5. 12. 2018

Dokonalá přítelkyně



Autor: Karen Hamilton
Překlad: Renata Hajslerová
Nakladatel: Dobrovský s.r.o.
Edice: Knihy Omega
Rok vydání: 2018
Počet stran: 440



Můj názor:

Asi se všichni shodneme na tom, že dobře napsaný psychopat je kořením příběhu. Já to tak určitě vidím. Když se to opravdu povede, dokáže se mnou takový kousek pěkně zacvičit. 
Jedna z povedených psychopatek je Elizabeth Juliette z knihy Dokonalá přítelkyně. Skoro bych řekla, že je jedna z nejlepších pošahaných existencí, která se v mé knihovně vyskytuje.

Na první pohled jsem ji viděla jako milou dívku, která neměla šťastné dětství. Za tragických okolností jí zahynul mladší bratr, ve kterém se matka viděla. Ta to kladla Elizabeth za vinu a neměly ani trochu pěkný vztah. Její život se vůbec nepovedenými vztahy jen hemží. Ve škole trpěla šikanou od oblíbených spolužaček, mezi které zoufale toužila patřit a teď, v dospělosti, ji opustil přítel, pro kterého se snažila být dokonalou přítelkyní a kterého velmi milovala.

Tohle je první pohled. Jenomže paní autorka v průběhu knihy odkrývá Elizabethinu osobnost tak, že mi záhy bylo jasné, že zdání a první dojem může klamat.

Elizabeth si našla práci jako letuška, protože její miláček pracuje jako pilot u stejné letecké společnosti. Ona je odhodlaná získat ho zpět za každou cenu, protože on přece musí pochopit, jak dokonalou přítelkyní pro něj byla. MUSÍ to je to podstatné, co její uvažování vystihuje, a také ZA KAŽDOU CENU. 
A jakmile vyšlo najevo tohle, začaly se vynořovat další věci, které mě nutili o Elizabethině milé povaze začít pochybovat. Jenže její vystupování navenek bylo tak precizně vykalkulované, že jsem na tom byla stejně jako její okolí v knize – prostě se mi tomu nechtělo věřit.

Kniha je psaná z pohledu Elizabeth, takže její myšlenkové pochody jsem měla servírovány pěkně na stříbrném podnose. Poodhalovala mi postupně i věci z minulosti, které vedly k jejímu současnému chování a dvěma největším posedlostem. Tou první byl její bývalý Nate a tou druhou největší nepřítelkyně Bella. S jedním chtěla být šťastná až na věky a tomu druhému zničit život.

Vhled do myšlení Elizabeth byl neuvěřitelně poutavý. Ačkoliv se chování jevilo nepochopitelné, ona všechno vždy dokázala překroutit a ukecat tak, že se snad i pochopit dalo. Paní autorka dokázala skvěle vystihnout osobnost psychopata, který vůbec nepochybuje o tom, že je ve svém jednání v právu. Elizabeth si šla tvrdě za svým beze strachu, že nakonec věci nedopadnou tak, jak chce nebo že by mohlo být její konání nezákonné. Když se jí někdo postavil na odpor nebo se nechoval tak, jak chtěla, špatně dopadl. 
Některé věci, které jí procházely, byly snad trochu přitažené za vlasy a předpokládám (doufám), že ve skutečnosti by k nim nemohlo dojít, ale do příběhu skvěle seděly, takže jsem necítila potřebu se ve věci šťourat a hledat kazy. Prostě jsem si užívala jednoduše, ale čtivě a poutavě napsaný příběh se zajímavou hlavní hrdinkou. Děj odsýpal svižně bez nějakých zbytečných zákrut, pouze s občasnými vzpomínkami hlavní hrdinky na minulost – dětství a dospívání a vztah s Natem. Tyto pohledy do minulosti však děj nijak nebrzdily a informace z nich bylo důležité vědět.

Paní autorka svůj román zasadila do prostředí letecké dopravy. Postavy byly většinou piloti a letušky. Toto prostředí je pro mě zcela neznámé a líbilo se mi zjistit, jak to všechno funguje. Knize to velmi přidalo na čtivosti a originalitě. Díky tomu se také děj neodehrával pouze v Londýně, ale spolu s hrdinkou jsem se podívala i na palubu dopravních letadel, do pokojů elegantních hotelů a na mnohé exotické destinace. Nejzajímavější pro mě byla přece jen ta letadla a životní styl letušek a pilotů vůbec.

Kniha patří k těm, které jsem nerada odkládala, protože jsem prostě nutně potřebovala vědět, jak se bude příběh vyvíjet dál. Nebyly v ní žádné lekací scény ani přehnaná dramata. Všechno stálo na skvělém vylíčení povahy, emocí a myšlenek hlavní hrdinky a příběh nic dalšího nepotřeboval k tomu, aby zaujal. Přes to paní autorka přišla se spoustou situací, leckdy i napínavých, kdy Elizabeth vyhnala emoce svých obětí do krajnosti a vyhrotila situaci na ostří nože, které jsem si vážně užila. Postupně mě vedly od sympatií k hrdince, které bylo ublíženo k nevěřícnému údivu nad tím, čeho je schopná žena s narušenou osobností.

Knihu ráda doporučím zájemcům o psychologické thrillery, i když si nemyslím, že slovo thriller knihu úplně přesně vystihuje. Bez ohledu na žánrové zařazení si příběh vychutnají všichni, kteří mají rádi podobný typ hrdinek, jako je Elizabeth a rádi by si přečetli knihu z netradičního prostředí.



Za poskytnutí knihy ke zhodnocení moc děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský. Pokud vás kniha láká, nenechte si ji určitě ujít. Pořídit ji můžete v síti knihkupectví Dobrovský nebo na e-shopu zde.



Anotace:

Juliette miluje Nata. Půjde za ním třeba na konec světa. Aby ho měla stále na očích, nechá se zaměstnat jako letuška u aerolinek, u kterých její láska pracuje jako pilot. Skutečnost, že se s ní Nate před šesti měsíci rozešel, pro ni nic neznamená. Protože Juliette má plán, jak ho získat zpátky. Je totiž dokonalou přítelkyní,odhodlanou postarat se o to, aby jí nikdo nebránil vzít si to, po čem touží.Skutečná láska bolí, ale Juliette věří, že všechna ta bolest za to stojí…


4 komentáře:

Daramegan řekl(a)...

Už se na ni těším, čeká na mě a doufám, že se mi bude líbit :) psychopaty já ráda :))

Nikolaoss řekl(a)...

Taky si na ně potrpím. Tahle je fakt vypečená, docela bych uvítala pokračování. Těším se, co na ni řekneš. Každopádně si užij čtení. Díky za komentář a přečtení.

TheMellory řekl(a)...

Moc pěkná recenze. :) Snad to nebude znít moc divně, ale o psychopatech čtu vážně ráda. :) A podle toho co píšeš, tohle bude něco. :))

Nikolaoss řekl(a)...

Já si na psychopaty taky podezřele potrpím :D oni jsou prostě fakt okouzlující. Díky za komentář a přečtení.