23. 7. 2021

Bridgertonovi: Vévoda a já

 




Od četby knihy mě původně odrazovala nechutně kýčovitá obálka starého vydání. Kvůli ní jsem nabyla dojmu, že se bude jednat o další podprůměrnou a šablonovitou historickou romanci, z níž se mi už po dvaceti stránkách zvedne kufr nad jeho mužností a zlotřilostí a nad její nevinností a něžně naivní ženskostí. I když – díky bohu za tyto obálky, člověk aspoň ví, čemu se raději ve vlastním zájmu vyhnout.

Ke změně názoru mě nakonec přiměl seriál, který mě překvapivě tak chytnul, že jsem se kvůli němu zase jednou nevyspala a taky nové vydání knihy, zdobené obálkou filmovou, která tu původní lacinost a podbízivost naštěstí postrádá.


Anotace:

Rok 1813

Simon Basset, vévoda z Hastingsu, vymyslel plán jak se zbavit všech dohazovačů a vdavekchtivých dívek ze společnosti. Předstírá náklonnost k půvabné Daphne Bridgertonové, mladší sestře svého přítele, s níž uzavře dohodu, že se jí bude naoko dvořit. Přestože nemá v úmyslu se oženit, na té dívce je něco, co mu zrychluje srdeční tep.

Daphne brzy zapomene, že jejich námluvy jsou pouhá přetvářka. Snad za to může okouzlující pohled jeho pronikavých očí nebo to, co cítí v jeho objetí, ale postupem času se do temperamentního vévody doopravdy zamiluje. Musí však chtě nechtě zabránit tomu, aby jí pohledný vévoda, který se zapřisáhl, že zůstane navždy svobodný, nezlomil srdce.
 


Bridgertonovi (zatím tedy mohu hodnotit pouze první díl Vévoda a já) se spíš než historickým romancím podobají stylem příběhu malinko knihám Austenové. Paní Quinnová si dala záležet a na svých postavách vypíchla jejich nešvary a malichernosti. Zároveň se její příběh také odehrává ve vyšší společnosti, na začátku společenské sezóny a v ringu sňatkového trhu. Pokud tedy podobnou kombinaci máte rádi (rády?) rozhodně přečtení této knihy nebudete litovat. Víte totiž naprosto přesně, co od autorky a jejího příběhu očekávat. Povedla se jí velmi příjemná kniha, plná lehce ironického humoru a vtipných rozhovorů mezi postavami.

Příběh je zaměřený na jednu sezónu v londýnské společnosti a sleduje hlavně osudy jedné z dosud neprovdaných dívek z vážené rodiny, Dafne Bridgertonové. Dafne je bohatá, mladá, krásná a žádoucí budoucí nevěsta a pochází z početné rodiny. Stejně početnou a šťastnou rodinu by jednou ráda měla sama a tak očekává události nové sezóny s napětím – rozhodně si však nehodlá vzít každého. Chtěla by manžela, kterému nebude lhostejná a k němuž i ona bude něco cítit. Její bratři ji ochraňují jako oko v hlavě a když se kolem ní začne motat jistý vévoda s ne úplně průzračnou pověstí a podivnou záhadou v minulosti jeho rodinného života, je zaděláno na pořádně divoké námluvy.

Všichni víme, že to hlavní, oč každé dívce jde, je uspět na sňatkovém trhu, klofnout ženicha v první sezóně nebo aspoň ulovit nějakou naději do budoucna. Matinky dcerami postrkují od jednoho perspektivního lorda ke druhému a na toho nejzajímavějšího se slétnou jako supice. Toto počínání je na podobných knihách to nejzábavnější. Obzvlášť, když se vše napíše s nadhledem a lehkou ironií. Pokud (jako zde) přidá autorka i sympatické hlavní hrdiny, kteří nešustí papírem, lesk plesových sálů a dobovou atmosféru námluv jemných dam a šarmantních gentlemanů, nic nebrání tomu si onu okouzlující atmosféru zaniklé doby pořádně užít. Co na tom, že by v tom žádná ženská s trochou sebeúcty žít nechtěla? Čte se to parádně.

Oproti seriálu je v knize méně postav a některé dějové zápletky úplně chyběly. Kniha se soustředila hlavně na vznikající vztah mezi Hastingsem a Daphne. Vlastně to nevadilo. Tolik zápletek a vedlejších dějových linek, jako bylo v seriálu, by v knize bylo spíš na škodu a vydalo by na víc dílů než jen jeden (v dalších dílech se bude autorka věnovat zase jiným Bridgertonům). Milovníci seriálu nebudou knihou zklamaní i bez oněch chybějících odboček. Oproti seriálu je také kniha o poznání decentnější v oblasti erotických scén. Paní autorka naštěstí napsala jen dvě a bez zbytečně podrobných detailů. Naštěstí! Musím přiznat, že seriál už byl na mě v tomto ohledu až moc odvážný - až otravný.

Kniha je rozhodně oddechovka pro milovníky romantických příběhů. Čte se skvěle. Je zábavná, milá a rodinu Bridgertonových představí tak, že by do ní chtěl patřit snad každý. Vztahy mezi sourozenci jsou vřelé a opravdové a jejich matka je nesmírně originální osoba. Zápletka je naprosto průhledná – všichni víme, jak skončí a kdo s kým nakonec bude – i když kdosi prohlašuje, že se ženit rozhodně nehodlá. To však nebrání užít si vtipné rozhovory mezi Simonem a Dafne. Kniha je psaná opravdu lehkou rukou a stejně lehce jsem ji slupla za jediný den.

S oněmi zatracovanými historickými romancemi to má také několik věcí společných, ale autorka nepředváděla klišé tak okatě. Vlastně jsem objevila jen tu praštěnou dohodu mezi hlavním párem a muže, který se nikdy nechce ženit, což pravá láska samozřejmě zlomí a princezna získá svého prince. Taky si odpustila onu přehnanou vášeň a přehršel sexuálních scén, které červené románky běžně obsahují. Vlastně zbylo jen to, co je na podobných knihách dobré.


O knize:

Autor: Julia Quinnová

Série: Bridgerton (1. díl)

Překlad: Zdeňka Zvěřinová

Vydal: Ikar

Rok vydání: 2021

Počet stran: 303




2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Jednou za čas mi šablonovitá historická romance vůbec nevadí. A tahle kniha, stejně tak seriál mě docela lákají. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Přesně tak, někdy si člověk potřebuje přečíst něco pohodového a milého. Díky za komentář a přečtení :)