7. 8. 2021

Nevlastní sestra

 


 


Už nevím, čím mě tato kniha přitáhla, ale každopádně zasáhla šťastná ruka osudu :). Předchozí kniha autorky Matčina hra mě dost bavila (můjnázor zde) a v této podobě psychothrillerů/thrillerů pro ženy jsem se zřejmě čtenářsky našla. Nevlastní sestra se mi totiž líbila ještě o malý chloupek víc.


Anotace:


Sestry Kate a Lauren si vždycky byly navzájem oporou. Každou neděli pravidelně obědvají spolu se svou matkou a po smrti otce na této tradici lpí ještě víc. Jednoho dne však někdo zaklepe na dveře a rázem je všechno jinak. Na prahu stojí mladá žena. Představí se jako Jess a v ruce drží výsledky testu DNA.
Tvrdí, že je jejich nevlastní sestra. Následky její návštěvy na sebe nenechají dlouho čekat. Najednou začíná vyplouvat na povrch, že každá z žen ukrývá nějaké tajemství a jejich rodina možná není tak dokonalá, jak by se na první pohled mohlo zdát.


 

Před necelým rokem zemřel muž. Vynikající právník, skvělý otec, dobrý manžel, dobrosrdečný a morální člověk, který byl tím, kdo držel celou svou rodinu pohromadě. Zanechal po sobě tři ženy – manželku a dvě dcery, které se s jeho odchodem vyrovnávají každá po svém a ne moc snadno. Matka Rose se snaží ze všech sil udržet rodinu pohromadě a tak stále pořádá tradiční rodinné obědy. Na nich se setkává s oběma dcerami – Lauren, která přichází s manželem Simonem a třemi malými dětmi a Kate, která je zatím bezdětná, ale s mužem Mattem se o dítě intenzivně snaží.

Rodina má své problémy a vztahy jsou trochu napjaté. Ale tak nějak v mezích normy. Až do chvíle, kdy se na jednu takovou rodinnou sešlost dostaví cizí holka a tvrdí, že je dcerou jejich otce. A v tu chvíli se dosavadní jistoty začínají hroutit, vztahy dostávají viditelné trhliny, emoce bouří a všichni si musí položit zásadní otázku: Kdo byl ten muž? A byl skutečně takový, za jakého ho měly? Nebo je pravda úplně jinde?

Na první pohled se zdálo, že půjde jen o to odhalit, jestli je náhle se objevivší sestra Jess podvodnice a sleduje nějaké záhadné cíle a důvody, proč se vetřít do rodiny nebo bude potřeba smířit se s faktem, že otec nebyl tak dokonalým manželem a podváděl svou ženu. To bylo ale opravdu jen na první pohled. Druhý pohled totiž odhalil věci hodně nečekané.

 

Příběh sleduje na střídačku obě sestry Lauren a Kate. Představil se tak nejen pohled a reakce obou na aktuální situaci, ale hlavně jejich životy, které se ubírají úplně jinými cestami. Jedna má děti a je ženou v domácnosti a druhá by děti moc chtěla, jenže zatím má jen velmi úspěšnou kariéru v novinách. Jedna má skvělého muže, druhá se svého spíš bojí. Jedna měla blíž k matce a s otcem neměla dobrý vztah a druhá byla tatínkova holčička, která vnímala, že k matce tak blízko nemá. Jedna novou sestru přijala a druhá ani náhodou.

Příchod třetí sestry odstartuje řetěz událostí, které Kate i Lauren připraví o všechny zbytky iluzí o vlastních rodičích, partnerech i sobě navzájem a obrátí jim životy úplně naruby. Vztahy mezi nimi se navíc ještě zhorší, protože nový člen rodiny vyvolá neshody mezi jejími členy, které byly zatím pečlivě skrývané a maska přetvářky už nestačí vše zakrýt.

Nevlastní sestra je zaměřená spíš na ženy. Hrdinkami jsou sestry a řeší se především rodinné vazby a aspekty ženského života, jako je mateřství, nešťastné manželství, vztahy mezi sestrami a vůbec prostě celkový život ženy v dnešním světě. Nepochybuji, že hodně čtenářek najde v příběhu něco, co jim připomene vlastní život nebo život někoho známého. Nebylo těžké pochopit jejich pocity a reakce. Počítám, že díky tomu může být sepětí čtenářek s hrdinkami knihy ještě větší. U mě každopádně spojení skvěle fungovalo, i když se mě ani jeden z problémů v knize nijak netýká. Paní autorka prostě umí napsat svoje hrdinky tak, aby čtenáře zajímaly a snadno se s nimi sladil na stejnou notu. I když mužské postavy tady nejsou hlavní, mají dost podstatné role v životech všech žen a autorka je neodbyla. Naopak věnovala jejich povahám dostatek prostoru, aby nepůsobily ploše a účelově.

Líbilo se mi, jak autorka pracovala s oněmi běžnými životními nedorozuměními, které komplikují vztahy. Zde například jedna sestra záviděla druhé to, co má, aniž by tušila, že ona o to tak úplně nemusí stát a měnila by s ní hned. Kvůli tomu, že spolu sestry nedokázaly moc mluvit, se nedorozumění jen prohlubovala a hrozilo, že se obě ženy odcizí úplně. Svou roli sehrálo také mnoho dalších drobných i větších křivd, které si obě ženy nesly z dětství, což opět znemožňovalo sblížení a větší porozumění mezi nimi. Protože i v rodině, kde se všichni snaží o dokonalost na venek, se nějaké ty problémy a nespravedlnosti najdou.

 

Mnohem víc než thriller, v tom smyslu, jak si thriller většina lidí (i já) představuje, je tato kniha společenským psychologickým románem odkrývajícím vztahy v jedné rodině, v níž po smrti otce zbyly jen tři ženy – matka a dvě dospělé sestry. Rozhodně je naprosto fascinující sledovat vztahy mezi lidmi v této rodině a malá i obrovská rodinná tajemství, na které se autorka ráda zaměřuje. Ta totiž často skrývají mnohem větší napětí a tajemství, než leckteré špionážní operace. I když jsem v některých drobnostech našla podobnost s předchozí knihou, nevadilo mi to.

Zprvu celkem stejnoměrně plynoucí vyprávění nabere ke konci rychlejší tempo plné zvratů. To, k čemu si autorka pomaličku připravovala cestičku a podstrkovala nenápadné indicie, najednou vybuchlo doslova na pár stránkách. Neměla jsem ale pocit, že by to bylo na škodu nebo působilo ukvapeně a nevěrohodně. Postavy už byly v takovém vypětí, že muselo nutně dojít ke konfrontaci a odhalení.

Sice jsem tak nějak tušila, jak celý příběh dopadne, ale vůbec mi to nezabránilo v tom, abych si ho maximálně užila. Od knihy jsem se téměř neodtrhla, takže jsem měla štěstí, že mi čtení vyšlo na sobotu a mohla jsem se do dění krásně ponořit, aniž by mě rušila práce a podobné nedobroty. Není to sice příběh ve strhujícím tempu nacpaný akcí, ale pokud rádi sledujete rodinná dramata a vztahy, je to něco, co musíte číst.

 

Za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. 

Knihu si můžete pořídit zde.




O knize:

Autor: Sandie Jonesová

Překlad: Michaela Martinová

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Cosmopolis)

Rok vydání: 2021

Počet stran: 348


Předchozí knihy autorky na bloGu:

Matčina hra




2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Moc pěkně napsané. :) Překvapuje mě, že se ti tahle kniha líbí víc. Většinou slýchám názory, že předchozí byla lepší... :)

Nikolaoss řekl(a)...

To je asi otázka osobních preferencí :) já poslední dobou jdu docela často s názorem opačným směrem, než ostatní. Díky za komentář a přečtení.