16. 6. 2019

Aura: Dar



Autor: Clara Benedict
Série: Aura (1. díl)
Překlad: Gabriela Bohmová
Nakladatel: Dobrovský s.r.o.
Edice: King Cool
Rok vydání: 2019
Počet stran: 344



Můj názor:

Být v pubertě a ještě k tomu nešťastně zamilovaná není nic moc. Hanka právě prožívá něco podobného. Kluk, který se jí líbí, má jinou a Hanou očividně pohrdá.  K tomu se u ní objeví jisté záhadné síly, díky kterým jako by měla moc ovlivnit, co se kolem ní děje. Hana se musí naučit zvládnout obojí – lásku i super schopnosti.


Příběh začíná docela slibně. Hanka se svými kamarádkami se sejdou u ní doma před odchodem na večírek. Zatím co čekají na jednu z nich, než se vymotá z koupelny, vyprávějí si strašidelné historky. Od toho už je jen krůček k vyvolání fantóma ze zrcadla. Celá věc, která měla být jen vtipem, se jim vymkne děsivým způsobem z rukou. A od té chvíle se záhadné a strašidelné události na Hanku jen lepí.
V lásce se jí ovšem začíná dařit. Její idol Jan nečekaně otočí a dává Hance najevo, že stojí jen o ni. Zamilovaná Hanka snadno podléhá jeho šarmu, i když jeho chování je někdy divné a protichůdné. Hanka také není schopná odolat pokušení používat své schopnosti čím dál víc, což ohrožuje její přátelství a nutí ji se ptát, na kolik je ovlivňování lidí v pořádku a co už přesahuje morální hranici.

Zdroj obrázku: FCB knihy Dobrovský

Kniha je určena mladším čtenářkám a styl vyprávění tomu odpovídá. Není nijak náročný, zápletka je trochu průhledná a jde především o lásku zabalenou do kabátku nadpřirozených schopností. Příběh je tedy spíš young než adult, ale nápad je zajímavý. Dokonce dojde na napínavé situace a hrdince půjde o víc, než jen o lásku. Holky by kniha určitě zaujala. Opravdu holky, myslím, že většina kluků by podobný příběh neocenila.

Způsob, jakým Hanka na svoje schopnosti přišla, mě docela pobavil. A to, s jakou zvídavostí se stavěla k prozkoumávání svých možností, se mi líbilo. Paní autorka neopomněla zdůraznit, že s velkou mocí se pojí i odpovědnost za své činy a pokud Hanka svou moc použila k nebezpečným nebo nemorálním věcem, bylo to patřičně zdůrazněno jejími výčitkami svědomí. Sice ji to pokušení nezbavilo, ale aspoň se dokázala zamyslet nad důsledky svých činů.

Celé to manipulování s myslí a předměty má navíc větší rozměr než jednu puberťačku. Podobně schopných lidí je více a v ději bylo naznačeno, že mohou být všehoschopní. Počítám, že by toto mohlo být v dalších dílech zajímavě zpracováno. Paní autorka nápady rozhodně má.

Bohužel nemohu říct nic moc pochvalného o samotném zpracování nápadu. Nevím, jestli se jen nepovedl překlad nebo byl divný už samotný originál. Pokusím se tedy rozvést něco z toho, co mi vadilo:

Na stylu psaní je hodně poznat, že se jedná o prvotinu. Celý text je kostrbatý a nečte se to příliš dobře. Napínavé scény by ještě šly, to se paní autorce dařilo. Horší to ale bylo u romantických chvilek a hlavně u popisu chování postav, jejich uvažování a rozhovorů. Postavy jsou hloupé a nesympatické, chovají se nelogicky. Hanino uvažování je nepřirozené a omílající pořád to samé dokola. Jediná chvályhodná věc je, že si uvědomuje, co všechno je špatně na jejím chování i na Janovi – a pak jde a dělá stejné chyby se stejnou mocí a stejným klukem. O tom, jaký je hlavní mužský hrdina, raději nemluvím vůbec. Postavy nejsou na facku. Jsou na sekeru a špalek.

Z chyb překladu (redakce?) mohu uvést například přehnané množství zájmen, které byly naflákané v místech, kde to bylo nejen nepotřebné, ale také nečeské. V textu se nacházelo několik nevhodně použitých slov, které úplně měnily význam vět nebo byly nevhodně použitými doslovnými překlady. Kdyby se nad větou někdo zamyslel, musel by vidět, že jde o nesmysl a šlo to napsat lépe.

Postavy používají docela divná slova, která bych čekala od starších a i tak ne v běžném rozhovoru. Ráda bych věděla, která puberťačka někdy prohlásí například „neguji to“. Rozhovory v příběhu byly strojené a nepřirozené, stejně tak Hanino uvažování. Toto mohla být už chyba začínajícího autora, ale některé použité české výrazy určitě ne.

Upřímně musím říct, že jsem chtěla o knize napsat něco hezkého. Těšila jsem se na ni. Ale to zklamání je obrovské. Příběh mi vůbec nesedl a to přitom uznávám, že nápad je určitě dobrý. Šlo z něj ale vytřískat mnohem víc. Nespravil to ani celkem akční závěr, kde se paní autorka trochu odvázala. Na vyprávění příběhů ale talent spíš nemá. Chce to něco víc než jen přesný popis a hromadu nápadů.

Moc mě to mrzí, ale knihu bohužel doporučit nemohu. Nevadí mi, že má jednoduchý příběh. Myslím, že ten by cílovou skupinu zaujal. Zpracování ale moc povedené není.


Za laskavé poskytnutí knihy ke zhodnocení děkuji Knihám Dobrovský. Pokud si chcete udělat vlastní názor, seženete knihu zde.




Anotace:

Fantasy román pro dívky od 13 let odhaluje tajemnou sílu, jejíž moc dokáže měnit realitu.

Čtyři kamarádky si užívají svých mladých a nezávazných životů. Šestnáctiletá Hana, stejně jako její kamarádky, prožívá své první milostné románky. Zamiluje se do osmnáctiletého Jana, který o ni zprvu nejeví žádný zájem. Ale pak se přihodí něco nevysvětlitelného. Z vyvolávání duchů se stane hrůzostrašný zážitek, po kterém už nebude nic jako dřív.

Hana objeví svou tajemnou sílu. Nějakým nevysvětlitelným způsobem dokáže manipulovat nejen věcmi, ale i lidmi. Bohužel jí tato síla nepřináší jen pozitiva, ale i spoustu komplikací, jak ve vztahu s nejlepší kamarádkou Vivi, tak i s Janem, se kterým se stále více sbližují. S každým jejich setkáním roste nejen její zájem o Jana, ale i nejistota.

Proč se Jan chová tak protikladně? Chvílemi je milý a něžný, pak zase agresivní a distancovaný. Jeho nestabilita jí nahání strach, byl to totiž právě on, kterému svěřila své tajemství o síle. O síle, které má i své stinné stránky. Jan na celou situaci reaguje až moc klidně. Byla to snad chyba, že důvěřovala právě jemu?

2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Pěkná recenze na zajímavou knihu s povedenou obálkou. :) Pobavila mě věta "Neguji to" :)) Ty ji snad běžně nepoužíváš?? :)))
Škoda, takovými chybami kniha ztrácí na kvalitě. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Rozhodně to neguji :D tohle nepoužívám. Obálka je opravdu krásná i anotace zní slibně. Určitě se najdou i lidi, kterým se kniha bude líbit, ale já to bohužel nejsem. Díky za komentář a přečtení.