17. 10. 2021

Život v utajení

 




Co mě zrovna na této knize zaujalo je, myslím, celkem jasné. Mám ráda filmy ze světa tajných agentů. Toto téma je tak nějak fascinující. Film je film, ale skutečnost bývá od filmů často hodně odlišná. Proto jsem neodolala nabídce přečíst si knihu od ženy – bývalé tajné agentky, která vypravuje příběh svého tajného života.

 

Anotace:

 

Amaryllis Fox vypráví ve svých fascinujících pamětech o výcviku a nasazení v elitní tajné operační jednotce CIA, o osmi letech pronásledování nebezpečných mezinárodních teroristů v šestnácti zemích, ale také o manželství a narození první dcery během doby, kdy stále pracovala v utajení. Kniha Život v utajení je výjimečnou výpovědí o životě zasvěceném službě, o vášni a o téměř nepochopitelné odvaze. Současně vypráví intimní, syrový a spletitý příběh o lidských vztazích, lásce a přátelství. Tyto paměti nadané začínající autorky si zkrátka musíte přečíst. Amaryllis byla po vystudování mezinárodního práva a teologie na Oxfordu přijata na Georgetownskou univerzitu ve Washingtonu, kde vytvořila algoritmus umožňující předvídat pravděpodobnost aktivace buňky teroristické organizace kdekoli na světě. V jednadvaceti letech vstoupila do služeb CIA. Zpočátku zde analyzovala tajné depeše a zpracovávala z nich výstupy pro prezidenta USA. Následně působila v irácké sekci protiteroristického centra CIA, kde měla za úkol lokalizovat zajatce unesené al-Káidou. O rok později už usilovala o to, aby se zbraně hromadného ničení nedostaly do rukou teroristů, cestovala po celém světě a vyjednávala o nákupech chemických a biologických zbraní s překupníky na mezinárodním černém trhu. Po završení náročného špionážního výcviku byla nasazena na špionáž ve zvláštním režimu utajení v nejodlehlejších částech severní Afriky, jihovýchodní Asie a Blízkého a Středního východu.


 

Po dočtení musím chtě nechtě konstatovat, že můj zážitek ze čtení byl tak půl napůl. Kniha není úplně suchý životopis – emoce, myšlenky, názory a postoje autorky tvoří podstatnou část textu. Autorka vypráví o svém životě trochu po romanopisecku. Zároveň to ale není tak úplně zábavný román. Přiznávám bez mučení, že jsem ji nečetla od začátku do konce a musela jsem ji proložit i jinou knihou. Nějakou, v níž nebyli lidé, kteří vždycky bojovali za správné věci, a která prostě byla zábavnější. Na druhou stranu si je nutné přiznat, že mě při čtení kniha většinou bavila. Autorka umí psát celkem čtivě a jako tajná agentka v terénu prožila dost zajímavé věci. Z pochopitelných důvodů se o nich ale nemůže zase až tak podrobně rozepsat a tak to líčení působí trochu stroze a skoro se zdá, že místy i nudně. To hlavně v místech, kde autorka musela trochu mlžit nebo možná zasáhla ruka tajného dohledu.

Mnohem více konkrétní je první část, kdy ještě byla autorka soukromou osobou a utajení nepodléhala. Na stránkách, kde popisuje své mládí, najdete hodně politiky, uvědomění, potřeby pomáhat – až téměř neuvěřitelný. Nevím, jestli je to tím, že já v sobě takové extrémní puzení nemám. Člověk vidí, co je špatně, ale zároveň vidí, že s tím nejspíš nic nedokáže udělat. Tak nic nedělá. Řekla bych, že taková je většina lidí. Naštěstí ne všichni. A autorka patří rozhodně mezi ty, co se rvou za druhé. Možná právě ta potřeba bojovat za správné věci je nutná k povolání, které si zvolila? Nevím.

Ze začátku na mě kvůli tomu kniha působila spíš jako zklamání. Autorka popisovala svůj aktivizmus a angažovanost v kdečem – a to od poměrně útlého mládí. A kvůli aktivismu jsem si knihu přečíst nechtěla. Místy to působilo opravdu až nepříjemně a já jsem věděla, že s autorkou bych si určitě nerozuměla, kdybychom se potkaly, i když její odvahu konat jsem obdivovala. Ani jako fiktivní postava by mi nebyla sympatická. Chápu nicméně, že bylo důležité se dovědět, co utvářelo její osobnost a co nejspíš způsobilo její předpoklady pro práci v CIA.

Pocit, že jsem s knihou šlápla vedle, se otočil téměř ze strany na stranu. To když začala popisovat své začátky v tajných službách.

Už na výcviku to bylo zajímavé a pak v akci také super. Upřímně si neumím představit, že bych takovou práci chtěla dělat. Asi to vyžaduje přesně ty schopnosti, které autorka ukázala už při své předchozí lidsko-právní aktivitě v mládí. Přišlo mi ale, že cena za to byla obrovská. Autorka to sice popisuje dost bez emocí, ale to, co musela obětovat kariéře v tajných službách, by normálně člověk obětovat nechtěl. Byl to vlastně život v tak absolutní lži, že postupně ztrácela i samu sebe. Potřeba neustálého utajení i před rodinou a přáteli způsobila, že postupně téměř žádné přátele z normálního světa neměla, manželské záležitosti nabyly až extrémně nepříjemnou úřednickou suchost, všechno to s sebou neslo komplikace v mezilidských vztazích.

Na její druhé manželství s kolegou z branže jejich pracovní povinnosti také hodně zanechaly stopu. Pokud byla „jen“ agent, bylo to prostě jen nebezpečí a vyrovnání se s ohrožením a strachem. V momentě, kdy se stala manželkou a matkou najednou emocionální náročnost narostla do obrovských rozměrů. Tady jsem konečně pochopila, proč si ji vybrali – člověk musí mít opravdu až fanatickou potřebu sloužit vlasti a lidstvu, aby toto vůbec vydržel. Autorka své pocity a úvahy popisuje docela detailně a to hlavně v době mládí a také v době, kdy čekala dítě a stále aktivně sloužila v zahraničí. Obzvlášť v době jejího těhotenství je dobře znát psychická náročnost této práce a velikost oběti, kterou agenti musejí přinést.

Výcvik a špionážní část mě obrovsky zaujala, bohužel ne na moc dlouho. Postupně začalo být vyprávění trochu monotónní a četbu jsem musela proložit ještě druhou beletrií. Rozsah knihy tedy hodnotím jako „tak akorát“. Nepochybuji o tom, že kniha určitě musela projít nějakým druhem cenzury a možná proto není tak akční a napínavá, jak bych asi čekala. Hodně věcí je vysvětleno poměrně stručně a i trochu neurčitě, což se dá pochopit, vzhledem k tomu, že jde o popis skutečného života a činnosti agentky. Každopádně to stačilo, na stručný náhled jsem dostala informací poměrně dost.

Jen pozor! Pokud milujete filmy o jistém 007 a podobné špionážní pecky, možná se vám při čtení stane, že povolání agenta přijde o dost podstatnou část svého akčního lesku.

 

Knihu doporučím spíš těm, kteří se o tajné služby zajímají a čtení nemají primárně jako odreagování a zábavu. Když už se začtete, kniha se čte dobře, nenudí a nemáte nutkání ji odložit. Není ale nic, co by mě k ní vyloženě přitahovalo. Pro mě až trochu moc se totiž soustředí na emoce a psychologickou stránku věci, názory autorky a její náhled na život, což nebylo úplně to, co jsem od knihy chtěla.

 

Za možnost vhledu do fascinujícího světa a za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada.

Pokud také chcete nahlédnout „za oponu“ tajných služeb, najdete knihu tady.

Knihu je možné pořídit také do čtečky nebo jako audioknihu.


 




O knize:

Autor: Amaryllis Fox

Překlad: Ivana Sýkorová

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Cosmopolis)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 240



2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Moc pěkně napsané. :) Souhlasím, že prostředí tajných agentů je fascinující.

Nikolaoss řekl(a)...

To jo, ale v žádném filmu neukážou tu stinnou stránku věci. Než být tajným agentem, to už raději hercem :D Díky za komentář a přečtení.