13. 8. 2021

Bridgertonovi: Vikomt, který mě miloval

 




Příjemně překvapená a naladěná prvním dílem, jsem musela až nepěkně dlouho čekat na ten druhý… abych ho pak nenasytně zhltla během jednoho dne a čekací utrpení nastalo nanovo. No nic. Jaký byl druhý díl? Udržel si vše, co mě bavilo u prvního?

 

Anotace:


Vikomt Anthony Bridgerton má nejvyšší čas splnit svou povinnost a konečně se oženit. Dokonce se už rozhodl, kterou z mladičkých debutantek si vybere – vyhlášenou krásku sezóny Edwinu Sheffieldovou. Jenže ta má milující sestru Kate, které se namyšlený, panovačný a nebezpečně hezký nápadník vůbec nezamlouvá. Copak by s někým takovým mohla být Edwina šťastná? Anthonyho rozčiluje, jak mu všetečná intrikánka kazí zásnuby, ale kdykoli zavře oči, ve snech do pronásleduje Kate, nikoli Edwina …
Vybral si vikomt za nevěstu tu správnou sestru? A dokáže rázná vždycky rozumná Kate odolat muži, který v ní při každém setkání vyvolává takový hněv a takovou touhu?

 

Druhý příběh ze série o rodině Bridgertonových vypráví tentokrát o nejstarším z bratrů, Anthonym. Vikomt Anthony Bridgerton je toho času hlavou rodiny a také nejvyhlášenějším londýnským hejskem a zapřisáhlým starým mládencem. To pochopitelně provokuje vdavekchtivé slečny i jejich neúnavné matinky-dohazovačky. A jak píše lady Whistledownová ve svém společenském sloupku, sezona 1814 má být nepolapitelnému vikomtovi osudnou.

Nikdo netuší, že spřádat nástrahy není třeba. Vikomt sám už se rozhodl, že se ožení a vybral si dívku pečlivě, podle předem určených kritérií. Jeho manželka musí být chytrá, vychovaná, pochopitelně hezká a v žádném případě nesmí být taková, aby se do ní Anthony zamiloval. Vyvolenou je letošní první kráska sezony slečna Edwina Schefieldová, která všechna kritéria splňuje. Anthony nevidí žádnou překážku a otázkou zůstává už jen to, kdy ji požádá o ruku. Jeho dvoření ale stojí v cestě nečekaná překážka. Sestra jeho vyvolené Kate, která by svatbu s vyhlášeným hejskem sestře nikdy neschválila. A tak ji musí Anthony přesvědčit, že zdaleka není takový lump, jak se o něm povídá…

 

Druhý díl se mi líbil snad ještě víc, než první. Můj pohled tentokrát neovlivňoval seriál jisté nejmenované společnosti a tak jsem měla ve své fantasii poněkud více prostoru, jak si celou knihu představit. Upřímně musím říct, že se mi dost ulevilo po zjištění, že Anthony není takový, jaký byl v seriálu.

Na druhém příběhu Bridgertonových dětí musím vyzdvihnout dvě věci, které jsem si při čtení nesmírně užila:

Tou první je svěží humor a ještě více zábavných a přitom vlastně i docela vážných scén mezi Anthonym a Kate. Jejich vztah se krásně vyvíjel a příběh nabídl perfektně uvěřitelný přechod od nesympatií, které byly opodstatněné, k lásce, jež byla nevyhnutelná, protože přitažlivost je přitažlivost a co se škádlívá…

Tou druhou věcí jsou kupodivu podobnosti a zároveň rozdílnosti oproti předchozí knize. Zní to sice divně, ale právě v těch podobnostech a jisté šabloně byl zároveň zakopán ten rozdíl. Byla to chemie mezi hlavním párem, která byla o něco jiná, ale zároveň i dost podobná, jako u páru předchozího. Základní zápletka je také prakticky stejná nebo při nejmenším hodně podobná, jako v předchozím díle. Hlavnímu páru to ale podle mě sedlo daleko lépe a mnohem víc jsem jim věřila vznikající lásku.

Na mě evidentně obě tyto věci fungují, protože se mi v příběhu líbily a skvěle se mi četly. Možná je to také proto, že se v těchto knihách zaměřuji i na jiné věci než jen na oddechovost, čtivost a třeskutou romantiku. Baví mě ty vztahy sledovat, nimrat se v nich a porovnávat osudy jednotlivých sourozenců.

 

Anthony v knize byl úplně jiný než seriálový Anthony. Nehledejte tu žádný vztah s operní zpěvačkou – hledali byste marně. Anthony sice není žádný andílek, ale také není namočený v ničem tak vážném, jako je dlouhodobý tajený vztah nebo v nerovném vztahu. Trápí ho ale jiné věci, kvůli kterým se dosud moc nehrnul do svatby a zařizování dědiců. Právě ono shánění potomstva a odpovědnost vůči budoucnosti rodiny a zachování titulu ho nakonec přiměje přeci jen manželku hledat. Ale bez lásky, protože s tou je podle něj všechno komplikovanější a bolestivější.  Z dětství, které bylo šťastné, si přeci jen odnesl zátěž do budoucna, která ho hodně ovlivnila a očividně potřeboval ženu, která ho přiměje nahlédnout na věci jinak a svých neopodstatněných strachů se zbavit.

Kate byla hrdinka, která si rozhodně nehodlala nic dělat z toho, že ten blboň, který jí zkřížil cestu je náhodou vikomt a nejžádanější partie v celém zatraceném městě. Nenechala si od něj nic líbit a jejich vzájemné slovní souboje si nic nezadaly se špičkováním mezi Bridgeronovými sourozenci. Do rodiny prostě nutně musela skvěle zapadnout a bylo jen otázkou času, než to oba pochopí.

Autorka nechala také opět nahlédnout do zákulisí rodiny Bridgertonů a ta rodina je prostě úžasná. Matka, ač zdánlivě vztahová intrikánka, své děti velmi dobře zná a myslí jen na jejich dobro. Neváhá je chvilkami postrčit správným směrem a občas použije i intričku, kterou potomci nějak zapomenou vidět, ač normálně jsou přesvědčeni, že mají matku prokouknutou a na špek jí neskočí. I toto odlišuje sérii paní Quinnové od jiných podobných knih – postavy jsou neskutečně sympatické a při čtení mám pocit, že jde skutečně o jejich příběh a ne jen předvídatelnou romantickou zápletku a pár nudných a trapně popsaných sexuálních scén.

 

Od knihy jako jsou Bridgertonovi nelze očekávat nepředvídatelnost děje. Od začátku je nad slunce jasné, kdo s kým skončí a že se v příběhu najdou nějaké ty překážky, aby to zamilovaní neměli úplně zadarmo. Otázka je jen jak moc velké klišé autorka popadne a jak se s ním zvládne popasovat. Jako jo, jasně že se tu najdou nějaké ty šablonovitější okamžiky a podivné „náhody“, které přihrávají Kate do náruče Anthonyho. Jsou ale natolik svěže a zábavně napsané, že jsem si vůbec nestěžovala a naopak mi to přišlo skvělé.

 

Druhý díl byl pro mě jednoznačně lepší než ten první. A protože to vypadá, že mi autorka a její hrdinové sedí do čtenářského vkusu, budu se sérií určitě pokračovat. Dílů přede mnou je zatím dost a jsem zvědavá, co si autorka vymyslí pro ostatní členy rodiny.


Další díly série na bloGu:

Bridgertonovi: Vévoda a já


O knize:

Autor: Julia Quinnová

Série: Bridgertonovi (2. díl)

Překlad: Zdeňka Zvěřinová

Vydal: Ikar

Rok vydání: 2021

Počet stran: 320




2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Že bych sérii nakonec také vyzkoušela, když jsou všichni tak nadšení? :D

Nikolaoss řekl(a)...

Zkus :) já jsem tomu úplně propadla, i když třetí díl mě zase až tak nenadchnul, jako dva před ním. Čtvrtý zase vypadá skvěle. Díky za komentář a přečtení :)