovnu, mají ti tři společnou jednu věc, vládnoucí monarchii, která mezi sebou stále udržuje diplomatické styky. Od uzavření dveří však mohou mezi světy procházet jen Antariové. Národ, který vymírá a který má magii přímo v krvi. Jedním z posledních je hlavní hrdina příběhu – Kell.

A právě jemu se přihodí něco, co uvrhne do nebezpečí nejen jeho domovský Červený Londýn, ale i oba zbývající a všechny živé lidi v nich…


Jistě uznáte, že nápad na paralelní světy, se kterým paní autorka přišla, není zase až tak nic neznámého. Zpracování známého tématu se jí však povedlo na výbornou. Všechny svoje Londýny dovedla zajímavě propojit a do všech krom Černého mě děj také zavedl. Prostředí, v němž se zrovna hrdinové pohybovali, nebyl problém odlišit od sebe nejen díky barvám, ale i stylu života v nich a dalších věcí, ať už šlo o jazyk, povahu a nebo třeba jen o oblékání obyvatelstva. Rozdíly byly dobře promyšlené a dělaly četbu zajímavější a lákavější.

Všechna tři prostředí jsem poznala díky jednotlivým hrdinům, kteří z nich pocházeli. 
Kell z Červeného Londýna byl členem královské rodiny. Ne však rodným, ale adoptovaným. I přes dobré vztahy s vládnoucím párem a svým nevlastním bratrem se však těžko zbavoval dojmu, že je spíše majetkem koruny a že si jej drží hlavně pro jeho antarijské schopnosti. 
Pořád je na tom však lépe, než druhý žijící Antari Holland. Ten je doma v krutém Bílém Londýně a k tamějším vládcům je připoután násilím, poroben magií a nucen poslouchat a trpět. 
Třetím hrdinou je Lila, holka z Šedého Londýna. Je úplně obyčejná, až na své sny a schopnosti zlodějky, které jsou opravdu vynikající. Je sice hledaným zločincem, ale před spravedlností se jí daří unikat. Stále však ne tolik, jak by chtěla. Ráda by odjela daleko, do neznámých zemí, protože dobrodružství má prostě v krvi. A tohle přání se jí splní, když náhodou okrade Kella o něco, oč stojí i Hollandovi páni.

Začátek vyprávění byl spíš pozvolný. Paní autorka měla hodně co vysvětlovat a ve svých světech hodně rozdílů, které bylo třeba zmínit. Provedla to šikovně a informace dávkovala postupně. Žádná bleskurychlá nalejvárna v prvních kapitolách mě nečekala. Všechno přicházelo tak, že to jen svádělo číst dál a dál. Nedá se říct, že by byl děj předvídatelný, i když odhadnout se dalo ledacos. Jak jsem říkala, byla známá povaha jednotlivých Londýnů a tak se hodně věcí nabízelo. I příčina všech problémů byla jasná a setkání hlavních hrdinů, no, s tím se přece přímo počítá v každé knize. 
Paní autorku však napadla zajímavá zápletka a zapojení magie do příběhu bylo docela neobvyklé. Její fungování bylo v podstatě tou nejzajímavější věcí, když pominu svět, ve kterém se všechno dělo.

Postavy mě bavily, i když jsem se od nich nedočkala žádných velkých překvapení. Co bych taky chtěla za vývoj v prvním dílu série, že :). Důležité bylo, že mi to s nimi sepnulo a byly pro mě všechny dostatečně zajímavé, aby mě bavilo jejich osud sledovat. Nejvíc času jsem pochopitelně strávila s Kellem a Lilou. Ti dva se zajímavým způsobem doplňují, ale paní autorka se vyhnula náznakům romantických pletek mezi nima. Čert ví, jestli vůbec na nějaké dojde, protože v příběhu určitě nijak nechybí.

To je další věc, která se mi na knize líbila. Že byl vystavěn příběh, ve kterém není žádný rychlokvašený a neuvěřitelný vztah jen proto, aby mezi hrdiny bylo nějaké pouto. Paní autorka si šikovně vystačila jen s přátelstvím a vzájemnou užitečností. Jsem zvědavá, kam to bude směřovat dál. Oceňuji také, že i když jsou lidé v příběhu nadáni magií, rozhodně se nejedná o Superhrdiny Neporazitelné a jejich moc má své limity a její používání je nesnadné a něco je stojí.

Kniha obsahuje vyváženou směs informací a akce, takže do dalších sérií je všechno dobře nachystané a myslím, že pokračování bude určitě stát za to. Těším se na větší zapojení Černého Londýna, protože konec, který jsem přečetla, slibuje, že až zasáhne do hry, budou třísky lítat.


Za sebe tuhle knihu určitě doporučuji. Pokud máte rádi lehčí fantasy, která ale úspěšně unikla ze škatulky YA a nabízí zajímavý svět a lákavou zápletku, jste ve čtyřech Londýnech doma. Není to sice ani velká temná fantasy pro dospělé, ale rozhodně se skvěle čte a má co nabídnout i náročnějším čtenářům.



Anotace:

Kell je jedním z posledních Cestovatelů, výjimečných mágů, kteří dokážou cestovat mezi paralelními světy. Oficiálně je Rudým Cestovatelem, velvyslancem a adoptovaným princem Rudého Londýna, který vyřizuje každý měsíc korespondenci mezi vládci jednotlivých Londýnů. Neoficiálně je pašerákem využívajícím těch, kteří jsou ochotní zaplatit i za pouhé zahlédnutí světa, do kterého se nikdy nepodívají. Tenhle nebezpečný koníček mu však vynese obvinění z velezrady. Při útěku do Šedého Londýna se zaplete s Delilou Bardovou, zlodějkou s opravdu velkými ambicemi. Okrade ho, zachrání před nebezpečným nepřítelem a využije ho na cestě za svým „pořádným dobrodružstvím“. Jenže nebezpečná magie je začne dohánět a zrada číhá na každém rohu. Aby zachránili všechny světy, budou muset Kell a Lila v první řadě zůstat naživu – a to může být o dost obtížnější, než se zdá.

2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Na tuhle knihu si "brousím zuby" už dlouho. Svým námětem i obálkou na mě působí velice dobře a navíc nápad s alternativními Londýna - bomba. :))

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za komentář a přečtení. Já doufám, že i pokračování bude stejně dobré.