30. 9. 2021

Chata ve Švýcarsku

 


Zabalte si kufry a vypravte se k zasněženým vrcholkům švýcarských Alp. Je načase si užít výhled do krásné krajiny a vychutnat si přitom sametovou horkou čokoládu, výborné sýry a úžasnou romantiku.






O tom, že bych novou knihu paní Caplinové vynechala, jsem neuvažovala ani na chvilku. Naopak jsem už netrpělivě vyhlížela den, kdy se připojí k ostatním v mojí knihovně. Nějaké kacířské myšlenky ve stylu, že bych snad mohla být z knihy zklamaná, mě pochopitelně ani nenapadly. No a vida…

Ne, dělám si legraci :) od knihy jsem dostala přesně to, co jsem chtěla a nač jsem se těšila.

 

Anotace:

 

Zabalte si kufry a vypravte se k zasněženým vrcholkům švýcarských Alp. Je načase si užít výhled do krásné krajiny a vychutnat si přitom sametovou horkou čokoládu, výborné sýry a úžasnou romantiku.

Mina věří, že šálek horké čokolády dokáže vyřešit všechny trable. A právě to teď potřebuje. Má za sebou totiž pořádný trapas – její poslední milostná eskapáda se stala okamžitým hitem internetu.

Se sbalenými kufry a jasným cílem dát si do pořádku život se Mina rozhodne utopit svůj žal v té nejlepší horké čokoládě na světě. A Mina moc dobře ví, kde ji najít – v útulné chatě své kmotry, která se nachází ve Švýcarsku.

Plán je jednoduchý: litry čokolády, žádní muži. Tedy jen do chvíle, než ho zkomplikuje neznámý krasavec, který Mině zkříží cestu ve vlaku do Alp…

 

 

Paní autorka se drží své oblíbené šablony o hnusně odkopnuté nebo jinak vztahem zlomené ženě, která nakonec ke štěstí přijde, když ji okolnosti donutí změnit prostředí. A proč by taky ne. Má ji už prověřenou šesti předchozími knihami a očividně je to přesně to, co její čtenářky chtějí. Já osobně mám nejraději ty, které se odehrávají na různých chatách, hotýlcích a podobných útulných zařízeních v přírodě. Chata ve Švýcarsku mi tedy padla přímo do vkusu.

A kupodivu mi velmi dobře sedla i hlavní hrdinka Mina, i když jsme povahově dost odlišné. Mina je velmi společenská. Každý nápad hned promění v čin. Miluje zábavu a k smrti ráda chystá pro své přátele tematické večírky, na nichž se vždycky vytasí s úžasným jídlem. Mina totiž ráda vaří. Profesně je potravinovou technoložkou a v soukromí nadšenou experimentátorkou s chutěmi všeho druhu. Nejraději má pečení, všemožné dorty a čokoládu. Teda musím říct, že takovou kámošku bych chtěla :)

Rozchod Miny s jejím ex Simonem hned na začátku knihy pařil k těm opravdu trapným a tvrdým dopadům na zem. Ani jsem se moc nedivila, že ji to přimělo přemýšlet o tom, že by na tom, co jí prsknul do obličeje stran její povahy, mohlo něco být. Usoudila, že potřebuje změnu prostředí, aby si rozmyslela, co vlastně chce v životě dál. A taky hlavně to, co už prostě nechce.

To nové inspirativní prostředí se nachází ve Švýcarsku, konkrétně v penzionu, který vede její kmotra Amelie.

 

Pro člověka majícího v oblibě klid a soukromí, který si raději udržuje trochu odstup, bylo prostředí chaty kmotry Amélie na první vstoupení do dveří tak trochu noční můrou. Když jsem byla se čtením asi v půlce, měla jsem chuť sbalit bágl a snowboard a vyrazit tam. I ty běžky, které jinak nesnáším, bych zkusila, tak skvěle a lákavě napsané to bylo. Paní autorka dokázala vytvořit prostředí plné pohody, vonící dorty a teplým pitím a plné zajímavých lidí. Jak už to v jejích knihách bývá zvykem, poznala jsem nejen lidi, ale i nové prostředí, v němž se příběh odehrává. Tady konkrétně krásné a hojně zasněžené Alpy. Hrdinka si užila se svým šarmantním průvodcem nejen lyžování a běžky, ale i cestu historickým vlakem za tajemstvím sýrů a pravé švýcarské čokolády. Kulisy pro vznik nové lásky to byly v pravdě dokonalé. No a o tom jídle je to pochopitelně jako vždy také, jak čtenáři paní Caplinové dobře vědí. Tentokrát se příběh vaření a pečení věnoval docela dost, ale kupodivu mi to přehnané nepřipadalo. V rámci chodu penzionu pomáhala Mina kmotře v kuchyni a zrovna jako náhodou byl Ameliin penzion vyhlášený naprosto geniálními dorty.

No a teď k tomu, oč jde v příběhu v první řadě: hrdinka potká muže svého života. Muže, který je pro ni dokonalý, skvěle se k sobě hodí a ještě jí pomůže najít samu sebe a další směr v životě. Samozřejmě je jasné kdo to bude od prvního setkání. Proč taky mlžit. Na druhou stranu to těm dvěma autorka moc neusnadnila. Mina, zasažená bývalého slovy na rozloučenou, se moc necítí na vztah s mužem, který je přesně jako ona. Ona už taková být nechce, protože jí bylo vyčteno, že je to špatně. Jenže člověk, který má ke čtyřicítce blíž než k osmnácti se už mění těžko. Takže je jedině dobře, že Mina pochopí, že opravdu šťastná může být jen tehdy, když bude sama sebou.

Vztah mezi hlavní dvojicí byl tentokrát naprosto skvělý. Jiskřilo to jako blázen už od prvního okamžiku a zároveň to nebylo vůbec v ničem přehnané a neuvěřitelné. Kupodivu mi nevadilo, že se jednalo o lásku na téměř první pohled. Možná to bylo tím, že jako blesk z čistého nebe to vnímal jen on a ona musela v sobě teprve najít odvahu si přiznat, že na její lásce a tím pádem i na povaze a životním stylu není nic špatně.

Toto byl zatím nejlepší vztah, který paní Caplinová napsala. Tedy samozřejmě z těch, které jsem četla. A taky nejlepší prostředí, v němž se mi líbilo nejvíc. Skoro mám dojem, že autorka do popisů knih z horského prostředí vkládá něco víc. Jakoby se tam snad sama cítila líp a bylo jí to bližší. Nebo to tak vůbec není a je to prostě jen příjemnější pro mě :)

 

V knize jsem nepostrádala nic z toho, nač jsem si u autorky zvykla. Její odlehčený a svižný styl psaní, příjemný humor, láska, zajímavé informace o novém prostředí, nějaká ta místní jídla… na konci nechybí ani recept na jednu z laskomin, na níž si pochutnali hosté v penzionu. Zřejmě se předpokládá, že její čtenáři rádi pečou :) jestli je dobrý, to nevím. Pokud ho někdo budete zkoušet, dejte vědět.

Příběhy ze série Romantické útěky mají sice stejný základ, ale při čtení mi vůbec nepřichází na mysl nějaké srovnávání. Ano, hodně prostoru je věnováno jídlu a lásce (která jak známo prochází žaludkem :)), ale zároveň je tu pokaždé jiné prostředí, které dá příběhu jiné kulisy, jinou atmosféru, prostě jinou duši. Pro mě autorka tentokrát trefila přesně tu správnou směs domácké pohody u krbu v penzionu a aktivního sportu. Jako výhodu série vidím i to, že není nutné číst knihy popořadě, ani je přečíst všechny, aby příběh dával smysl. Ale stejně budete chtít :) Jedna je totiž lepší než druhá a obálky vypadají tak nádherně, že knihy nebudete chtít dát z ruky už jen kvůli nim.

Paní autorka ve své sérii odhalila naprosto geniální recept na skvělou odpočinkovou knihu. Zajímavé prostředí + skvělé postavy + humor + nová láska + nový životní směr. Tyhle ingredience spolehlivě vytrhnou každou romantickou duši ze zajetí všednosti a dopřejí jí příběh, který si opravdu vychutná.

Příjemný pocit po dočtení je zaručen!

 

Za laskavé poskytnutí knihy moc děkuji Nakladatelskému domu Grada.

Chatu ve Švýcarsku najdete i s ukázkou zde.

Sérii Romantické útěky najdete zde

 

 

O knize:

Autor: Julie Caplinová

Série: Romantické útěky (7. díl)

Překlad: Karolina Medková

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Cosmopolis)

Rok vydání: 2021

Počet stran: 360

 

Další knihy autorky na bloGu:

Hotýlek na Islandu

Čajovna v Tokiu

 

 

 






2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Jak já miluju sérii Romantické útěky. :D Tenhle díl už mám připravený doma, čekám jen na správný čas, kdy se do něj pustit. :) Doufám, že mě nezklame...

Nikolaoss řekl(a)...

Taky jsem si ji oblíbila. A to jsem si původně myslela, že vůbec nejsem typ na podobné knihy. Už se děsně těším na chatičku v Irsku. Tuším, že mi to zase sedne přesně do vkusu. Díky za komentář a přečtení :)