5. 12. 2020

Hotýlek na Islandu

 




Autorka Hotýlku na Islandu není mezi čtenáři neznámá. Napsala už dost knih (viz zde) a všechny jsou svým okruhem čtenářů vychvalované pro příjemný příběh a pohodovou atmosféru. Tento typ knih pro ženy většinou moc nevyhledávám, ale udělala jsem už dost příjemných zkušeností na to, abych se rozhodla knihu vyzkoušet a zjistit, jestli se do onoho spokojeného okruhu nezařadím taky.


Anotace:

Lucy nic nechybí, má dobrou práci v hotelu a přítele. Jenže stačí jedna jediná nehoda a vše se změní – dostane padáka a kopačky. Její život je náhle v troskách, nedaří se jí najít novou práci, úspory docházejí a už brzy nezbude nic jiného než se přestěhovat zpátky k rodičům, a to za žádnou cenu nechce. Takže když jí personální agentura nabídne místo manažerky hotýlku Polární záře na Islandu, okamžitě přijme i přes to, že nesnáší zimu. Po příjezdu se nemůže zbavit dojmu, že udělala chybu. Jako šéfová se navíc uvede naprostým trapasem, takže pochybuje, jestli ji podřízení přijmou. Jenže pak jako by jí osud dal znamení, že má zůstat. V noci se na nebi roztančí polární záře a Lucy se při sledování toho fascinující podívané rozhodne vytěžit z téhle životní příležitosti co nejvíc. Využije všech svých znalostí a zkušeností a postará se, aby se z Polární záře stal nejúžasnější romantický hotel na celém Islandu! Hotel má špatné hodnocení a je poloprázdný, takže ji čeká pořádně tvrdá práce. Lucy dělá, co může, ale má pocit, že se jí někdo snaží škodit. Jsou k ní všichni kolegové upřímní? Může jim důvěřovat? Navíc ji začíná zneklidňovat barman Alex… Mezi ním a Lucy to sice jiskří, ale záhy se ukáže, že Alex skrývá nějaké tajemství…

 


Kniha láká svého cílového čtenáře už na první pohled. Obálka je moc pěkná, působí poklidně a pohodově a dává tušit, v jaké atmosféře se asi příběh malého islandského hotýlku a jeho nové ředitelky ponese. Příběh si od začátku na nic nehraje a nepředstírá, že je něčím jiným, než později opravdu bude.

Na začátku jsem poznala Lucy Smartovou. Normální ženskou, která má za sebou slibně rozjetou kariéru ukončenou náhle jedinou hloupou chybou a podrazem od bývalého přítele. Teď začíná od nuly a moc doufá, že se jí podaří uchytit na dobrém místě, odpoutat se od minulosti a začít nový život a kariéru. Je bez práce, bez sebevědomí a má to těžké. Dobré místo se bez dobrých doporučení hledá špatně a její doporučení neexistuje. A co hůř, její průšvih je velmi veřejnou záležitostí. O to hůř se jí na to všechno zapomíná.

Lucyiným protějškem v nové životní etapě se stal barman Alex, zaměstnanec hotelu, který je maličko víc než jen zaměstnancem. Byl do hotelu dosazený možným kupcem, aby zjistil, jaké poměry tam panují – jenže na špiona je docela dost slušňák, takže mu jeho tajný úkol není vůbec po chuti. (Nebojte, není to spoiler, dozvíte se to hned na začátku :)) 

Alex byl fajn, nemůžu říct, že ne. Takový ten pohledný, hodný muž s průzračnými morálními hodnotami a přímým, férovým jednáním. Navíc velmi schopný v práci, kterou dělá. V některých chvílích (a dokonce už i na začátku) pro mě však ztrácel to pravé kouzlo, protože byl až moc dokonalý. Až moc nesobecký, přitažlivý, hodný, se vším si věděl rady, byl Lucy naprosto dokonalou oporou, bez ohledu na sebe. Jako ano, asi to ženy číst chtějí, ale až takto perfektní muž je prostě neuvěřitelný a navíc působí jako moula. A to autorka určitě pro svého hrdinu nechtěla.

 

Kniha je psaná velice sympatickým a pohodovým stylem. Paní autorka umí krásně zdůraznit atmosféru místa, které si pro svůj příběh vybrala. V průběhu dění jsem měla možnost poznat nejenom prostředí hotýlku a jeho fungování, ale i krásy islandské přírody. Obojí pak sloužilo jako kulisa vzájemnému poznávání a později vztahu Alexe a Lucy – a to není žádné vyzrazení děje, protože to je jasné už od jejich prvního setkání, či spíš od přečtení anotace. A vážně mi ta průhlednost nevadila, spíš by mi vadilo nějaké zakrývání toho, co se mezi nimi děje. Kniha by si tak hrála na něco jiného a zbytečně. Takto jsem si mohla užít vznikající vztah mezi dvěma sympatickými postavami, do kterého se nikdo nemotal a zalíbení postupně vzrůstalo tak nějak přirozeně a důvěryhodně.

Romantika je velmi příjemná a nepřehnaná. Jen jedna scéna na mě byla trochu moc přepálená, ale to je můj problém, že na mě pokoj plný svíček působí jako klišé tak trochu k smíchu. Co mě celkem mile překvapilo byla práce autorky s lechtivějšími scénami. V mnoha knihách se mi potvrzuje, že dobře napsaná lechtivá scéna je kumšt, který ne každý spisovatel ovládá. Paní Caplinová patří naštěstí k těm šťastným. Scény „po desáté hodině“ v jejím podání patří k těm, které bez trapnosti a nevkusu rozechvějí správné strunky tak akorát. Mezi jejími hrdiny byla chemie moc pěkná a v této scéně se to dobře zúročilo.

V hotýlku Polární záře nešlo jen o lásku, ale i o další věci, které život přináší. Lucy se jako ředitelka snažila vrátit hotelu dobrou pověst a návštěvníky a spolu s tím vylepšit svou vlastní reputaci. Vznikala pěkná přátelství. A taky se našli i tací, kteří chtěli Lucy její práci zkomplikovat a hotelu škodili. V celém příběhu se tak objeví několik drobných sabotáží, které vyústí v situace buď veselé nebo napjaté – každopádně takové, které se špatně řeší a mohly by hotelu dost uškodit na pověsti mezi budoucími hosty. Navíc se do věci nachomýtne televizní štáb s reportérem kreténem a to ničemu taky zrovna nepřidá. Lucy bojuje sama se sebou, s minulostí, sabotérem i praštěným televizákem ze všech sil a s podporou Alexe a dalších zaměstnanců hotelu v zádech. Celkově tak vznikl jemně romantický příběh s pěkně propracovanými vztahy mezi postavami a s lehkou záhadou, který se moc příjemně četl.

Možná bych knize vyčetla jen lehkou předvídatelnost (abych jen nechválila :)), ale to u tohoto typu knih můžu nazvat chybou jen těžko. Konec konců tyto knihy si kupují lidi, kteří vědí proč. A u Hotýlku na Islandu nebudou zklamaní. Dostanou přesně to, co chtějí.

Kniha moje očekávání zcela naplnila. Je to příjemný příběh s dokonalou atmosférou a zajímavým prostředím.


Za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. Pokud máte podobné knihy rádi, čeká na vás tady.

 


P.S.: Autorka hotel vypodobnila takovým způsobem, že by do něj rád jel i ten, koho Island naprosto neláká. Škoda, že takový hotýlek není.


O knize:

Autor: Julie Caplinová

Série: Romantické útěky (4. díl)

Překlad: Michaela Klevisová

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Cosmopolis)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 360



2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Přesně moje slova. Celá série je skvělá a tenhle díl není výjimkou. :) Do hotýlku bych se také hned jela podívat...
Už teď se nemůžu dočkat dalšího dílu.

Nikolaoss řekl(a)...

Já jsem se zatím k jiné knize od autorky nedostala, ale vzhledem k ohlasům i osobní zkušenosti s Hotýlkem nebudu váhat. Je to takové nenáročné, ale moc příjemné čtení :) Díky za komentář :)