Román o umění, lásce a jídle v čarovné Provenci
Autor: Camille Aubray
Překlad: Hana Sichingerová
Nakladatel: Metafora
Rok vydání: 2018
Počet stran: 413
Můj názor:
Kniha Vařila jsem pro Picassa byla pro mě jednou
z nejočekávanějších únorových knih.
Doufala jsem, že mi přinese hezký
příběh a závan teplého přímořského vzduchu do nejzmrzlejších dnů v roce. Rozečítala
jsem ji v okamžiku, kdy udeřily největší letošní mrazy a opravdu mě
dokázala zahřát. Alespoň na duši určitě.
Příběh se přede mnou rozprostřel ve dvou rovinách.
V té první jsem se podívala do roku 1936. Byl zrovna
začátek jara a v městečku Juan-les-Pins se všechno pomalu připravovalo na
letní turistickou sezonu. Sedmnáctiletá Ondine, jejíž osudy byly v této
části popisovány, pracovala se svými rodiči v jejich restauraci Café
Paradis, vyhlášené svojí vynikající kuchyní.
To jaro získali velice důležitého
zákazníka. Ubytoval se v jedné z luxusních vil a přál si každý den
donášet obědy až domů. Muž, který byl znám jako pan Ruiz, nebyl ve skutečnosti
nikdo jiný, než v té době již slavný malíř Picasso. Ondine každý den
naskočila na kolo s košem jídla a z obyčejného světa dobře vychované
venkovské dívky vcházela do světa umělcových fantazií a svodů k ničím
nesvázanému životu…
Druhá část mě přiblížila už do téměř současnosti, do roku 2013
a přímo doprostřed americké zimy. Hlavní hrdinkou této části je Céline,
umělecká maskérka zaměstnaná v Hollywoodu a vnučka Ondine. Céline
nevyrůstala ve šťastné rodině. Spíš trpěla ústrky nevlastních sourozenců,
agresivitou otce a matčinou neschopností se dcery zastat.
Po smrti otce a
matčině srdeční příhodě se Céline rozhodne, že se vydá do Francie na kuchařský
kurz, který měla původně zaplacený její máma. Odjíždí ve společnosti tety,
vyzbrojená sešitem receptů po babičce. Ale vaření není to, co ji do Francie
táhne. Od matky ví, že babička ukrývala cosi velmi vzácného. Něco, co jí
Picasso daroval a co Céline nutně potřebuje najít…
Zdroj |
Jedna věc se musí paní autorce nechat. Umí vytvořit naprosto
krásnou atmosféru. Přiměla mě dokonale si představit prostředí malého
přímořského městečka. Při čtení jsem doslova cítila slaný větřík od moře,
slunce ve tváři a vůni lákavých jídel z restaurace.
Děj plynul pomalu a
líně, jako dovolená u moře a pocity z knihy jsem měla přesně takové –
pohoda, klid, nikam jsem při čtení nespěchala a vychutnávala si každou stránku.
Chvilky, které trávila Ondine s Picassem, byly oproti
tomu plné jiskřivého tvůrčího nadšení a prodchnuté duchem perfektně napsané
postavy, kterou Picasso bez pochyby byl.
Celý příběh je naprostou fikcí, takže
si paní autorka mohla stvořit umělcovu povahu tak, jak se jí to hodilo a jak
příběh vyžadoval. Picasso v příběhu byl bonviván, excentrický muž se
sklonem k bezohlednosti a hrubosti vůči ženám. Zcela bez skrupulí je
využíval, štval je proti sobě, bral si, co chtěl a když už to nechtěl, odhodil
to bez ohledu na to, jestli někomu ublížil nebo ne. Ondinina naivita a
nevinnost byla krásným rámem pro postavu, jakou byl on.
Části s Céline jsem ze začátku nemohla přijít na chuť.
Nebyla jsem ráda, že v knize vůbec je, protože se mi nechtělo opouštět
Azurové pobřeží a trávit čas na stránkách v Americe a ještě k tomu v
zimě. Všechno působilo tak nějak depresivně, obzvlášť poměry v Célinině rodině.
Situace se ale zlepšila záhy, když Céline odjela do Francie. Po té mě již
bavily obě části.
Celý děj byl mírně předvídatelný, ale vlastně mi to při
čtení vůbec nevadilo. Styl psaní byl totiž natolik příjemný a prostředí
zajímavé, že mi bylo jedno nějaké tušení konce a událostí příštích. Ačkoliv
nejsem zrovna kuchařský nadšenec, mám dobré jídlo ráda. Proto jsem si dokázala
užít i popisy jídel, které paní autorka v knize má a ke svému překvapení
jsem našla i části, které vypadaly téměř jako recept. Myslím, že bych podle
nich zvládla i uvařit, i když určitě ne tak dobře, jako Ondine :).
Stejně, jako
byl Picasso umělcem ve svém ateliéru, obklopený barvami a obrazy, byla Ondine
popsaná jako umělkyně mezi kořením a přísadami do jídel. Paní autorka obojí
přirovnala k sobě a mluvila o tom se stejnou vášní a citem pro obě
umělecké disciplíny. To se mi líbilo, vytvářelo to pouto mezi hlavními
postavami a bylo to jako třešnička na vrcholu celého vyprávění.
Paní autorka svoje postavy provádí nejen šťastnými chvílemi,
ale i životními zatáčkami a karamboly. Ty šťastnější chvíle se jí ale dařilo
podat lépe. U dramatických životních zvratů byla totiž ona předvídavost děje
trochu na škodu. Kniha ale zjevně nebyla stvořena k tomu, aby ukázala, že
život je těžký. Naopak. Představila dvě ženské hrdinky, které, ačkoliv to neměly
snadné, šly za svým snem a svojí představou krásného života.
Možná paní autorka
náhodu trochu moc popostrčila šťastným směrem, ale od knihy s tak nádherně
prázdninovou atmosférou nečekáte černé mraky příliš kruté reality a ani po nich
netoužíte. Přes to se mi dostalo jednoho nešťastného osudu, nad kterým se mi
chtělo brečet. Knihu to svým způsobem vyvážilo.
Celkově tedy ano, já si nemám na co stěžovat. Příběh byl
příjemný, atmosféra skvělá. Postavy dokonale živoucí a to jídlo! Kdybych ho tak
mohla ochutnat, určitě by bylo taky perfektní.
Knihu doporučuji ženám, které se rády zasní a chtějí se,
alespoň v myšlenkách podívat do nádherné jarní Francie na Azurové pobřeží.
Dýchá z ní příjemná pohoda, kterou v dnešní uspěchané době určitě
oceníte. A možná vám také dodá inspiraci na nedělní oběd :).
Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Metafora. Knihu
si pořiďte třeba zde, milé dámy, a vůbec neváhejte :).
Anotace:
Provence, jaro 1936: v přímořském městečku Juan-les-Pins panuje mimosezonní klid. Sedmnáctiletá Ondine, matčina pravá ruka, pracuje ve vyhlášené rodinné restauraci Café Paradis. Příjemným vytržením je pro ni nový zákazník z Paříže, slavný Pablo Picasso, vystupující pod falešným jménem. Ondine mu v pronajaté vile připravuje obědy.
Picasso se ocitá na životní křižovatce a tajný pobyt u moře v Provenci mu může jenom prospět. Ondine začíná díky němu objevovat své schopnosti, talent i touhy. Setkání s Picassem ovlivní její život na dlouho dopředu, přestože každý z nich jde dál svou cestou.
New York, současnost: úspěšná hollywoodská maskérka Céline přijíždí na Vánoce domů a dozvídá se od matky, že její babička Ondine kdysi vařila pro Picassa. Pod vlivem náznaků o tajemné rodinné historii se vydává na jih Francie. V omamné atmosféře Azurového pobřeží a za pomoci několika excentrických přátel z kurzu vaření se Céline konečně může otevřít budoucnosti. Objevuje pravdu nejen o sobě a své rodině, ale také odvahu důvěřovat vlastní intuici.
Vařila jsem pro Picassa je čtivý román plný barev a překvapivých dějových zvratů, který vypráví o umění, provensálské kuchyni, rodinných vztazích a síle tvůrčího přístupu k životu. Podmanivý příběh, inspirovaný jediným málo známým obdobím Picassova života, proplétá fiktivní postavy s historickými v kulisách kouzelné jižní Francie.
2 komentáře:
Pěkná recenze, kniha vypadá vážně zajímavě. Téma rozplétání dávno minulých osudů mě vždycky baví, zvlášť když je příběh zasazen do Provence. :))
Děkuji za komentář a přečtení. Teď na zimu to byla naprosto skvělá kniha. I když příběh by se mi líbil i v horku :D
Okomentovat