16. 12. 2018

Poslední dny Jacka Sparkse



Jack Sparks během psaní své knihy zemřel. Zaznamenal do ní své poslední dny.


Autor: Jason Arnopp
Překlad: Blažena Kukulišová
Nakladatel: Dobrovský s.r.o.
Edice: Fobos
Rok vydání: 2018
Počet stran: 408



Můj názor:

Knihu jsem si vyhlédla v knihkupectví, kde jsem ji objevila spíš náhodou. 
Abyste rozuměli, toto není zrovna můj žánr. Jsem pověstný strašpytel, a proto hororovější typy knih nevyhledávám. Na Posledních dnech JS však bylo něco, co mě úplně uhranulo a nebyla to jen povedená obálka. Proto jsem využila laskavou nabídku knih Dobrovský na zhodnocení lákavé novinky (a škrtla ji ze seznamu pro Ježíska :) ).


Brzy uvidíme, jestli je tohle možné. Nejspíš uhodnete, na co bych vsadil.
Jack Sparks


Jack Sparks je zajímavý týpek. 
Arogantní cynik, přehnaně sebevědomý muž, kterému není nic svaté. 
Ješitný posměváček se závislostí na alkoholu, sociálních sítích a nedotčenosti svého ega. 
Novinář a autor knih, které docela zahýbaly světem. 
Obzvlášť jeho poslední kniha mu přinesla množství fanoušků i odpůrců. Jack Sparks na drogách byl opravdu knižní hit. On, jako autor, vyzkoušel všechny dostupné drogy a své zážitky popsal. Pravda, vyneslo mu to, krom popularity i pobyt na odvykačce. 
Teď už je ale venku a chystá se vysmát věci, kterou on sám považuje za nesmysl – exorcismu. Hodlá všechny přesvědčit, že je to nesmysl a učiní tak v nové knize Jack Sparks a nadpřirozeno.


Seznam SPOOKS (Sparksův Přehled Očividně Oblbujícího Kolosálního Shitu)
Lidé tvrdí, že byli svědky nadpřirozených jevů, z následujících důvodů:
1 Snaží se oklamat ostatní.
2 Někdo se snaží oklamat je.


Celou knihu jsem sledovala postupný vznik Jackovy knihy o nadpřirozenu – příběh vlastně byl knihou Jack Sparks a nadpřirozeno. Bavila se jeho stylem vyprávění a setkávala se spolu s ním s lidmi, kteří nadpřirozenu nejen věří, ale sami v tomto oboru aktivně podnikají – nebo jak to jinak říci. No ano, prostě podnikají. 
V příběhu tak vystupuje například katolický kněz coby vymítač ďábla, bojový mág, který vymítá pro změnu duchy a zlé entity nebo sdružení hollywoodských experimentátorů s duchy. 
Proti nim stojí ateista a posměváček Jack a na každé stránce je nějakým způsobem poníží a znectí. Jeho cílem je v knize dokázat, že něco jako ďábel, duchové a jiné nadpřirozeno, prostě neexistuje a  jen se tak dělají z důvěřivých lidí hlupáci.

Příběh vypráví sám Jack a je velmi zajímavé sledovat, jak se jeho osobnost postupně mění. 
Všechno začne účastí Jacka na exorcismu v Itálii a zde se Jack opravdu předvede. Je to ten typ, který všude byl, všechno zná nejlíp a odevšad má tričko. A všichni ostatní jsou kreténi. Hned na začátku jsem tak pochopila, s kým mám tu čest a ačkoliv jako postava neměl být vůbec sympatický, jeho vyprávění se skvěle četlo a všechny ty arogantní a machistické průpovídky, které měl, byly nesmírně zábavné. 
Pan autor ale ukázal, že o psychologii postav něco ví a tak na svém hrdinovi předvede celou škálu změn, až bych se nebála říct skoro psychiatrických diagnóz. Postupně se přede mnou zhmotňovala skládačka jménem Jack Sparks a nutila mě hltat text s očima navrch hlavy.

Ze začátku kniha vypadala spíš na zábavné čtení a to svým způsobem zůstala až do konce. Postupně ale atmosféra potemňovala a navozovala pocit „mrkni za sebe, asi tam něco je“. Ano, strach z neznámého má vždycky největší oči. Konec byl doslova smršť. Něco takového jsem ještě nečetla. Horory moc načtené nemám, ale z toho co jsem dosud přečetla, bylo tohle nejlepší a beze stop podivností stále se opakujících. Nelze očekávat lekačky typu „jdu do sklepa a zhasne baterka“. Nic takového tu není. 
Zlo vyskytující se v tomto příběhu, bylo originální a děsivé a po přečtení knihy mi jistě dá každý za pravdu, že se s podobným principem zla zatím nesetkal. Navíc všechno, co se v příběhu událo, bylo velmi zajímavě propojené od začátku až do konce a vyvolávalo to poměrně nepříjemné mrazení v momentě, kdy mi  jednotlivé souvislosti docházely. 
Na některé věci jsem možná přišla trochu předčasně, ale pan autor měl v rukávu i tak dost překvapivých es, takže o nějaké předvídatelnosti příběhu se tak zcela mluvit nedá. Něco mi došlo,až když se to na konci propojilo.

Zároveň byly do děje zapleteny věci pro nadpřirozeno a lov duchů poněkud netypické, ale prudce moderní a dodaly tak některým scénám až absurdně humorné pozadí. Jo, mluvím o sociálních sítích a posedlém sdílení kdejaké kraviny v té samé vteřině, kdy se děje. 
Příběh také doplňují krátké vsuvky, ve kterých se k textu knihy Jack Sparks a nadpřirozeno vyjadřují další osoby z Jackova okolí. Jsou to jednak lidé, se kterými se setkal, když sbíral materiály pro svoji knihu, rozhovory s nimi, jejich maily, zápisy z deníčků a podobné věci, ve kterých lze hlavního hrdinu poznat z jejich úhlu pohledu a pak také jeho bratr Alistair. 
A je to pochopitelně úplně jinak, než jak se vidí Jack sám. Jack má občas ve svých textech ne snad vyloženě lži, ale události malinko upravené tak, jak by se sám rád viděl (ale jo, lži). Proto například zápis z deníku jeho spolubydlící, je velmi zajímavé čtení a hodně o Sparksovi prozradí.

Abych to shrnula – bavila jsem se skvěle. Kniha je velmi čtivá, docela mrazivá a na konci téměř šílená. Pan autor ústy své hlavní postavy promlouvá velmi poutavě a Jacka i svůj příběh stvořil tak, aby čtenáře ani nenapadlo knihu odkládat, dokud nedočte. 
Zápletka je velmi dobře nakombinovaná a obsahuje ten správný poměr zábavy, hrůzy, nevíry a podezření, že pravda je přeci jen tam někde venku. Už se těším na další knihy, které doufám přijdou.

Knihu doporučuji milovníkům strašidelných příběhů, duchařinek a ďáblovin. Zároveň věc není tak příšerná, aby si ji nemohli přečíst i ti, kteří si na horory nepotrpí.


Za laskavé poskytnutí výtisku ke zhodnocení moc děkuji Knihám Dobrovský. A protože vím, že tuhle knihu chcete, usnadním vám hledání. Najdete ji na e-shopu zde.





Anotace:

V roce 2014 Jack, kontroverzní popkulturní novinář, zemřel za záhadných okolností. Pro své fanoušky byl Jack neohrožený rebel, pro kritiky pisálek bez špetky talentu. Ať tak či onak, jeho smrt byla neočekávanou událostí, která zasáhla široké okolí.

Nebylo žádným tajemstvím, že se Jack při sbírání materiálu pro svou novou knihu začal zabývat okultismem. Jeho příspěvek na Twitteru a parodující video na YouTube, ve kterých se vysmál rituálu vymítání ďábla na italském venkově, vyvolaly zuřivou bouři nevole a nenávisti. Za pár dní se na jeho YouTube kanálu objevilo nové video, 36 vteřin hrůzných záběrů. Jack však opakovaně tvrdil, že ho nenatočil…

Nikdo nevěděl, co se dělo v následujících dnech. Kniha, sestavená ze záznamů nalezených po jeho smrti, odhaluje mrazivé podrobnosti o posledních hodinách Jacka Sparkse.

Žádné komentáře: