9. 1. 2020

Anna Klevská: Královna s tajemstvím



Příběh Anny Klevské, čtvrté manželky Jindřicha VIII., první německé královny Anglie.


Autor: Alison Weirová
Série: Šest tudorovských královen (4. díl)
Překlad: Eva Křístková
Nakladatel: BB art
Rok vydání: 2019
Počet stran: 464




Můj názor:

O Jindřichových manželkách už mám načteno dost knih a stejně pro mě toto téma zůstává zajímavé a když se jeho nového zpracování chopí Alison Weirová, nemůže být jiný výsledek než úspěšná a perfektně čtivá kniha.
Tentokrát přišel na řadu příběh Anny Klevské, čtvrté manželky Jindřicha VIII., první německé královny Anglie.


Anna Klevská – dáma z německého rodu, kterou provdali za Jindřicha VIII., i když museli tušit, jakému nebezpečí ji tím mohou vystavit. Byla ale doba, kdy ženy nebyly nic jiného než figurkami v politických hrách a prostředkem k získání spojenectví pro svou zemi. A tak se vydala na cestu do daleké země, její jazyk vůbec neznala, aby se provdala za stárnoucího obtloustlého monarchu a posílila pozici rodného Klevska na mapě tehdejší Evropy.

Stala se nejprve královnou, pak zavrženou ženou a nakonec královou přítelkyní.


U paní autorky mám ráda její pověstnou pečlivost a zvědavost, se kterou pátrá v archivech, aby na své budoucí postavy vyšťourala každou známou a dohledatelnou drobnost. Vznikají tak portréty osobností a doby, které na mě působí dokonale živě a uvěřitelně. 
Případná hluchá místa si dokáže jemně a s citem pro postavy doplnit vlastní myšlenkou. Na konci v doslovu však vždy uvede na pravou míru, kdy se jednalo o skutečnost a kdy musela některé události upravit nebo si domyslet. Dozvěděla jsem se na konec, co byl tedy prokazatelný fakt a co románová tvorba.

Paní Weirová má obrovský talent přiblížit život v té konkrétní době a vykreslit svoje postavy živoucím způsobem aniž by o nich vynášela jakékoli soudy – názor na tu kterou osobnost nechává zcela na čtenářích. Jejich všeobecně známé osudy dokáže představit natolik osobitě, že i když jsem věděla, co přijde, stejně jsem se u knihy bavila a příběh mě zaujal, jako bych se o životě Anny dozvídala poprvé. 
Příběh je skvěle srozumitelný, není psán nijak přehnaně složitě a vyumělkovaně ani neunavuje suchopárnou nudností. Autorka si na nic nehraje, pouze přibližuje historii čtenářům a činí tak nesmírně čtivou a příjemnou formou. Ani jsem si nevšimla, kolik má kniha stran.

Život Anny Klevské nebyl žádnou zběsilou smrští navzdory tomu, za koho se musela provdat. Paní autorka ji ukázala jako postavu mírnou a rozumnou, i když se (možná) mohla dopustit nějakých přešlapů, které nad ni v příběhu zavěsily pověstný Damoklův meč v podobě nedovoleného vztahu. Tato zápletka se mi jako oživení příběhu moc líbila, i když byla smyšlená. 
Nebylo možné postavit celý děj jen na jejím manželství s Jindřichem, protože byla královnou jen krátce a tak zápletka s Ottou z Wyllichu moc pěkně dokreslila život, který se jinak mohl zdát spíš plytkým. A skutečně – paní autorce se podařilo zachytit příjemný klid a celkem slušnou svobodu života po rozvodu s králem i obavy, které zažívala jako královna. Bylo zajímavé sledovat králova následující manželství očima zavržené ženy, která byla „v bezpečí“ a unikla neblahému osudu ostatních manželek.

Kniha byla rozdělena na čtyři části, ve kterých se popisovalo Annino mládí v Klevském vévodství, její život po boku Jindřicha, další život v Anglii po rozvodu s panovníkem a nakonec poslední etapa po smrti krále až do smrti samotné Anny. 
Některé kapitoly byly částečně propojeny s osudy ostatních Jindřichových žen – ono to ani jinak nešlo, protože Anna už žila, když byl Jindřich ženatý s Annou Boleynovou, když zemřela Jana Seymourová a zažila i manželky, které přišly po ní. Anna byla ta, která je přežila všechny a část jejího života proběhla ještě za vlády Marie Tudorovny. 
Osudy zavržené královny byly také představeny ve světle tehdejší politické a náboženské situace a mihly se i jiné známé osobnosti jak z anglických, tak z evropských dějin.

Ptáte se proč číst znova knihu o osudech této královny a v čem je jiná? 
V tom, že je vše sledováno právě jejíma očima. Některé události líčené v jiných knihách tak chybí, protože jim Anna nebyla přítomna a ani o nich možná nevěděla. Některé jiné jsou tu však navíc, hlavně z jejího života před Jindřichem a po něm. Jedná se tedy o trochu jiný pohled, který doplní celkový obrázek o tom, jak to bylo, nebo mohlo být.

Knihy AW budou vždycky stát za to, i když člověk o dané osobnosti už četl. Z knih o anglických královnách byla tato nejvíc poklidná společně s tou o Janě Seymourové. To však neznamená, že se za života Anny Klevské neudály žádné dramatické věci, které se nesmazatelně vryly do historie. Jako exkurzi do doby a osobnosti  čtvrté Jindřichovy královny mohu tuhle knihu doporučit.


Za laskavé poskytnutí e-knihy ke zhodnocení moc děkuji Palmknihám. Knihu do vaší čtečky můžete pořídit zde. K dispozici je i celá dosud vydaná série o Jindřichových královnách.





Knihy Alison Weirové na bloGu:



Anotace:

Ovdovělý Jindřich VIII. se hodlá znovu oženit. Z politických důvodů padla volba na německou princeznu Annu Klevskou, jejíž portrét králi učaroval. Anna ví, že není žádná
kráska, a modlí se, aby se mu zalíbila.
Uprostřed zimy připlouvá do Anglie a nedočkavý král jí spěchá v ústrety. Jejich první setkání je však katastrofa. Jindřich je hluboce zklamaný. Snaží se „vyvléct z chomoutu“, ale smlouvy jsou smlouvy. Celý dvůr si o ní myslí, že je naivní a hloupá, ale ona ví, co se odehrává za jejími zády. A má tajemství…


2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Autorčiny knihy mám přečtené téměř komplet a všechny se mi moc líbily. I tahle nejnovější už na mě čeká v poličce, tak doufám, že se k ní brzy dostanu. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Já už se hrozně těším na tu další. To bude fakt pecka. :) Máš pravdu v tom, že celá série zatím stála za to, ale to už je u autorky standard :) Díky za komentář a přečtení.