14. 3. 2018

Knihkupkyně



Autor: Cynthia Swanson
Překlad: Martina Valentová
Nakladatel: Omega
Rok vydání: 2018
Počet stran: 320



Můj názor:

Do recenzního konkurzu na tuhle knížku jsem se přihlásila proto, že ve mně anotace vzbudila neskutečnou zvědavost. Zněla tak zajímavě! A přitom neprozrazovala vůbec nic o tom, oč přesně v knize půjde. Jedno bylo ale jasné, buď to bude neskutečná perla, nebo stejně neskutečný nudný průšvih. Byla jsem však přesvědčená o tom, že budu nadšená.

Hlavní hrdinkou knihy je Kitty Millerová, kterou jsem si oblíbila od prvního řádku. Kitty je 38 let, je svobodná a žije v Denveru v šedesátých letech. A taky, spolu se svojí nejlepší kamarádkou, vlastní malé knihkupectví. Možná by se mohlo zdát, že je někdy osamělá, ale má svoji milující rodinu, kamarádku a kocoura Aslana a na vztahy s muži možná tak trochu rezignovala. 
Poslední dobou jsou pro ni její noci mnohem zajímavější, než její dny. Zdají se jí totiž sny. Neskutečně živé a na první pohled velmi krásné. Je v nich ona, ale není to tak úplně ona. 
V těch snech se jmenuje Katharyn Anderssonová a její život je úplně odlišný. Má manžela, děti a nádherný dům. Všechno je tak dokonalé a krásné, jak jen sen může být.
Jenže Kitty postupně ztrácí jistotu v tom, který z těch světů, v nichž žije je ten opravdový. Ten denní nebo ten ve snu? Který by raději žila doopravdy? A je ten snový život opravdu tak dokonalý?

Kniha, která se na první pohled zdá být trochu zvláštní fantasy, je nakonec úplně něčím jiným. 
Do příběhu, který mi nabídla, jsem se zamilovala od první stránky. Byl tak zajímavý, originální a postavy tak skvěle napsané, že mu nešlo odolat a musela jsem číst a číst, abych se co nejdříve dozvěděla, jak bude vše pokračovat a co všechno se na stránkách odehraje.
Postava vypravěčky příběhu Kitty je tak nádherně živoucí a opravdová, že se mi zdálo, jako bych ji znala. Díky tomu, že jsem byla v její hlavě, poznávala jsem oba její životy – ten skutečný i ten snový – opravdu z blízka a do detailu. Paní autorka krásně vypsala všechny její pocity, myšlenky a vztahy s ostatními lidmi.

Jednou z hlavních myšlenek příběhu je úvaha nad tím, jak pouhý jeden malý okamžik, jediná událost nebo rozhodnutí, může změnit celý váš život. Katharyn poznávala dva své možné životy, které byly odlišné právě díky jednomu malému okamžiku a celé řadě rozhodnutí a událostí. 
Čtení knihy bylo do jisté míry i inspirativní. Pochybuji totiž, že by se každá čtenářka nenašla alespoň v nějaké situaci nebo dilematu, které hlavní postava musí řešit. Mně osobně byla díky tomu hlavní postava bližší a více uvěřitelná a celý příběh reálnější. Čtení velmi příjemně plynulo. Děj nebyl nijak uspěchaný ani závratně složitý, přesto styl, jakým byl psaný, dokáže uhranout čtenáře.

Podstatu celé zápletky jsem uhodla poměrně brzo, díky tomu nebyl pro mě konec až tak překvapivý. Na čtivosti to ale neubíralo ani v nejmenším. Nečekaných okamžiků a zápletek se pro mě v knize našlo i tak dost. Atmosféra šedesátých let byla také velmi příjemnou kulisou. Dala více vyniknout kontrastu mezi životem Katharyn – který byl zcela dle tehdejších standardů a životem Kitty, který na tu dobu už tak zcela běžný nebyl.

Knihu ráda doporučím všem ženám, které hledají příjemné čtení o životě, lásce, přátelství, rodině a hledání sebe sama. Nebojte se lehkého fantastična, které naznačuje anotace, o fantasy literaturu se opravdu nejedná. Kniha je velmi reálná a příběh se svojí hlavní postavou se vám dostane pod kůži.


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Omega. Knihu můžete pořídit zde a nebo v síti knihkupectví Dobrovský tady.



Anotace:

1962: V New Yorku jsou možná zlatá šedesátá léta, ale v Denveru – jako v mnoha jiných městech – je to jinak: život svobodné dívky po třicítce je téměř bohémský. Osmatřicetiletá Kitty Millerová se smířila se svým netradičním životem. Kdysi měla vážnou známost, ale nevyšlo to. Teď se naplno věnuje svému knihkupectví a každý večer se vrací do svého útulného domu.

A pak jsou tu ještě ty sny...

1963: Katharyn Anderssonová je provdaná za Larse, lásku svého života. Žijí v dokonalém domě na předměstí Denveru, což je ideální místo pro výchovu dětí. Katharyn má všechno, po čem Kitty vždycky toužila. Jenže Katharyn existuje pouze tehdy, když Kitty spí.

Zpočátku si Kitty výlety do světa snů užívá. Ale s každou další nocí se noční okouzlující život stává skutečnějším. Když se hranice mezi oběma světy začnou stírat, Kitty najednou čelí nejisté budoucnosti. Jakou cenu musí zaplatit, aby mohla zůstat? A co musí obětovat, pokud chce odejít?


2 komentáře:

Betty - hlavavknihach.blogspot.cz řekl(a)...

Skvělá recenze. Tahle kniha mě rozhodně hodně láká, mám v plánu si ji pořídit, tak doufám, že budu stejně nadšená. :-)

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za komentář a přečtení. Věřím, že se ti bude líbit :) i když už znám jednoho člověka, kterého moc nenadchla.